20-03-13

TANGUY VEYS, EEN LIBERALE VROUW MET PIT

In Met man en macht speelde Jan Decleir de rol van cafébaas Tony, vriend van de burgemeester van Ransegem. Met geld bestemd voor de plaatselijke polyvalente zaal heeft de N-VA-burgemeester een Chinees restaurant in Brussel geopend, waar Tony wel eens ronddoolt in vrouwenkleren. Schuilt in Vlaams Belang-volksvertegenwoordiger Tanguy Veys ook een ‘Tony’? Waarschijnlijk niet, al weet je met Tanguy Veys nooit.

 

Dubbele rollen zijn Tanguy Veys anders niet vreemd. Vorige zondag was hij nog te gast in De Zevende Dag, samen met professor kerkelijk recht Rik Torfs, zuster Monica Van Kerrebroeck en priester Karlo Tyberghier, programmadirecteur van Radio Maria (foto 1). Tanguy Veys werd er door Indra Dewitte voor een debat over de nieuwe paus aangekondigd “niet als Vlaams Belang’er, maar als overtuigd katholiek”. Tanguy Veys knikte half bevestigend, half ontkennend. Een rol als Vlaams Belang’er leg je niet zomaar af. Dat bleek alras toen Tanguy Veys opwierp dat er veel kritiek is op de kerk als het gaat over vrouwen- en homorechten, maar die kritiek verstomt als het over de islam gaat. Rik Torfs reageerde ad rem: we gaan wat we bij de islam verkeerd vinden toch niet gebruiken om bij de katholieke kerk goed te praten?!

 

Tanguy Veys is omwille van echtscheidingsperikelen de voorbije zomer van Gent naar Blankenberge verhuisd, en probeert intussen zo goed en zo kwaad als mogelijk als aangespoelde kennis te maken met het lokale reilen en zeilen. Op een carnavalsbal in het Casino van Blankenberge eind januari kreeg Tanguy Veys van de Blankenbergse Open VLD-schepen Katrien Van Ryssel de vraag of hij geen lid wilde worden van de Liberale Vrouwen Blankenberge. Veys betaalde prompt de zes euro lidgeld en vond enkele weken later een lidkaart in zijn brievenbus. Een lidkaart van de ‘Liberale Vrouwen, vrouwen met pit’ (foto 2). Vanavond richten de Blankenbergse Liberale Vrouwen hun jaarlijkse Lentesouper in, een ‘Tricolore avond met Belgisch rund’ in restaurant Seagull. Tanguy Veys schreef zich prompt in voor het etentje.

 

Wat laat beseften de Liberale Vrouwen welke vreemde eend ze in huis hadden gehaald, en begon een rondje redenen bedenken waarom Veys niet kon deelnemen aan het diner: Tanguy Veys is geen lid, het Lentesouper is volzet, er moet een vrouw bij zijn, de deelnemers moeten liberaal zijn… Tanguy Veys vindt het vreemd dat zijn aanwezigheid op het etentje een probleem is. Tanguy Veys: “Noch CD&V-Blankenberge ter gelegenheid van hun vriendschapsbarbecue voorbije zomer, noch SP.A-Blankenberge of Groen-Blankenberge ter gelegenheid van hun nieuwjaarsrecepties begin dit jaar, maakten een probleem van mijn aanwezigheid.”

 

Tanguy Veys gaat zich vanavond alleszins aanbieden voor het etentje van de Liberale Vrouwen in Blankenberge. Dat de Liberale Vrouwen niet tot Veys’ obediëntie behoren, en een belgicistische menu besteld hebben, is ondergeschikt aan Veys’ drang naar warm eten en een hartelijk ontvangst. Het Vlaams Belang Blankenberge betreurt “al deze heisa” en verstuurde dan ook een persmededeling om... meer publiciteit te geven aan de heisa die ze betreurt.

 

Om zich een air van serieus zijn aan te meten, heeft Tanguy Veys gisteren maar liefst vijf klachten tegen het stadsbestuur en het OCMW-bestuur van Blankenberge verstuurd naar de West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé. Daarbij onder andere de klacht dat de Blankenbergse gemeenteraad vorig jaar maar negen keer is bijeengekomen, terwijl het gemeentedecreet bepaalt dat gemeenteraden minstens tien keer per jaar moeten bijeenkomen. Pas op 19 maart tot de vaststelling komen dat de Blankenbergse gemeenteraad vorig jaar een keer te weinig is bijeengekomen… het is niet alleen bij de Blankenbergse Liberalen Vrouwen dat inzichten laat groeien.

 

Voorlopig laatste aflevering in deze soap is dat Tanguy Veys gisteren in zijn brievenbus een brief vond waarin uitgelegd wordt dat Veys' lidmaatschap van de Liberale Vrouwen een vergissing is en hij ingesloten de zes euro lidgeld terugkrijgt. Tanguy Veys hoopt desondanks vanavond te kunnen aanschuiven bij de 'Tricolore avond met Belgisch rund'.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: veys, blankenberge |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.