28-03-13

VLAAMS BELANG: ‘ECHT. ONAFHANKELIJK’

Het Vlaams Belang heeft op een bijeenkomst gisterenavond in Gent als toevoeging aan de partijnaam de slagzin ‘echt. onafhankelijk’ gelanceerd (foto). Gewoonlijk wordt een nieuw logo, of een wijziging aan een logo, bekendgemaakt als afronding van een inhoudelijke verandering. Bij het Vlaams Belang doen ze het anders: de nieuwe slagzin zou de aftrap zijn voor een vernieuwingsproces.

 

In het ook gisteren verspreide Vlaams Belang-blaadje De Antwerpse Volksgazet zegt Gerolf Annemans overigens dat er niet zo gek veel zal veranderen. Gerolf Annemans: “De vernieuwing impliceert (…) niet dat het programma zal worden aangepast. Met het programma van het Vlaams Belang is niets mis. Het is immers de weerslag van de idealen die van meet af aan steeds de leidraad zijn geweest van het Vlaams Blok en het Vlaams Belang. (…) Het Vlaams Belang vertolkt standpunten die, wanneer ze op de juiste manier aan de man worden gebracht, zelfs meerderheidsstandpunten zijn in Vlaanderen.”

 

Er is dus een communicatieprobleem? Inderdaad. Over wat wél moet veranderen zegt Gerolf Annemans in De Antwerpse Volksgazet: “Ik ben van oordeel dat we onze communicatie aan het jaar 2013 moeten aanpassen. De partij heeft een nieuw imago nodig, zonder de fundamentele basisprincipes los te laten.” De lancering van de nieuwe communicatie kon gevolgd worden via “livestream” (we citeren maar het Engels uit een bericht op de Vlaams Belang-website, nvdr.). Het was een half uurtje wachten vooraleer Limburger Chris Janssens en vervolgens partijvoorzitter Gerolf Annemans het woord namen. Vooraf kregen we geen dezer dagen weer populaire Vlaamse schlagers, maar muziek van Frank Sinatra en Tom Jones te horen. Muziek uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw.

 

In een intussen op de partijwebsite verschenen tekst wordt de ‘echt.’ uit de slagzin uitgelegd als: “Het Vlaams Belang is zonder twijfel de meest authentieke en consequente partij die Vlaanderen rijk is. Onze standpunten liggen telkens opnieuw mijlenver vooruit op de anderen. Met onze standpunten stuwen we de andere partijen voor ons uit en wegen we op de besluitvorming.” We proberen het ons voor te stellen, maar het lukt ons niet. Het Vlaams Belang heeft standpunten die mijlenver vooruit liggen op anderen, maar vervolgens worden die anderen voor het Vlaams Belang uit gestuwd… en liggen die anderen dus voor op het Vlaams Belang. Oh ja.

 

De ‘onafhankelijk’ uit de slagzin wordt uitgelegd als: “Wij hebben geen linken met de vakbond, met de ziekenkas of met banken. (…). Wij stellen maar één belang voor ogen: dat van de kleine man, de gewone Vlaming. Enkel aan hen legt het Vlaams Belang verantwoording af. Wij bepalen onze standpunten in functie van wat noodzakelijk is voor Vlaanderen en voor de Vlamingen.” Geen link met de vakbond? Uiteraard niet met het ABVV, ACV of ACLVB, maar wat is dan de Vlaamse Solidaire Vakbond (VSV) die vanavond in Gent wordt voorgesteld door twee Vlaams Belang-personeelsleden: Rob Verreycken en Wim De Winter, en op hetzelfde adres huist als het nationale Vlaams Belang-secretariaat? Ofwel is het VSV inderdaad geen vakbond, ofwel liegt het ‘nieuwe’ Vlaams Belang over haar onafhankelijkheid.

 

Aan een ander Vlaams Belang-personeelslid, werkend voor het zogenaamd onafhankelijke RechtsActueel, verduidelijkte Gerolf Annemans nog: “Eigen Volk Eerst! was een verkiezingsslogan die toen, en in zekere zin nog steeds, het inhoudelijke programma samenvatte. Met de nieuwe slagzin willen we iets anders doen: onze politieke manier van doen, onze politieke rol onderstrepen.” Om dat alles kracht bij te zetten was de eerste plaat na de toespraak van Gerolf Annemans You Are The First, My Last, My Everything. Een plaat van de zwarte Amerikaanse soul- en discozanger Barry White, uit de eerste helft van de jaren zeventig. Het is niet van het ene op het andere moment dat het Vlaams Belang de sprong maakt naar het jaar 2013.

 

Vooraf was gegokt wat de nieuwe Vlaams Belang-slagzin zou worden. Nu met gezwans van Gerolf Annemans, maar ook Anders dan Bartje zijn wij geen watje en Van Jan Penris tot Tanguy Veys, van Antwerpen tot Zoerle-Parwijs hebben het dus niet gehaald.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaams belang, annemans |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.