08-04-13

‘GOUDEN DAGERAAD’ HEEFT WERELDWIJDE AMBITIES

Chrysi Avgi-parlementslid Ilias Kasidiaris (op de foto samen met partijgenoten op weg naar een rechtbank waar hij zich moet verantwoorden voor zijn deelname aan een gewapende overval in 2007, hijzelf ontkent uiteraard elke betrokkenheid) heeft aangekondigd dat Chrysi Avgi (‘Gouden Dageraad’) overal ter wereld waar er Grieken zijn afdelingen gaat oprichten. De Verenigde Staten, Canada, Australië en Duitsland zijn de eerste aan de beurt.

 

Chrysi Avgi werd vorig jaar in het Griekse parlement gekatapulteerd met 18 parlementsleden en 7 procent van de stemmen. Volgens peilingen zou Chrysi Avgi intussen kunnen rekenen op 11,5 procent van de stemmen. Het onvermogen van de klassieke politici om de Griekse financiële en economische crisis op te lossen, en bijvoorbeeld de steenrijke Griekse reders een rechtvaardig deel van de belastingen te laten betalen, spelen natuurlijk in de kaart van de Griekse neonazi’s. De aandacht richten op de migranten, waarbij zelfs gedreigd wordt Griekse gezondheidscentra uit te kammen op migranten, laat de hierboven genoemde Griekse reders vrij spel. Griekse reders die op hun beurt Chrysi Avgi financieel zouden steunen.

 

Chrysi Avgi opende vorige maand een eerste kantoor in Duitsland. Waar wil Chrysi Avgi niet zeggen. Er is sprake van Nuremberg, maar alvast vanuit de Griekse gemeenschap in Nuremberg werd dit afgekeurd. Er wonen in Duitsland officieel een 380.000 Grieken. In werkelijkheid zouden het er ongeveer 900.000 zijn. Australië is het volgende land op de agenda van Chrysi Avgi. “Er wonen hier veel conservatieve Grieken”, zegt de Australische historicus van Griekse oorsprong Anastasios Tamis. “Royalisten, aanhangers van de Griekse militaire junta… Grieken die teleurgesteld zijn over wat er in Griekenland is gebeurd, en nationalisten die het gevoel hebben verraden te zijn over kwesties als Macedonië, Cyprus en de Griekse minderheid in Voreio Epirus, in het zuiden van Albanië. De jongere generatie – kinderen van ongeschoolde Griekse migranten en landbouwers – kennen de geschiedenis van Griekenland niet en zijn een ander, gemakkelijk doelwit van Chrysi Avgi.”

 

Toch is er ook verzet vanuit de Griekse gemeenschap in Australië. Griekse Australiërs zijn gestart met een handtekeningenactie om een bezoek aan Australië van Chrysi Avgi-parlementsleden niet toe te laten. “Ze zijn een bedreiging voor de multiculturele samenleving waarvoor Griekse Australiërs en anderen gevochten hebben en die ze nu verdedigen.” In Canada was reeds een delegatie Chysi Avgi-parlementsleden op bezoek. “De persconferentie die ze hier hielden was een betreurenswaardige gebeurtenis”, zegt Lambros Kamperidis, een Grieks-orthodoxe priester in Montreal. “We zijn allemaal immigranten in Canada.” Een nog belangrijker doelwit is de Verenigde Staten waar bijna drie miljoen immigranten van Griekse oorsprong wonen.

 

"Deze mensen en hun principes zullen nooit aanvaard worden in onze gemeenschap. Hun overtuigingen zijn vreemd aan ons geloof en manier van leven", zegt Nikos Mouyiaris, mede-oprichter van de in Chicago gevestigde Hellenic American Leadership Council (HALC). De Amerikaanse Grieken weten waarover zij praten. Zij waren vaak het slachtoffer van gewelddaden van de Ku Klux Klan, en in de jaren twintig kon je in Florida aan restaurants bordjes aantreffen dat “honden en Grieken niet toegelaten” waren. Griekse Amerikanen namen actief deel aan de burgerrechtenbeweging. Hun geestelijke leider aartsbisschop Iakovos haalde in 1965 hand in hand met Martin Luther King de cover van Time Magazine.

 

Het verzet tegen de Griekse neonazi’s neemt niet weg dat Chrysi Avgi in 2009 nog maar 0,29 procent van de stemmen behaalde, en na het verkiezingssucces vorig jaar nu wereldwijde ambities heeft. Enkele weken geleden zou Chrysi Avgi-voorzitter Nikalaos Michaloliakos in een kantoor van het Griekse parlement nog gesprekken gevoerd hebben met twee Duitse neonazi’s. Aan de Griekse autoriteiten verklaarden de twee Duitse journalisten te zijn. Ook zouden er goede contacten zijn met neonazi’s in Italië en Roemenië. Eddy Hermy (Nieuw-Solidaristisch Alternatief, N-SA) zegt goede contacten te hebben met Chrysi Avgi, maar dat werd niet bevestigd langs Griekse kant.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chrysi avgi, griekenland, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.