04-04-13

VAN DE KEUKEN VAN PETER MERTENS NAAR EEN VLAAMSE BANK

Gisterenavond stond de teller al op meer dan 32.000 mensen die intekenden als coöperant voor een nieuwe bank. New B, een bank die niet alleen sober, duidelijk en transparant zou werken, maar ook ons geld inzet voor de reële economie. Niet speculeert met ons geld, maar dat geld inzet om bij te dragen aan lokale en duurzame economie. Investeert in innoverende producten en diensten met een sociale en milieugerichte meerwaarde. Het initiatief geniet ook de steun van meer dan 70 organisaties. Van 11.11.11 en het ABVV tot Vredeseilanden en Zuiderlicht. Het steekt de ogen uit van Vlaams-conservatief Vlaanderen.

 

Volgens ’t Pallieterke is de sfeer die rond de nieuwe bank hangt verdacht. We citeren: “Het is toch allemaal zo eenvoudig, ongecompliceerd en laagdrempelig, met een stevige portie basisdemocratie. Je ziet de bedenkers van het initiatief daar val zitten: geëngageerde jongens in hun hemdsmouwen aan de keukentafel, om dan met gebalde vuist een nieuwe bank uit de grond te stampen. Zo een beetje zoals op de klassieke foto bij vrijwel elk interview met PVDA-goeroe Peter Mertens. (Ik heb me al afgevraagd of die keuken met een goedkoop geruit tafelkleed echt zijn eigen keuken is, of een speciaal voor die gelegenheden ingericht lokaaltje op het partijhoofd-kwartier. Zouden ze daar dan ook een hele voorraad koekjes van de witte producten hebben liggen die dan in hun plastic bakje opgediend kunnen worden om alles het juiste proletarisch cachet te geven?)” Met zo'n medewerkers bij ’t Pallieterke verbaast het ons niets dat sommigen schreven dat de concentratie- en vernietigingskampen van Auschwitz-Birkenau opgetrokken waren met decorstukken voor een Hollywood-film.

 

“Iets zegt me dat als iemand het in zijn hoofd zou halen een V-bank op te richten, het er allemaal net iets anders aan toe zou gaan”, vervolgt ene FvL in ’t Pallieterke. “Waar blijft de Vlaamse beweging om de koppen eens bij mekaar te steken, en een nieuwe Vlaamse bank op te richten? Ik heb namelijk wel een paar waarden klaar voor een nieuwe Vlaamse bank. Transparantie bijvoorbeeld, waarbij beslissingen genomen worden in het belang van de bank en haar klanten, en niet in één of ander Brussels salon tot meerdere eer en glorie van vorst en ‘vaderland’, als het al niet een hoofdkwartier in Parijs is. Een bank die niet investeert in hopeloos ouderwetse industrieën of allerlei progressieve hobby’s. Een bank die lokale bedrijven in toekomstgerichte sectoren ondersteunt. Een bank die niet bang is van een Vlaams imago, en die het Vlaamse cultuurleven wil sponsoren. Als zieltogend links, in Vlaanderen nog niet goed voor een kwart van de kiezers, in een mum van tijd 26.000 coöperanten weet te verzamelen, waarom zou hetzelfde dan niet kunnen voor een Vlaamse bank?”

 

’t Pallieterke, in de persoon van haar hoofdredacteur Karl van Camp, in 1984 betrokken bij de rellen met de NSV in Leuven die Jurgen Ceder bekendheid bezorgden, steunt het initiatief. “De banken die zich in het verleden als ‘Vlaamse’ bank hebben geafficheerd, zijn dat immers allang niet meer”, schrijft Karl van Camp. “KBC bijvoorbeeld, ‘de bank van hier’, ziet er nauwlettend op toe geen enkele organisatie uit de Vlaamse beweging te sponsoren. De reden? Sinds de fusie tussen CERA en KB in 1998 wordt de hoogste functie van de promotieafdeling waargenomen door een anti-Vlaamse CERA-man. Met bijvoorbeeld als gevolg dat elke aanvraag van ’t Pallieterke om te adverteren hooghartig in de papierversnipperaar belandt. Ook al is ’t Pallieterke sinds 1967 klant bij de Kredietbank.” Voilà. Als KBC niet wil adverteren in ’t Pallieterke moet er maar een echte Vlaamse bank komen. Karl van Camp vervolgt immers: “Dus, hoog tijd om (terug) een eigen bank op te richten. Het moet mogelijk zijn. Voortgaande op enkele berichten en telefoontjes die me het voorbije weekend hebben bereikt, zijn er enkele mensen (en niet de minsten) die aan de Vlaamse kar willen trekken.”

 

Het redactieadres en -telefoonnummer van ’t Pallieterke staan ter beschikking om “de juiste mensen” met elkaar in contact te brengen. Voor ons mogen ze gerust doen: dat ze hun V-bank oprichten… maar achteraf niet komen zagen dat de Vlaamse Staat hen te hulp moet schieten als de bank in financiële problemen sukkelt. De financiers van Punt aanschrijven, het “nieuw rechts weekblad” met Vlaamse Volksbeweging-man Peter De Roover als hoofdredacteur, dat in 2002 na enkele maanden al op de fles ging?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, vlaams-nationalisme, van camp |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.