13-04-13

WOENSDAG START PROCES TEGEN NSU. VANDAAG BETOGING

Volgende week woensdag begint in München de rechtszaak tegen Beate Zschäpe, de enige overlevende van de Nationalsocialis-tischen Untergrund (NSU). Ook wel eens omschreven als Die Braune Armee Fraktion. Haar twee kompanen, Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt, pleegden zelfmoord nadat ze bij een bankoverval op 4 november 2011 opgemerkt werden. De drie neonazi’s hebben tien mensen vermoord: negen migranten – door de politie jarenlang afgedaan als afrekeningen tussen migranten – en een politieagente. Daarnaast beroofden ze veertien banken en pleegden ze twee bomaanslagen. (Foto: De veel te kleine rechtszaal voor de rechtszaak tegen de NSU.)

 

Januari 1998. De drie neonazi’s nemen deel aan een betoging in Dresden waarbij ze een spandoek dragen met het opschrift Nationalisme - Een idee zoekt acteurs. Voor het trio uit Thüringen is betogen en slogans roepen niet voldoende. Ze willen handelen. Twee weken later vindt de politie bij een razzia in hun garage, naast veel neonazipropaganda, zelfgeknutselde bommen en anderhalve kilo TNT. Nog tijdens de huiszoeking duiken de drie NSU’ers onder. Dertien jaar lang blijven ze onvindbaar voor de politie- en inlichtingen-diensten.

 

Beate Zschäpe heeft de racistische moorden en aanslagen mee voorbereid en logistiek mogelijk gemaakt. Na de dood van haar handlangers stak ze hun gemeenschappelijke woning in brand om bewijsmateriaal te vernietigen. Voordat ze zichzelf bij de politie in Jena aangaf maakte ze nog een rondreis door Duitsland en verspreidde ze de zelfgemaakte dvd’s waarmee de NSU haar racistische daden bekende. Dvd’s waarvoor de NSU het Pink Panther-stripfiguurtje misbruikte.

 

Er is geschreven dat Beate Zschäpe maar een meeloopster was, verliefd op Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt, en een zorgzame vrouw voor die twee mannen. Heike Radvan van de antifascistische Amadeu Antonio Stiftung is het er niet mee eens. “Beate Zschäpe is verliefd geworden op een neonazi. Niet op zijn kortgeschoren kop, maar ook op de dingen die daarin omgingen.” Toen Beate Zschäpe als tiener gevraagd werd waarvan ze droomde, antwoordde ze: “Eerst maar eens die buitenlanders het land uit!” Leeftijdsgenoten droomden van een gezin te kunnen stichten.

 

Beate Zschäpe maakte, samen met haar vrienden, van sommige wijken in het Thüringse stadje Jena no-go-zones voor buitenlanders, punks, daklozen en antifascisten. Op een kerstmarkt sloeg ze eigenhandig een vrouw het ziekenhuis in, en bij rechts-radicale betogingen wilde ze altijd in de voorste rijen meelopen. In Zwickau, de laatste woonplaats van de NSU’ers, speelde Beate Zechäpe de aardige buurvrouw en bij de Oostzeevakanties was ze de gezellige kampeerster. Maar ze beheerde ook de kas met het geroofde geld, verzorgde de logistiek en nam deel aan de planning van de terreurdaden. 

 

Samen met Beate Zschäpe staan nog vier andere neonazi's terecht in München: Ralf Wohlleben, Holger Gerlach, Carsten Schultze en André Eminger. Ze worden verweten wapens geleverd te hebben, valse persoonsbewijzen en/of woningen en mobilhomes gehuurd te hebben voor de NSU'ers. Het antifascistisch persarchief Apabiz verzamelde evenwel een 120-tal namen van neonazi’s die betrokken waren bij het NSU-netwerk.

 

Vandaag wordt in München betoogd tegen de naziterreur, tegen overheids- en alledaags racisme, en voor het afschaffen van de Duitse veiligheidsdienst die het presteerde om bij het zoeken naar de NSU'ers telkens de verkeerde kant op te kijken. Woensdag volgt nog een actie in de buurt van de rechtszaal.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nsu, duitsland, neonazi's |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.