06-04-13

'GOUDEN DAGERAAD'-MILITANT IN ZEE GEZWIERD

Chrysi Avgi ('Gouden Dageraad') maakt zich in Griekenland sterk met haar gratis voedselbedelingen. For Greeks only. De identiteitskaart wordt gevraagd wil je voedselhulp krijgen, je krijgt alleen voedselhulp als je Griek bent, je belandt in het adressenbestand van Chrysi Avgi, en je wordt ongevraagd lid van Chrysi Avgi. Maar het loopt niet altijd zoals de neonazi’s het zich voorstellen.

 

Toen Chrysi Avgi-militanten vorige week in Potamia, op het eiland Thasos, een voedselbedeling wilden organiseren, werden ze door de dorpsbewoners met spandoeken met antifascistische leuzen onthaald (foto). De neonazi’s werden verhinderd hun busje met voedsel uit te laden. Vrij snel dropen ze af, onder de spot en het gehoon van de inwoners van Potamia. Pogingen om de voedselbedeling dan maar elders op het eiland te organiseren werden met weinig of geen enthousiasme begroet.

 

In Chania, de op een na grootste stad van Kreta en bekend toeristenoord, werd een Chrysi Avgi-militant in zee gezwierd. Na een betoging met een twintigtal Chrysi Avgi-militanten werden drie niet-Grieken lastig gevallen door Chrysi Avgi'ers. Antifascisten hielden de Chrysi Avgi-militanten echter in het oog. Er ontstond snel een vechtpartij. Vier Chrysi Avgi-militanten en twee antifascisten werden door de politie aangehouden. Een Chrysi Avgi-militant werd bij de vechtpartij in de haven van Chania in de zee geworpen.

 

Dergelijke acties komen er op een ogenblik dat Chrysi Avgi meer en meer mainstream wordt in het Griekse openbare leven. Hun kranten en sleutelhangers worden op vele plaatsen openlijk verkocht. Hun slogans vind je meer en meer op muren, tot zelfs op schoolmuren nadat Chrysi Avgi is begonnen met les te geven aan Griekse kinderen. Maar spontaan (Potamia) en in georganiseerd verband (Chania, met het plaatselijk Antifascistisch Initiatief en Antarsya) groeit ook het verzet tegen de neonazi’s.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chrysi avgi, griekenland, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.