14-04-13

ALS LE PEN ANDEREN BUITENLANDSE BANKREKENINGEN VERWIJT

Het bekend worden van een tot dan verborgen buitenlandse bankrekening heeft in Frankrijk de minister van Begroting  Jérôme Cahuzac doen opstappen. In zijn val geraakte ook de rol bekend van Philippe Péninque (foto 1). Péninque is een intimi van Marine Le Pen (foto 2), voorzitster van het Front national (FN).

 

De Zwitserse bankrekening die minister Jérôme Cahuzac de das om deed werd in 1992 bij de UBS-bank geopend door Philippe Péninque. Een jaar later werd de bankrekening overgedragen aan de intussen gevallen minister via het financiënbedrijf Reyl & Co. Nog eens zes jaar later werd de bankrekening verhuisd naar het filiaal van de USB-bank in Singapore. Het bestaan van de buitenlandse bankrekening werd uitgebracht door Mediapart, een onafhankelijke website die model staat voor wat Apache doet. De link met het Front national (FN) werd bovengehaald door Le Monde die al jaren investeert in journalisten die extreemrechts van nabij volgen.

 

Aan Le Monde gaf Philippe Péninque toe dat hij de buitenlandse bankrekening voor Jérôme Cahuzac geopend heeft. Volgens hem was dit volkomen legaal, en is slechts illegaal die bankrekening niet bekend te maken bij de fiscus. Formeel klopt dit, maar uit de reconstructie van de feiten blijkt dat Philippe Péninque maar al te goed wist wat de bedoeling was met de bankrekening die hij opende. Marine Le Pen was op de hoogte van de affaire, maar dat belette haar niet om het ontslag van de Franse regering en de ontbinding van het Franse parlement te eisen na het bekend worden van de zaak-Cahuzac en de Offshore Leaks die de penningmeester van François Hollandes campagne voor de Franse presidentsverkiezingen in nauwe schoentjes bracht.

 

Het publiek bekend worden van de rol van Philippe Péninque zette natuurlijk een domper op de feestvreugde bij Marine Le Pen. Philippe Péninque is een oud lid van de Groupe Union Défense (GUD), een rechts-radicale studentenvereniging berucht omwille van haar gewelddadige acties. Hij kende de latere socialistische minister van Begroting toen die nog chirurg was, en Péninque en Cahuzac samen golf speelden. In 2007 maakte Philippe Péninque een financiële audit voor en van het Front national, na de zware verkiezingsnederlaag van het FN dat jaar. Philippe Péninque zette ook wel eens een betoging op voor het FN, maar was vooral een van de voor de buitenwereld verborgen adviseur van Marine Le Pen. Een adviseur die Jérôme Cahuzac maar ook het FN niet veel heil bracht.

 

Bij de verkiezingen in 2007 behaalde het FN met 4,5 % van de stemmen haar laagste score ooit. Nog erger was dat met die 4,5 % van de stemmen het FN haar kosten voor de verkiezingscampagne niet terugbetaald kreeg van de Franse Staat, en 8 miljoen euro in schuld stond bij haar drukker en officieuze bankier van het FN Fernand Le Rachinel. Volgens de Le Monde-journalisten Abel Mestre en Caroline Monnot was het Philippe Péninque die Jean-Marie Le Pen aanraadde de schuld aan Le Rachinel niet terug te betalen. Le Rachinel trok naar de rechtbank, het FN verloor de rechtszaak en zag zich verplicht haar prestigieus hoofdkwartier in Saint-Cloud te verkopen.

 

Een tweede FN’er genoemd in het kader van de buitenlandse belastingsparadijzen is Jean-Pierre Mouchard. Hij opende als penningmeester van het FN in 1981 meerdere rekeningen bij de al genoemde Zwitserse UBS-bank, waarbij onder andere minstens 2,8 miljoen euro gestort werd op een Cotelec-rekening. ‘Cotelec’ staat voor ‘cotisations électorales’, en het geld op die buitenlandse rekening gestort moest daarmee uit handen blijven van de schuldeisers van het FN en beschikbaar blijven voor de volgende verkiezingscampagne. De schuldeisers waren niet Jean-Marie Le Pens eerste zorg.

 

Het is echter niet alleen dat Marine Le Pen een dubieuze financieel adviseur heeft, en haar vader er alles aan deed om niet tegemoet te komen aan zijn schuldeisers, het fortuin van de familie Le Pen is ontstaan nadat op 25 september 1976 Hubert Lambert overlijdt en die zijn kapitaal en onroerend goed in onduidelijke omstandigheden bij testament overmaakt aan Jean-Marie Le Pen. Volgens Pierrette Lalanne, de eerste echtgenote van Jean-Marie Le Pen en moeder van Marine Le Pen, was het belangrijkste deel van Hubert Lamberts kapitaal bij een Zwitserse bank gedeponeerd en bleef het zo in handen van haar toenmalige echtgenoot maar uit het oog van de Franse fiscus.

 

In 2007 voerde het FN campagne met de slogan Propere handen en hoofd omhoog. De geschiedenis leert dat dit geenszins het geval is bij zij die toen en nu anderen aanklagen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, le pen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.