16-04-13

ANTWERPEN MET BART DE WEVER NIET DE SLIMSTE GEMEENTE

In de uitzending van De Slimste Gemeente, op de Wouter Vandenhaute-zender Vier, mocht gisteren het verzamelde intellect van Antwerpen (stad met 512.000 inwoners) het opnemen tegen Zwalm (8.000 inwoners) en Zwevegem (23.500 inwoners). Antwerpen mocht daarbij burgemeester en bijna-Slimste-Mens-Ter-Wereld Bart De Wever afvaardigen (foto). “Ik zat met lood in de schoenen te spelen. Ik heb een hekel aan quizzen in ploeg. Ik durf dan niet af te drukken en zit achteraf altijd met dat vervelende ‘Ik wist het maar ik heb niet afgedrukt’-gevoel", liet Bart De Wever nog vóór de uitzending weten aan Het Laatste Nieuws.

 

De voorbije dagen bracht diezelfde krant de eerste 100 dagen van Bart De Wever als Antwerps burgemeester in beeld, met een journalist die alle openbare activiteiten van Bart De Wever volgde, en ook toen bleek dat Bart De Wever geen teamspeler is. Bart De Wever: “Ik heb (…) altijd dingen gedaan die ik alleen kon doen. Ik tegen de rest. Dan ben ik op mijn best.” Liefst alleen, maar er moet altijd wel een element inzitten van uitdagen, spelen en competitie. Ook in de politiek is ‘het spel’ wat zijn hart doet tikken en hoofd doet tollen. Zelfs al werkt hij zich daarmee in de problemen. “Meer dan de helft van mijn miserie is inderdaad man made, door mezelf veroorzaakt. Als ik meer zou zwijgen en die prikkel om te poken en te spelen niet altijd zou bovenkomen, zou ik inderdaad minder miserie kennen.” Maar dan komt weer het Calimero-gevoel boven. “Je geeft aan dat ik me in de problemen werk met een grap, maar het is toch dikwijls dat ze weten dat het een grap is en dan doen alsof het serieus is. Dat is gewoon niet eerlijk.”

 

De grappen van De Wever zijn echter niet zo onschuldig als hij voorwendt. Als Bart De Wever op dag 80 van zijn burgermeesterschap Chris Van den Durpel vermomt als de groene Shrek op het stadhuis verwelkomt, monkelt Bart De Wever: “Dat is de eerste constructieve groene die ik ontmoet.” Emoties wil Bart De Wever anders niet laten zien. “Als je emoties publiek toont, wil dat zeggen dat je ze niet onder controle hebt. (…) Lachen, boos zijn, huilen… ik vind dat voor mezelf niet oké.” Als journalist Frank Willemse opsomt welke emoties Bart De Wever toch vertoont tijdens gemeenteraadszittingen – “Steevast negatieve emotie” – reageert Bart De Wever verbaast. “Ik zal mijn uiterste best doen om die uitingen te onderdrukken.” Op recepties is Bart De Wever anders ook niet de toegankelijke burgervader. Liefst blijft hij bij een paar vertrouwelingen kletsen, en nog liever is hij er vlug weg. Wat een verschil met de N-VA-kiespropaganda toen Patrick Janssens (niet onterecht) als een koele kikker werd afgeschilderd, en Bart De Wever (onterecht) als de vlotte Antwerpse volksjongen.

 

Journalist Frank Willemse benadrukt: “Nooit heb ik hem betrapt op racistische of discriminerende taal of gedrag. Zelfs niet al grappend. Wat toch een prestatie is voor hem”, en Bart De Wever zegt over zichzelf: “Ik ben de grootste gesel van extreemrechts. Als er een mens is die ze allemaal zou willen dooddoen, ben ik het.” Over dat laatste kunnen wij geen uitspraak doen, maar Bart De Wever overdrijft alleszins als hij zegt: “Met hun Hand in Hand-acties en consoorten hebben ze het Vlaams Blok indertijd vetgemest als een os. Die werd wel vet maar nooit potent. Nu kan ik niet anders dan vaststellen dat ze heimwee hebben naar die ouwe os nu er een nieuw beest op de wei staat dat wel potent is. Dan maken ze er gelijk ook maar een os van. En gaan ze het beest afschilderen als een nog groter beest dan het vorige. Eigenlijk is dat onaanvaardbaar.” Hand in Hand is een antiracistische organisatie. Had Hand in Hand niet mogen ingaan tegen racisme om het Vlaams Blok niet groot te maken? Hoe absurd kan een redenering zijn? En dat een sterk N-VA erger is dan een groot VB, is alleszins een redenering die wij nooit onderschreven hebben.

 

Bert Anciaux zei het laatst nog: bij de N-VA ontbreekt elke empathie. Dat blijkt ook in Het Laatste Nieuws als hun journalist vertelt: “De Wevers ogen rollen opnieuw alle kanten op als ik geen enkel bezwaar heb tegen vrouwen met hoofddoeken. Ook niet als ze achter een balie van ’t stad staan. Als ik ook nog eens de onstuitbare drang en vrije wil van jonge kerels aanhaal als begrijpelijke reden om in Syrië een heilige oorlog te gaan voeren, zie ik bij De Wever zelfs fysieke walging voor mijn gedachten.” Bart De Wever, you love him or you hate him. “Onverschillig laat hij niemand. Ofwel ben je gek op zijn competitieve wedstrijdmentaliteit en eeuwige ‘ik tegen de rest’-underdoghouding. Ofwel krijg je het op je zenuwen van die defensieve reflexen als hij het niet kan halen. Ofwel vind je hem een excentrieke spotvogel. Ofwel een kille cynicus. Ofwel een rechtse despoot. Ofwel een verlicht denker.”

 

Zelf krijgt Bart De Wever het op zijn heupen als tegenstanders zeggen dat hij met zijn polariserende persoonlijkheid niet alleen het land maar ook de stad verdeelt. “Jarenlang stemde een derde in deze stad voor extreemrechts, in Deurne zelfs 43 procent. En toen was de stad niet verdeeld, zeker?” De stad was toen zeker verdeeld, maar kreeg met burgemeester Patrick Janssens wel een burgemeester die een middenkoers vaarde, en Antwerpen belangrijker vond dan zijn eigen partij – wat hem dan ook stemmen kostte die naar de PVDA en Groen gingen. Heel anders is het met Bart De Wever. Het Laatste Nieuws schrijft dan ook: “Het nieuwe bestuur toont zich die eerste 100 dagen (…) weinig verzoenend door het ene na het andere van het vorige de vuilnisbak in te kieperen. Van stadsslogan tot geplande infrastructuurwerken zonder er iets voor in de plaats te stellen. Gewoon… omdat het kan. De focus komt ook volledig te liggen op veiligheid en vreemdelingenthematiek, klassiek rechtse thema’s.”

 

Volgens Het Laatste Nieuws, of toch minstens haar journalist Frank Willemse, heeft Bart De Wever “een wat enge kijk op de mens en de wereld” en zou hem helpen “wat meer echt ‘onder de mensen’ komen in plaats van alleen onder gelijkgezinden”. Bart De Wever werd in De Slimste Gemeente gisteren overigens naar huis gespeeld. Zwevegem won de finale van Antwerpen. Maar dat was maar een televisiespelletje. Antwerpen degelijk besturen is echter geen spelletje, hoe graag de competitief ingestelde Bart De Wever dat ook zou willen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, antwerpen, media |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.