21-04-13

AUTONOME NATIONALISTEN HOUDEN VAST AAN DATUM 20 APRIL

Geüpdatet artikel. Bij neonazi’s staat de datum van 20 april in het geheugen gegrift als de geboortedag van Adolf Hitler. Voor hun Facebook-pagina kozen de begin dit jaar opgerichte Autonome Nationalisten 20 april als hun fictieve geboortedag, en op 20 april – gisteren dus – zouden de Autonome Nationalisten betogen.

 

Na deelname aan een betoging in Parijs met andere autonome nationalisten op 2 februari, een eigen betoging in Brugge op 16 februari, een pamflettenactie in Waregem op 2 maart (foto 1), deelname aan de NSV-betoging in Leuven op 7 maart, en een vormingsavond over het Franstalige Nation in café De Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen op 16 maart, zouden de Autonome Nationalisten op 20 april betogen in Waregem. Maar dat werd hen niet toegestaan. De Autonome Nationalisten wilden betogen tegen “anti blank racisme”, maar de Waregemse burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) had geen behoefte aan aanzetten tot rassenhaat en xenofobie in zijn stadje.

 

Zonder er ruchtbaarheid aan te geven dienden de Autonome Nationalisten dan maar een aanvraag in om te mogen betogen in Turnhout, maar ook daar werd de betoging niet toegelaten. Burgemeester Erwin Brentjens (N-VA) is nog woordvoerder geweest van het Taal Aktiekomitee (TAK) en kan dus niet verdacht worden van geen sympathie te hebben voor nationalisten. Maar de Autonome Nationalisten waren hem toch te gortig. Na overleg met de federale politie verbood hij de betoging. Erwin Brentjens (in Gazet van Antwerpen): “Turnhout is een gastvrije stad en dat willen we zo houden. Ik heb geen zin in mensen die oproepen tot rassenhaat. Bovendien zou je met het toelaten van zo'n betoging ook tegenreacties kunnen ontlokken. Bovendien is het zaterdag de verjaardag van Hitler. We nemen dus liever geen enkel risico. Komt daarbij ook nog dat een groot deel van de deelnemers een strafregister heeft van acht bladzijden of meer."

 

De Autonome Nationalisten wilden om 14 uur samenkomen aan het treinstation van Turnhout (foto 2) en dan de stad intrekken. Beducht dat de Autonome Nationalisten spijts het betogingsverbod toch zouden opdagen, stond er politie klaar om hen bestuurlijk aan te houden. Maar er verscheen niemand. De betoging in Waregem was aangevraagd door inwoner Joachim Tanghe, de betoging in Turnhout was aangevraagd door een Autonome Nationalist die nog maar pas in Turnhout woont. Er verscheen geen oproep voor op de gebruikelijke kanalen zoals de neonazistische discussiefora Stormfront en Stumble Inn, zoals voor de betoging in Brugge en de vormingsavond in Antwerpen wél het geval was. Maar ja, een kleine telefoon- of e-mailronde en dan heb je iedereen bereikt die met de Autonome Nationalisten zou willen betogen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: autonome nationalisten, turnhout, brentjens |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.