25-05-13

HET LEVEN EN HOE HET TE LIJDEN IN DENDERLEEUW

Begin dit jaar haalde Denderleeuw, buurgemeente van het bekendere Aalst, de nationale media omwille van de patstelling tussen de SP.A en Open VLD enerzijds en de N-VA en CD&V anderzijds. Elk hadden ze elf verkozenen, en wie kon dan burgemeester en schepenen worden? De N-VA en CD&V rekenden op de stemmen van de drie VB-gemeenteraadsleden, en kregen zo ook de begeerde mandaten.

 

Man in the picture bij het Vlaams Belang in Denderleeuw is Kristof Slagmulder (foto 1), fractieleider van de driekoppige Vlaams Belang-afvaardiging in de gemeenteraad en beroepshalve Vlaams Belang-personeelslid. Het bezorgde Kristof Slagmulder een plaatsje in het door Gerolf Annemans vernieuwde vierentwintigkoppig Vlaams Belang-partijbestuur. In de gemeenteraad van Denderleeuw verging het Kristof Slagmulder intussen minder goed.

 

In de gemeenteraadszitting van februari werden drie Vlaams Belang-voorstellen verworpen. Onder andere de vraag om alle portretten van de koning en koningin uit de gemeenteraadszaal en alle openbare gebouwen van Denderleeuw weg te halen. “In Aalst leidde iets gelijkaardigs tot een klacht van een burger. We willen zien hoe dat afloopt”, zei burgemeester Jan De Dier (N-VA). In maart vroeg het Vlaams Belang om, naar Antwerps voorbeeld, een verhoogde retributie in te voeren voor niet-Europese vreemdelingen die in Denderleeuw komen wonen. De kwestie werd door een meerderheid in de Denderleeuwse gemeenteraad verdaagd naar later. Ook door het Vlaams Belang aan de agenda toegevoegd: de schrapping van de 5.000 euro subsidie aan Denderleeuw Kleurt op de agenda van de gemeenteraad. Een punt uit het verkiezingsprogramma van het Vlaams Belang Denderleeuw.

 

“Onze fractie is van oordeel dat het evenement niet bijdraagt tot meer integratie van allochtonen”, argumenteerde Kristof Slagmulder. “Het bevestigt allochtonen alleen maar in hun allochtoon zijn. Wij zijn van mening dat men beter evenementen ondersteunt waarbij de Vlaamse identiteit centraal staat.” In een bui van grootmoedigheid voegde Kristof Slagmulder er nog aan toe: “Denderleeuw Kleurt kan gerust blijven plaatsvinden, maar de initiatiefnemers moeten zelf voor de financiële middelen zorgen.” Het voorstel werd weggestemd in de Denderleeuwse gemeenteraad.

 

Tot overmaat van ramp voor Kristof Slagmulder mocht in de daaropvolgende gemeenteraadszitting, in april, een Afrikaanse politiek vluchtelinge actief bij Denderleeuw Kleurt op de gemeenteraadsbanken plaatsnemen. SP.A-gemeenteraadslid Elke De Greef verhuisde naar het vlakbij gelegen Denderhoutem. De kersverse mama kon daardoor niet langer in de gemeenteraad van Denderleeuw zetelen en werd in de gemeenteraad opgevolgd door Blandine Mukaberwa (foto 2). Blandine Mukaberwa sloot zich aan bij de lijst Open, met wie de Denderleeuwse SP.A in kartel naar de gemeenteraadsverkiezingen trok. Ze stond twaalfde op de gezamenlijke lijst, en haalde de negende beste persoonlijke score.

 

Hoe hard het Vlaams Belang zich er ook tegen verzet, de multiculturele realiteit zet zich door.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: denderleeuw, slagmulder |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.