30-04-13

EXTREEMRECHTS IN NEDERLAND

Vandaag vindt in Nederland de troonswissel plaats tussen koningin Beatrix en koning Willem-Alexander. Om onze reputatie van “de rode Dag Allemaal, het AFF” hoog te houden, besteden we vandaag daarom aandacht aan extreemrechts in Nederland, rechts van Geert Wilders.

 

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft pas haar jaarverslag 2012 gepubliceerd en is tot de vaststelling gekomen “dat de versplintering, fragmentatie en onderlinge onenigheid onder Nederlandse rechts-extremisten in 2012 zich verder heeft doorgezet”. De acties van de Duitse autoriteiten tegen verschillende Duitse rechts-extremistische groeperingen, zoals de Kameradschaft Aachener Land (KAL), hebben niet geleid tot verhoogde activiteiten op Nederlands grondgebied alhoewel de Nederlanders regelmatig deelnamen aan de acties van bijvoorbeeld die KAL.

 

“De AIVD heeft onder meer vastgesteld dat van het mobiliserend vermogen van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) weinig over is.” Kon de groep rond Constant Kusters bij eerdere betogingen nog rond de honderd rechts-extremisten op de been brengen, na september 2011 was een opkomst van een twintigtal deelnemers eerder regel dan uitzondering geworden. Het zooitje ongeregeld uit andere Nederlandse en Duitse rechts-extremistische groeperingen bleef weg bij de betogingen en andere acties van de NVU.

 

Nieuw is een groep extreemrechtse antikapitalisten. “De Nationale & Socialistische Aktie, voorheen bekend als de Nationale Socialistische Aktie/Autonome Nationale Socialisten, moet het Nederlandse onderdeel gaan vormen van het Anti-Capitalist Network (ACN). Het ACN is een Europees netwerk van rechtse antikapitalisten. De sociaalrevolutionaire rechts-extremisten willen in ons land een rechtse antikapitalistische beweging oprichten. Daartoe hebben enkele Nederlandse sociaalrevolutionairen antikapitalistische demonstraties in Frankrijk en Italië bezocht.”

 

Wie geen sant in eigen land is, trekt dan maar naar het buitenland. “Het afgelopen jaar zijn verschillende Nederlandse Blood and Honour-activisten aanwezig geweest bij Europese manifestaties en concerten. De Ulfhednar-groepering, waartegen de politie in oktober 2011 op aangeven van de AIVD heeft opgetreden vanwege vuurwapenbezit, blijkt inmiddels geen factor van betekenis meer te zijn in het Nederlandse rechts-extremisme.” Er wacht hen wel een rechtszaak voor de wapens die bij hen gevonden werden, zo vernamen we uit een andere bron.

 

Als leuke afsluiter voor het hoofdstukje over rechts-extremisme bespreekt de AIVD de Nederlandse tak van Voorpost. “De extreemrechtse nationalistische actiegroep Voorpost is in de tweede helft van 2012 actiever geworden en heeft verschillende demonstraties en acties gehouden. Deze toegenomen activiteit van Voorpost lijkt te herleiden te zijn tot de werkloosheid van enkele Voorposters, die zo meer tijd hadden om acties voor te bereiden en uit te voeren.”

 

Maar niets is voor eens en altijd. Intussen verschijnen in het circuit berichten van door de AIVD zo goed als dood gewaande groepen die toch weer activiteiten ontplooien, inclusief een Adolf Hitler-herdenking op 20 april 2013 die een veertigtal mensen zou gemobiliseerd hebben. Nederlanders als Ritchie Kolvers aka Ritz Jansen (foto 1, Zwart Front) en Roy Matthijsse (foto 2, ook optrekkend met de Autonome Nationalisten) hebben op Facebook laten weten morgen naar de N-SA-meeting in Antwerpen en het buurtfeest aan het Moorkensplein in Borgerhout te gaan. Allicht ook om wat “misverstanden” uit te klaren.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, neonazi's, n-sa, borgerhout, moorkensplein |  Facebook | | |  Print

29-04-13

N-SA TOCH OP 1 MEI NAAR HET MOORKENSPLEIN, BORGERHOUT

Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) heeft geen toelating gekregen om op 1 mei in Borgerhout te betogen, maar wil nu toch op 1 mei naar Borgerhout afzakken (foto 1). Naar het buurtfeest dat ontstaan is als reactie op de voorgenomen provocatie van het N-SA.

 

Het N-SA komt woensdag om 13 uur samen in café Den Bengel aan de Grote Markt in Antwerpen. 13 uur… dat is dus op een ogenblik dat de socialistische 1-meioptocht nog volop haar eindpunt op diezelfde Grote Markt bereikt. Tegenover voorgaande jaren is er een en ander veranderd. Er zal geen tribune voor de socialistische notabelen en gepensioneerden meer staan op de Grote Markt, en na de 1-meioptocht wijken de socialisten niet meer voor animatie en een drankje uit naar de Scheldekaaien maar blijven ze op de Grote Markt. Ook nieuw: Yasmine Kherbache is als nieuwe voorzitster van de SP.A-Antwerpen, samen met vakbondsvrouw Caroline Copers, de ‘eerste socialist’ om de militanten en sympathisanten op de Grote Markt te begroeten. Volgens N-SA-opperhoofd Eddy Hermy is Yasmine Kherbache, geboren uit een Algerijnse vader en een Vlaamse moeder, “het gezicht van de volksvreemde sociaaldemocratie.

 

In zijn geheel eigen onnavolgbare stijl kondigt Eddy Hermy aan na de bijeenkomst in café Den Bengel omstreeks 15.00 uur naar Borgerhout te gaan. Eddy Hermy: “Gezien de consternatie, hebben wij besloten de gemoederen te bedaren en geen opzichtige actie te voeren. Met geïnteresseerden zullen wij in de plaats na de meeting een vrijblijvend bezoek brengen aan het buurtfeest in Borgerhout. Daar kunnen wij dan zelf een paar misverstanden met de aanwezigen opklaren en de ware betekenis van 1 Mei tot zijn recht brengen. Allemaal aanwezig op 1 Mei! Sociaal kan enkel nationaal!”. Klinkt het aanvankelijk nog vriendelijk, het eindigt met een combinatie van ‘nationaal’ en ‘sociaal’ die bij Vlaams-nationalistische actiegroepen als het N-SA nare herinneringen oproept.

 

Het N-SA duikt overigens wel eens meer terug in de geschiedenis: donderdag publiceerde het N-SA nog een artikel naar aanleiding van de verjaardag van het overlijden van Rudolf Hess, door Adolf Hitler benoemd als zijn plaatsvervanger en door het N-SA omschreven als een “martelaar voor de vrede”. Duitsland, het brengt ons naadloos bij het N-SA dat toen het in 2010 niet toegelaten werd op 1 mei in Mechelen te betogen, dan maar naar Berlijn trok. Om er te betogen met de rechtse autonomen. In Duitsland gewoonweg nazi’s genoemd. Omdat het ons te ver zou brengen alle twintig N-SA’ers te vernoemen, hoe was de line up rond de spandoek van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief in Berlijn (foto 2, grotere versie)?

 

Links aan de spandoek: Thierry uit Heusden-Zolder. Altijd als dandy gekleed laat hij zich zelden fotograferen bij N-SA-acties in ons land. Hij is immers de man die voor het N-SA de filmpjes van hun acties maakt en is daarom slechts zelden te zien op die filmpjes en op foto’s. Maar onderschat hem niet: hij is na Eddy Hermy de huisfilosoof van het N-SA. Hij is ook lid van het nationaal bestuur van de Vlaams Belang Jongeren. Naast Thierry zijn spitsbroeder Ruben. De man die de aanvraag deed om met het N-SA in Borgerhout te mogen betogen. Uit Mechelen, maar zelden thuis (rechts op de foto: Ruben in Nederland). Ruben zorgde ervoor dat het N-SA in Berlijn kon betogen en is fier over zijn goede contacten met het Italiaanse CasaPound dat “de erfgenamen van het fascisme” wil zijn. Ruben gaat graag langs bij nationalistische studentenverenigingen, maar zijn carrière als nationaal NSV-voorzitter en vervolgens nationaal NSV-vormingsverantwoordelijke was de kortste ooit in de geschiedenis van de NSV. Tegenwoordig is Ruben met zijn ‘Mediawerkgroep Syrië’ een onvoorwaardelijke fan van het Syrische regime dat zoals bekend “een paar misverstanden met de aanwezigen” in eigen land wil uitklaren.

 

Naast Ruben: Matthias. Een jonge West-Vlaamse ondernemer en bezoeker van historische plaatsen. Nadat de vorige generatie actievelingen van Blood and Honour Vlaanderen er de brui aan gaf, probeerde Matthias al eens een concert voor hetzelfde publiek in te richten. Dat werd geen succes, maar daarnaast probeerde hij ook een No Surrender-kledinglijn te verkopen in extreemrechtse kringen. Hij is geïnteresseerd in geschiedenis en liet zich dan ook graag fotograferen in het Fort van Breendonk met een swastika en de SS-eed Meine Ehre Heistt Treue op de achtergrond. Helemaal rechts op de foto, aan het andere einde van de spandoek: Jan. Hij is ‘ondervoorzitter’ van het N-SA en was tot eind vorig jaar Vlaams Belang-gemeenteraadslid in Hamme, in het Waasland. Naar eigen zeggen was hij het jongste lid van de (als privé-militie veroordeelde) Vlaamse Militanten Orde. Bij de Cyriel Verschaeve-herdenking vorig jaar in Alveringem droeg Jan nog fier de VMO-vlag.

 

Allemaal volk dus dat zeer interessant is om “de ware betekenis van 1 mei tot zijn recht te brengen”.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-sa, hermy, borgerhout, moorkensplein, actie |  Facebook | | |  Print

VROUWEN VOOR HET N-SA

Borgerhout, Moorkensplein, N-sa, autonome nationalistenBorgerhout, Moorkensplein, N-sa, autonome nationalisten

Op de Facebook-evenementenpagina van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) hebben tot gisterenavond 16 mensen gemeld dat ze naar de 1-manifestatie van het N-SA in Antwerpen en Borgerhout komen. Ter vergelijking: op de Facebook-pagina over het buurtfeest aan het Moorkensplein in Borgerhout (foto 1) hebben zich 1.819 mensen gemeld als komend.

 

Aanmeldingen of Facebook moeten, niet met een korrel maar, met een kilo zout genomen worden. Bij wie zegt te komen naar de N-SA-provocatie valt echter de naam op van Chantal (de dame met de Keltisch kruis-vlag op foto 2). Chantal woont in de suikerstad Tienen, maar is allerminst zoet. Chantal is actief (geweest) bij het N-SA, en dook bij de eerste betoging van de Autonome Nationalisten in Brugge (ook) op als één van de leden van de ordedienst (vandaar de witte armband aan haar rechterarm). Ook bij andere activiteiten van de Autonome Nationalisten werd Chantal opgemerkt.

 

De betoging die de Autonome Nationalisten wilden houden op 20 april – geboortedag van Adolf Hitler – werd verboden. Zowel in Waregem als in Turnhout. Krijgt Chantal woensdag wél de kans om op stap te gaan in Borgerhout? Mocht ze er woensdag opduiken: met haar kan je van gedachten wisselen over hoe het er aan toe gaat op Blood and Honour-concerten in binnen- en buitenland, en ze kan ook vertellen over haar collectie muziek die ze bij een Duits neonazistische postorderbedrijf bestelt.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: borgerhout, moorkensplein, n-sa, autonome nationalisten |  Facebook | | |  Print

DE VLAMMENWERPER-POLITIEK VAN EDDY HERMY EN HET N-SA

“We willen gewoon aan de mensen die door de PVDA misleid zijn persoonlijk uitleggen dat wij helemaal geen racistische actie hadden gepland”, zei een woordvoerder van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) zaterdag in De Morgen. “Ga visjes bakken”, zou ons moeder daarop antwoorden. En met Eddy Hermy die in Oostende woont, is dat minder gek dan het lijkt. (Foto 1: Eddy Hermy. Foto 2: Muziekoptreden tijdens het ‘jeugdcongres’ waar Hermy zijn veroordeling voor racisme opliep.)

 

Het N-SA wilde protesteren tegen de aanwezigheid van de PVDA in het Borgerhoutse districtsbestuur, maar echt vriendelijk is het N-SA evenmin voor allochtonen. “De klojo's van het goedkope intellect zoals Bleri Lleshi en de rest van de gekleurde baasmakers uit de Maghreb kropen in hun pen. De ‘democraten’ van de PVDA en hun kleurlingenleger (met op kop de ingevoerde moslima's die de Heilige  Koran niet kunnen onderscheiden van Das Kapital), roepen en tieren het hardst. Je waant je in een soek rond het Tahrirplein”, luidde het vorige woensdag nog op hun website naar aanleiding van het protest tegen de N-SA-betoging. Maar laten we eens iemand anders aan het woord, laten we citeren uit een vonnis van de rechtbank van eerste aanleg in Brugge op 5 december 2011.

 

N-SA-kopstuk Eddyy Hermy werd toen veroordeeld voor zijn door Koppen geregistreerde uitspraak bij een 'jeugdcongres' van het N-SA in Oostkamp in 2009: “In onze straten worden meisjes door vreemdelingenbendes verkracht en geschoffeerd. (…) Onze arbeiders, jong en oud, worden geminacht en vernederd. Door onze vreemde elites worden ze in het gezicht gespuwd. Wie krijgt de jobs, kameraden? Wie krijgt het geld? Wie krijgt er sociale woningen? Wie krijgt sociale hulp? Wie wordt er in dit land royaal bedeeld en behandeld? De immigrant, de illegaal”. De rechtbank motiveerde in haar vonnis dat gelet op de bijzondere context waarin die uitspraken zijn gebeurd “de grenzen van de (toelaatbare) loutere maatschappijkritiek ver overstijgen”.

 

“In dit verband kan worden verwezen naar de opruiende, provocerende en tot intolerantie aanzettende omstandigheden waarin de uitspraken werden verricht, meer bepaald: - naar aanleiding van een speciaal daartoe ingerichte bijeenkomst/rockconcert met de bedoeling het intolerante gedachtegoed uit te dragen en te verspreiden onder de aanwezigen, omkaderd door de aanwezigheid van sprekers en muziekgroepen met uitgesproken sympathieën voor dergelijk gedachtegoed (…); - het opruiende woordgebruik, de opruiende ondertoon en de overige begeleidende omstandigheden (cfr. gebruik van stickers, brengen van de Hitlergroet tijdens de optredens…) waarmee de uitspraken gepaard gingen.”

 

“De door beklaagde gedane uitspraken kunnen, gelet op de bijzondere context waarin zij zijn gebeurd, dan ook niet anders opgevat worden dan als een tot haat en woede aanzettende assimilatie van vreemdelingen met criminelen enerzijds en sociaal profitariaat anderzijds. ‘Haat’ in de zin van de antiracismewet omvat immers de intolerantie, waaraan uitdrukking wordt gegeven in de vorm van een agressief nationalisme en etnocentrisme, discriminatie en vijandigheid tegen minderheden, immigranten en afstammelingen van immigranten.”

 

“De feiten zijn, in het kader van een democratische samenleving, ernstig te noemen. Zij wijzen op een asociale ingesteldheid en een gebrek aan respect voor de gelijkheid van de rechten van de mens en voor de gelijkwaardigheid van elk individu. De uitspraken van beklaagde getuigen immers van een verregaande intolerantie jegens vreemdelingen dewelke hij middels propaganda, bijeenkomsten en voordrachten wenst uit te dragen naar zijn (potentiële) volgelingen, in de eerste plaats de jeugd.” De rechtbank veroordeelde Eddy Hermy hiervoor met drie jaar cel met uitstel, een geldboete en vijf jaar verlies van zijn burgerrechten. Hermy ging niet in beroep tegen de uitspraak.

 

In een buurt als aan het Moorkensplein waar jonge, oude en nieuwe Belgen samen met allochtonen werken aan een vreedzame samenleving kunnen figuren als Eddy Hermy gemist worden als kiespijn. En al helemaal als ze zoals zaterdag in De Morgen verklaren dat “het ervan zal afhangen hoe democratisch de zelfverklaarde democraten zullen zijn” of de komst van het N-SA naar het buurtfeest geen incidenten zal uitlokken. Dat is alsof iemand met een vlammenwerper door een straat wandelt en dan de buurtbewoners verwijt hun huizen niet tegen brand beveiligd te hebben als hun huis in de fik staat door het paraderen met de vlammenwerper.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: borgerhout, moorkensplein, n-sa, hermy, racisme |  Facebook | | |  Print

28-04-13

BARTJE OP HET STADHUIS (12)

Tot slot van het dossier Tussen Meir en Mekka in Gazet van Antwerpen werd donderdag een debat georganiseerd tussen de Antwerpse burgemeester Bart De Wever en enkele tientallen moslimjongeren. Zowel de artikelenreeks als het slotdebat waren een knap initiatief waarmee bewezen werd dat een krant meer kan zijn dan een doorgeefluik voor persmededelingen, en ook ‘minder sexy’ onderwerpen op een interessante manier kan aanbrengen.

 

“Ik heb (…) gevoel dat het nuttig bestede tijd was”, zei Bart De Wever achteraf. Het is te hopen, en dan vooral als nu een en ander zou veranderen in het discours en het beleid van Bart De Wever. De moslimjongeren vonden het goed dat in rechtstreeks contact kon gegaan worden met de burgemeester (foto), maar bleven toch op hun honger zitten. “Een debat met Bart De Wever kan je nooit winnen”, zegt de 31-jarige Rachid Lamrabet na afloop. “Hij blijft retorisch heel sterk. Hij legt de nadruk op het einddoel, dat steeds positief is maar waarvan nooit duidelijk wordt hoe het bereikt zal worden”. “Hij haalde geen concrete punten uit zijn beleid aan, die meer duidelijkheid scheppen over hoe hij zich inspant om problemen die ons aanbelangen op te lossen”, zegt de 23-jarige Buket Karaca. Eenzelfde reactie bij de 21-jarige Wissam El Mesaoudi: “Op mijn vragen kreeg ik voornamelijk theoretische antwoorden”. De 33-jarige Hakim Naasi denkt dat het omwille van de verkiezingen in 2014 is dat Bart De Wever niet tot keuzes komt. “Hij weet (…) nog niet op welke paarden hij wil wedden.”

 

Op de opmerking dat bedrijven vaak liever geen allochtonen aannemen, is het antwoord van Bart De Wever: “Ik twijfel er niet aan dat dat gebeurt, maar dat is niet het enige probleem. Als wij hameren op kennis van het Nederlands, doen we dat ook om de latere kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. (…) De bedoeling is dat we als spelers van dezelfde ploeg op het veld staan. Als je de stad als voetbalploeg ziet, dan staan we te weinig als elftal op het veld.” Een mooie metafoor om te eindigen, nog maar eens de nadruk op het belang van Nederlands als taal, maar geen antwoord op het probleem van racisme. Als dan geopperd wordt “Waarom geen GAS-boetes voor bedrijven die racistisch zijn bij het aanwerven van personeel?” is het antwoord: “Ik ben geen believer van dwang”. De plichten uit het rechten en plichten-verhaal gelden eerder voor sommigen dan voor anderen.

 

Er is veel aandacht voor de jongeren die naar Syrië vertrekken, maar waarom is er geen topoverleg over belangrijker zaken als werk en racisme? Bart De Wever: “De stad doet heel veel op het vlak van onderwijs, werk en welzijnswerk. Er zijn ook drie moskeeën in gebouwen van de stad. (…) De stad doet wel degelijk heel veel.” Dat de stad veel doet, neemt niet weg dat burgemeesters als Bart De Wever minder heisa maken over de schooluitval en de torenhoge werkloosheid bij allochtonen – een grotere sociale bom dan het vertrek van enkele tientallen jongeren naar Syrië. Hans Bonte, SP.A-burgemeester van Vilvoorde, is de uitzondering op de regel. Maar toen die erop wees dat van de vertrekkers naar Syrië maar één werk zou hebben, werd hij onmiddellijk ‘aangevuld’ door Bart De Wever dat dit niet het enige probleem is bij de radicalisering.

 

“Ik stel vast dat er weinig allochtonen zijn die zich hebben aangemeld om bij de politie te komen werken, terwijl ik graag een diverser korps wil”, bekloeg Bart De Wever zich. Beseft hij dan niet dat veel allochtonen niet het vereiste diploma halen om politieagent te kunnen worden, en dat zij die dat diploma wel halen eerder opteren om verder te studeren aan een hogeschool of universiteit dan Antwerpse polies te worden? En dat er nog een ander probleem is dan vrienden en familie die afraden politieagent te worden? Allochtone politieagenten die gediscrimineerd worden binnen het politiekorps, zoals ook blijkt uit een intern rapport van de Antwerpse politie. Bart De Wever werd door de aanwezige jongeren gevraagd om hiervoor en over andere zaken “meer uw best te doen”.

 

Maandag- en dinsdagavond wacht Bart De Wever een ander debat. De maandelijkse gemeenteraadszitting heeft achtentachtig gewone punten op de agenda, met daarbij soms wel heikele punten zoals bijvoorbeeld de vraag of er al dan niet bebouwing kan komen in het Harmoniepark even buiten het centrum van Antwerpen. De buurtbewoners zijn tegen en willen een besluit dat het park definitief vrijwaart van bebouwing. Het voltallig Antwerpse districtsbestuur, onder leiding van Zuhal Demir (N-VA), steunt de buurtbewoners. N-VA-schepen voor Ruimtelijke ordening Rob Van de Velde bepleit tijdelijk geen bebouwing, maar legt wel een plan voor dat principieel bebouwing toelaat.

 

Daarnaast zijn er nog eens twintig interpellaties en drie voorstellen tot motie. Op Wim Van Osselaer na heeft elk VB-gemeenteraadslid een interpellatie klaar. Filip Dewinter over de conferentie tegen radicalisering op het Antwerps stadhuis, Anke Van dermeersch over de toename van het aantal in Antwerpen uitgeschreven GAS-boetes, Gerolf Annemans over “de slechte werking van de juridische dienst van de stad” en Bruno Valkeniers over Antwerp Headquarters, een samenwerking tussen het Antwerpse stadsbestuur en de Antwerpse VOKA-afdeling. Wouter Van Besien (Groen) interpelleert onder andere over de mobiliteit, Peter Mertens (PVDA) onder andere over besparingen bij het stadspersoneel en de dienstverlening, en Yasmine Kherbache (SP.A) onder andere over het idee van een betogingsverbod voor de centrale handelsassen.

 

Gelukkig voor Bart De Wever kan hij na de gemeenteraadszitting dinsdagavond de teugels even laten vieren, en beginnen de kopzorgen pas ’s namiddags op 1 mei als het N-SA zich wil mengen tussen een ‘principieel antifascistisch publiek’. Waarom wil niet iedereen zich ‘principieel vrolijk’ gedragen zoals Bartje zichzelf heeft voorgenomen?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bartje op het stadhuis, de wever, antwerpen, sociaal, racisme |  Facebook | | |  Print

27-04-13

KRIS ROMAN VINDT ONDERDAK BIJ ‘NATION’

nation,roman“Je m’appelle Kris Roman. J’habite à Dendermonde en Flandre. J’ai 47 ans. Je suis le président du cercle de réflexion géopolitique Euro-Rus. Je suis aussi journaliste pour le site nationaliste-flamand RechtsActueel.” Zo stelt Kris Roman (foto) zichzelf voor in een interview op de website van het Franstalige extreemrechtse Nation. Vorig jaar opgestapt bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) van Eddy Hermy, is Kris Roman nu lid geworden van Nation.

 

Wat vertelt Kris Roman nog in dat interview? Zijn eerste trauma liep Kris Roman op toen hij nog maar tien maanden oud was. Toen zijn ouders verhuisden van het lieflijke Dendermonde naar de grootstad Brussel. De jonge Roman zag zijn straat veranderen door de komst migranten en toegenomen onveiligheid. In 1987, hij is dan 22 jaar oud, wordt Kris Roman lid van het Vlaams Blok. In 1988 en 1989 is hij kandidaat voor die partij bij gemeenteraads- en regionale verkiezingen. Het lokaal van de Parti des Forces Nouvelles (PFN) bevindt zich op 500 meter van waar Kris Roman woont, en zo leert hij de kameraden daar kennen – en in het bijzonder Hervé Van Laethem, de huidige leider van Nation. In 1994 verlaat Kris Roman het Vlaams Blok en wordt hij lid van het Front National Belge (FNB). Hij wordt voor het FNB zelfs gemeenteraadslid in Ganshoren, maar lang blijft hij niet bij het FNB. Kris Roman lanceert nog het maandblad Nationale Liga/Ligue Nationale, maar dat is geen succes. Na een periode van inactiviteit start Kris Roman met wat hij de geopolitieke denktank Euro-Rus noemt.

 

Wat hem bij Nation aantrekt? Naar eigen zeggen naast een aantal politieke ideeën (solidarisme, Pan-Europese geopolitiek…), de sterke kameraadschap en de interne democratie. Bij Nation wordt Kris Roman verantwoordelijk voor de buitenlandse betrekkingen met als doel dat Nation wereldwijd bekend en erkend zou worden. Ook zal Kris Roman de audiovisuele cel van Nation versterken. Verder hoopt hij met Nation de Parti Socialiste (PS) onderuit te halen. En wil hij banden met bepaalde gelijkaardige Vlaamse organisaties  leggen, met Nation als voorbeeld dienen voor het herdynamiseren van de solidaristische en identitaire ideeën in Vlaanderen, en mogelijk ervoor zorgen dat er opnieuw een Vlaamse organisatie vergelijkbaar met Nation actief wordt.

 

Wat Kris Roman verzwijgt is opvallender dan wat hij zegt. Hij verliet niet zomaar het Vlaams Blok. Volgens het boek Les Rats Noirs werd Kris Roman uit het Vlaams Blok gezet wegens antisemitische en negationistische uitlatingen waar de partijtop niet mee kon lachen. Aan Het Belang van Limburg zei Kris Roman dat zijn ontslag het gevolg was van druk vanuit de Antwerpse vleugel van de partij. “Deze vleugel wil de zachtere toer opgaan wat het vreemdelingenprobleem betreft.” Wat Kris Roman ook al verzwijgt is dat hij in 2003 tot negen maanden cel met uitstel werd veroordeeld voor racisme. In zijn al genoemd maandblad trok hij geregeld van leer tegen “de almacht van de joodse lobby”, waarbij hij er de Protocollen van de wijzen van Sion bij sleurde. Kris Roman wist wel dat dit een antisemitische vervalsing van de nazi’s was, maar dat was geen bezwaar. “De inhoud komt perfect overeen met de huidige alledaagse werkelijkheid”, zei Kris Roman.

 

Over zijn activiteiten bij Euro-Rus wijdt Kris Roman niet uit. Is het om zijn legendarische bescheidenheid? Alleszins heeft niemand in Vlaanderen het al zoals Kris Roman gepresteerd om voormalig Ku Klux Klan-leider en oprichter van het neonazistisch discussieforum Stormfront David Duke tot tweemaal toe naar Vlaanderen te halen. Ook wapens in Russische kazernes uittesten, het zijn er hopelijk weinigen die het gepresteerd hebben. Maar Kris Roman dus wel. Nog opvallender is dat Kris Roman zwijgt over de jaren die hij sleet bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA). Kris Roman en zijn spiegel Euro-Rus waren anders wel mede-oprichters van het N-SA in 2007. In 2008 is Kris Roman even weg bij het N-SA. Vorig jaar stapte Kris Roman definitief op bij het N-SA (en met hem ook nog andere ‘kaderleden’ van het N-SA).

 

Om de reden gevraagd voor zijn weggaan bij het N-SA, luidde het: “Ik ben een persoon die houdt aan mijn vrijheid. Indien een beweging of partij letterlijk stelt dat de leden dezelfde bierkeuze moeten hebben dan de 'leider', dan volg ik niet meer. Euro-Rus is mijn kind. Wie dit wil opdoeken, raakt me persoonlijk. Wie gemaakte afspraken plots niet meer wenst na te komen, zal met mij niet samenwerken.” Van de weeromstuit loopt Kris Roman over van sympathie voor de Autonome Nationalisten en maakt hij voor hen een filmpje van hun betoging in Brugge alhoewel Kris Roman naar eigen zeggen enkel in Brugge was als verslaggever van RechtsActueel. Met Kris Roman verliest het N-SA haar contacten met Nation. Nation sympathiseert nu met de Autonome Nationalisten die zo mogelijk nog een graad erger zijn dan het N-SA.

 

 

Nation komt op 1 mei bijeen à la manière van Blood and Honour: op een geheime locatie, en er zijn afspraken gemaakt om die locatie bij voortijdig bekend geraken nog te wijzigen. In elk geval zullen we Kris Roman op 1 mei niet zien in Antwerpen. Leden en sympathisanten van de Autonome Nationalisten hebben al wel laten weten samen met het N-SA naar Antwerpen en Borgerhout te komen. Daarover meer maandag en dinsdag op deze blog, door Eddy Hermy voorbije woensdag omschreven als “de rode Dag Allemaal, het AFF”.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nation, roman |  Facebook | | |  Print

26-04-13

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Vandaag wordt de 12-12 geldinzameling voor Syrië ingericht. Zonder stelling te nemen pro het ene of het andere kamp is het een actie die alle steun verdient. Zo vindt ook Geert Hoste (foto), voor de verandering eens in volle ernst. En verder hebben we onthouden…

 

“Ik werd ooit door een auto van mijn fiets gereden en de bestuurster merkte op dat je met vreemdelingen altijd problemen hebt. Ik was compleet sprakeloos.” Yasmine Kherbache getuigt over racisme. (Het Nieuwsblad, 20 april 2013)

 

“Nooit is zoveel aandacht geweest voor die burgeroorlog als sinds een aantal pubers hun baard lieten staan en het vliegtuig naar Turkije namen.” Tom Naegels stelt een verschil in belangstelling vast als het gaat over Syrië, al leidt dat nog niet tot engagement om de toestand daar op een of andere manier te verzachten. “Toen de aandacht nog ging naar een gewoon, modern volk dat in opstand kwam tegen zijn dictator, was (het) eigenlijk herkenbaarder. Die Syriërs leken op ons, en ze wilden hetzelfde als wij: democratie, vrijheid, veiligheid. Toch haalden we toen onze schouders op. Pas toen de hoofdrolspelers baardmannen werden, en dus objectief verder van ons af kwamen te staan, werd de publieke belangstelling aangewakkerd: aha, zo hebben wij de Arabische wereld graag, als een zwart gat dat alle licht opslorpt, en dat met zijn totalitaire sirenenzang kinderen naar hun dood doet hollen.” (De Standaard, 20 april 2013)

 

“Deze week hoorde ik Bart De Wever op een persconferentie zeggen dat hij als burgemeester was aangesproken door iemand die ijverde voor een rustpauze voor gebed tijdens de werkuren. Hij zag dat als teken van ‘radicalisering’. Had u al gehoord van de Rondetafels van de Interculturaliteit? Dat was een handboek met aanbevelingen voor een beter beleid uit 2010, opgesteld op initiatief van Joëlle Milquet. Ik lees u voor, pagina 65: ‘Kan je een moslimwerknemer verbieden om tijdens zijn werkdag zijn gebeden te doen als de aard van zijn prestaties en de inrichting van de werkplaats dat mogelijk maken?’ De ene politicus lanceert een voorstel, de andere noemt dat drie jaar later een indicatie voor radicalisering.” De Boomse straathoekwerker Peter Calluy waarschuwde als eerste voor Fouad Belkacem en schudt nu het hoofd als hij de reacties van de politici hoort. (De Morgen, 20 april 2013)

 

“Het bezorgt me nog steeds een akelig gevoel wanneer ik terugdenk aan hoe deze haattoeristen ostentatief in het midden van de straat kuierden en hun afwijzende en vijandige blikken over onze huizen, onze ouders, onze vrienden, broers en zussen lieten glijden. Het klopt niet dat racisme op den duur minder opvalt en dat het van je afglijdt als regen van een raam.” Rachida Lamrabet over Filip Dewinter die met een delegatie Vlaams Blokkers rondtrok Borgerhout. Wat daarvan blijft hangen, en hoe het nu moet met het racisme in A.(De Morgen, 22 april 2013)

 

“Voorstanders van het homohuwelijk kunnen dus gerust verwijzen naar het verleden, dat toleranter was tegenover homoseksualiteit dan algemeen wordt aangenomen. Anderzijds leert datzelfde verleden ons dat deze tolerantie snel kan verdwijnen in moeilijke tijden. Net zoals de aanhoudende problemen in het land van liberté, egalité, fraternité aantonen.” Historicus Jonas Roelens weet dat het homohuwelijk niet altijd een probleem was. Overigens was, ondanks aanhoudende protesten, een meerderheid van de Fransen in opiniepeilingen nu ook voorstander van het mariage pour tous. (De Standaard, 23 april 2013)

 

“De voorzitter van de N-VA doet niet anders dan zeggen dat zijn Vlaanderen open is, inclusief. Maar de daden van zijn partij vertellen soms iets anders. Aan die verwarring moet de partij toch proberen een einde te maken.” Carl Devos over het intussen ingetrokken hoofddoekenverbod voor gemeenteraadsleden in Boom (De Standaard online, 23 april 2013)

 

“De scoop van Filip De Bodt en 't Uilekot kan tellen: de 66 pagina's bestuursakkoord, die maandenlang geheim waren, zijn nu toch uitgelekt. Het akkoord circuleert op tien geschreven exemplaren: elke schepen heeft er één. Iemand van hen moet het akkoord dus hebben gelekt.” Onze vrienden van ’t Uilekot kregen het geheim bestuursakkoord voor Aalst in handen. Mooi zo. Intussen publiceerde Apache de krachtlijnen ter voorbereiding van het meerjarenplan 2014-2019 in Aalst waarin een en ander uit het geheime bestuursakkoord weggelaten werd en andere zaken dan weer meer geconcretiseerd werden. (Het Nieuwsblad, 24 april 2013)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, racisme, syrië, de wever, dewinter, n-va, aalst, actie |  Facebook | | |  Print

25-04-13

DE FOPPER GEFOPT

Na het ACV enkele dagen geleden, vestigt vandaag het ABVV met een aantal acties de aandacht op de discriminaties tussen het arbeiders- en het bediendenstatuut. Op de werkvloer is het verschil niet altijd duidelijk, maar de arbeidsvoorwaarden kunnen sterk verschillen. Daarenboven is het onderscheid tussen handen- en hersenarbeid voorbijgestreefd en geen excuus voor slechtere voorwaarden voor de ene dan voor een andere.

 

Bij het ABVV in Gent, aan de Vrijdagmarkt, heeft men daarom een spandoek uitgehangen (foto 1). Een foto van het ABVV-gebouw met die spandoek werd door een Eigen Volk Eerst!-militant met Photoshop bijgewerkt (foto 2). Wat een spandoek was tegen de discriminaties tussen het arbeiders- en het bediendenstatuut, werd een spandoek tegen de (vermeende) discriminatie van Vlaams Belang’ers. VB-personeelslid Olaf Evrard postte die laatste foto op Facebook met de vraag of iemand er meer van weet. Vlaams Belang-Kamerlid Tanguy Veys wreef zich de ogen uit en postte op Facebook: “Soms snap ik het toch niet hoor…”. Wat geen van beiden door had, was dat het een gephotoshopte foto was. Na een Twitterbericht van Tanguy Veys (“ABVV-Gent komt op voor Vlaams Belang”) werd de voormalige Gentenaar uit zijn leven tussen vertwijfeling en hoop geholpen door het ABVV Oost-Vlaanderen dat naar Tanguy Veys twitterde: “Mooie trucage maar het origineel is toch stukken toffer.”

 

Tanguy Veys is een hardwerkend parlementslid, die de eerste kwaliteit bezit nodig om vandaag Gerolf Annemans op te volgen als Kamerfractieleider – braaf in de pas lopen van de nieuwe partijvoorzitter –, maar toch denken wij dat hij vandaag niet zal verkozen worden als volgend Kamerfractieleider voor het Vlaams Belang. In het ootje genomen door een van de zijnen liet Veys evenwel niet los tegenover het ABVV Oost-Vlaanderen. Hij retweette: “Dus VB’ers mogen door jullie wel gediscrimineerd worden?” Dat is natuurlijk appelen met citroenen vergelijken. De discriminatie tussen honderdduizenden arbeiders en bedienden wordt vergeleken met de vermeende discriminatie van enkele honderden VB’ers. “Vermeende discriminatie” want de rechtbank heeft al meer dan eens de vakbond gelijk gegeven met het uitsluiten van een VB’er.

 

Overigens hebben we nog altijd moeite om de ergernis bij het VB te begrijpen. Met vroeger Marie-Rose Morel, en nu Rob Verreycken, op kop spuwt men zijn gal uit over de “kleurvakbonden”. Men sticht een eigen zogenaamde vakbond en wijst er onder andere op dat je voor je werkloosheidsuitkering evengoed bij de Hulpkas voor Werklozen terecht kan. Maar als dan een VB’er uit een van de verafschuwde vakbonden gestoten wordt, is de wereld te klein om dit aan te klagen. Is men ook al vergeten dat toenmalig partijvoorzitter Bruno Valkeniers op 8 september 2009 in Terzake verklaarde dat in het Vlaams Belang “geen plaats is voor (…) nazisten, niet voor communisten, niet voor maoïsten (video vanaf 25”)". Als Bruno Valkeniers mensen mag uitsluiten wiens ideologie hij tegenstrijdig acht met die van zijn organisatie, waarom zouden vakbondssecretarissen dat dan ook niet mogen doen?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sociaal, veys, gent |  Facebook | | |  Print

24-04-13

GEEN VLAAMSE LEEUW OP STRAATNAAMBORD IN STABROEK

De N-VA-burgemeester van Boom Jeroen Baert (foto 1) heeft naar eigen zeggen geen enkel probleem met gemeenteraadslid Nihad Taouil, maar toch zou die haar hoofddoek moeten afleggen in de gemeenteraadszaal. Dat het verbod niet afdwingbaar is, geeft Baert toe. Dat alle nationale partijvoorzitters van de Boomse N-VA/CD&V/Open VLD-bestuursmeerderheid dit bij de haren getrokken vinden en juridisch niet steekhoudend… het zal hen wat in Boom.

 

De enige plausibele reden voor het verbod is dan ook dat blijkbaar de Vlaams Belang-kiezers in Boom moeten bedankt worden om van partij te veranderen. Het Vlaams Belang, met kopman Hans Verreyt, donderde in Boom van 29,6 % van de stemmen in 2006 naar 13,7 % in 2012. Het CD&V/N-VA-kartel haalde in 2006 maar 15,3 % van de stemmen en kreeg vorig jaar daarentegen samen 44,4 % van de stemmen (36,9 % voor de N-VA, 8,5 % voor de CD&V). Met 11 gemeenteraadsleden voor de N-VA en maar 1 gemeenteraadslid voor de CD&V en 1 voor de Open VLD is het de N-VA die het stuur vasthoudt in de bestuursmeerderheid.

 

Als de N-VA in Boom een onzinnig hoofddoekenverbod, pardon: verbod op religieuze tekenen, voor gemeenteraadsleden invoert om de Vlaams Belang-kiezers te plezieren, wat mogen we dan nog verwachten? En het hoeft niet. Dat bleek een paar weken terug nog in Stabroek. De N-VA is de grootste partij in de nieuwe bestuursmeerderheid in deze gemeente gelegen vlak boven Antwerpen, en omdat die partij nogal gevoelig is voor symboliek stelde het Vlaams Belang in Stabroek voor om (ook) in Stabroek alle straatnaamborden te voorzien van een Vlaamse Leeuw. Burgemeester Rik Frans (N-VA, foto 2) was het idee genegen.

 

Maar de burgemeester keek ook naar de financiële gevolgen van het voorstel. Hij stelde vast dat bij de technische diensten van zijn gemeente pas een nieuwe machine is geleverd om straatnaamborden te maken. En… die machine kan geen Vlaamse Leeuw in de straatnaamborden maken. “Een nieuwe machine aankopen, speciaal om een Vlaamse Leeuw op de borden te drukken, is niet verantwoord”, stelde de burgemeester in de gemeenteraad. Het Vlaams Belang-voorstel werd daarmee naar de prullenmand verwezen. Je moet dus niet ingaan op elke zotternij van het Vlaams Belang, ook al ben je er als N-VA’er gevoelig voor.

 

Een beetje gezond verstand kan al helpen in de politiek, maar dat ontbreekt bij de nieuwe burgemeester van Boom. Pas nadat de zaak twee dagen lang de nationale media beroerde, trekt Jeroen Baert de gewraakte passus uit de deontologische code in. "Op eigen initiatief", luidt het. Nog te beroerd om toe te geven dat hij langs alle kanten is terechtgewezen.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, boom, baert, stabroek, frans |  Facebook | | |  Print

VB-KLACHTEN OVER HOOFDOEK EN GEBALDE VUIST VERWORPEN

Uitgerekend op de dag dat burgemeester Jeroen Baert (N-VA) besloot de omstreden passus over religieuze tekens in de deontologische code voor gemeenteraadsleden in Boom in te trekken, werd bekend dat een klacht van het Vlaams Belang over een hoofddoekdragend districtsraadslid verworpen is. Ook een tweede klacht van het Vlaams Belang werd verworpen.

Bij de installatie van de districtsraad van Deurne uitte het Vlaams Belang haar bezwaren tegen de eedaflegging van twee districtsraadsleden. Dat de twee verkozen zijn voor de PVDA+ stemde al niet tot vrolijkheid. Dat een van hen ook nog een hoofddoek droeg was er helemaal over, vonden ze bij het Vlaams Belang. Partijmedewerker Sam Van Rooy schreef een tekst die districtsraadslid Marina Rothmayer moest voorlezen. Voorpost was gemobiliseerd om op de publiekstribune het ongenoegen te uiten. Dat daarvoor zelfs Nick Van Mieghem uit Gent moest overkomen, illustreert de bloedarmoede bij Voorpost.

De door Vlaams Belang-fractieleider Jan Van Wesembeeck ingediende bezwaren tegen de eedaflegging door Karima Choukri en Aziza Falki zijn respectievelijk onontvankelijk en ongegrond verklaard. Karima Choukri (foto 1) kreeg pas op de receptie na haar eedaflegging te horen dat ze haar mandaat in de districtsraad niet kan combineren met haar job in het stedelijk onderwijs. Ze diende dan maar ter plekke haar ontslag in als districtsraadslid. Volgens Jan Van Wesembeeck wist ze al vroeger dat ze niet kon zetelen en was de eedaflegging nodeloze propaganda voor de hoofddoek. Aziza Falki (foto 2) werd door de Vlaams Belang-fractieleider aangewreven dat ze haar eed aflegde met gebalde vuist.

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen onderzocht de klachten en meent dat Jan Van Wesembeeck geen actueel belang meer heeft in verband met Karima Choukri. Opmerkelijker is de argumentatie rond de vermeende gebalde vuist van Aziza Falki. “Er zijn geen vormvereisten buiten het feit dat ze de eed moest afleggen in openbare vergadering en in handen van de voorzitter van de vergadering, wat gebeurde”, aldus de raad in haar besluit. Met een gebalde vuist de eed als verkozene afleggen kan dus. Die wetenschap was bijgevolg het enig nut van de klacht van het Vlaams Belang. Maar dát was niet de bedoeling van de klager.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: deurne, van wesenbeeck, van rooy, voorpost, islam, actie |  Facebook | | |  Print

23-04-13

N-SA LOKT VRAAG OM ALGEMEEN BETOGINGSVERBOD UIT

Dat Eddy Hermy (foto 1) een en ander op zijn kerfstok heeft, is bekend. Op 1 mei wilde Eddy Hermy met zijn discipelen in Borgerhout betogen. De vergelijking is niet van ons, maar is niet geheel onterecht: het is alsof de Ku Klux Klan in de New Yorkse wijk Harlem zou willen betogen. De betoging van het N-SA is intussen verboden na een vernieuwd advies van de politie. Maar naar aanleiding van de voorgenomen betoging vragen de winkeliers van de Turnhoutsebaan in Borgerhout nu een verbod voor alle betogingen aan de Turnhoutsebaan.

 

De winkeliers hebben gisteren een petitie afgegeven aan Antwerps burgemeester Bart De Wever. Die wil met met het schepencollege kijken of betogingen op grote handelsassen verboden kunnen worden. “We verzamelden 1.100 handtekeningen van handelaars, klanten en inwoners”, verklaarde Joost Sierens, voorzitter van de winkeliersvereniging BoHo 2140. “Omdat we van onze handelaarsbuurt een bloeiende plaats willen maken, waar het fijn is om winkelen.” De middenstandersvereniging Unizo schaart zich achter hen. “We willen absoluut het recht op vrije meningsuiting eerbiedigen, maar er is ook het recht op ondernemen. Kan men bijvoorbeeld op sommige plaatsen geen speakers’ corners oprichten, zoals in Londen?”, zei Antwerps Unizo-voorzitter Nico Volckerick. Zelf nog actief geweest bij Agalev, en intussen van een groene naar een donkerblauwe ondernemer geëvolueerd.

 

Bart De Wever ontving de handelaars en toonde begrip voor hun standpunt. Hij waarschuwde echter dat er “fundamentele rechten botsen” in de discussie. Hij beloofde wel te zullen kijken welke maatregelen genomen kunnen worden. Een van de mogelijkheden is een uitbreiding van het verbod op betogingen naar álle centrale handelsassen. “Daarvoor wil ik wel het mandaat van de meerderheid. Ik zal dat op 30 april met de fractieleiders bespreken”, besloot de Antwerpse burgemeester. Op dat overleg met de fractieleiders in de Antwerpse gemeenteraad staan overigens nog een paar andere heikele punten op de agenda, met om te beginnen over wat in de gemeenteraad mag besproken worden en wat niet. Als het aan de N-VA ligt moet alles wat maar elders kan besproken worden (het havenbeleid, het sociaal beleid…), niet in de openbare gemeenteraadszitting besproken worden.

 

De vraag van de winkeliersvereniging en de suggestie van Bart De Wever is verwerpelijk en kortzichtig. 1. Een verbod om te betogen op de centrale handelsassen is fundamenteel ondemocratisch. Niet dat er per se moet betoogd worden voor de deur van handelaars, maar het recht op betogen kan enkel ingeperkt worden bij gevaar voor de openbare orde. 2. De Turnhoutsebaan in Borgerhout is wel eens meer het decor voor mensen die er willen betogen, doorgaans zonder een toelating daarvoor  te vragen. Een betogingsverbod verandert dus niets aan de feitelijke situatie. 3. Een betogingsverbod voor alle centrale handelsassen in Antwerpen, ook waar ze nog nooit een betoger in levende lijve gezien hebben… zoiets kan maar alleen uit de koker van Bart De Wever komen, de specialist in het oplossen van problemen die er niet zijn. 4. In Borgerhout hebben ze wel een Betogingstraat, die haar naam kreeg naar aanleiding van de strijd voor het algemeen stemrecht, maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat alle betogingen dan maar zouden verbannen worden naar die straat. Tot overlast van de bewoners en… de handelaars daar. ;-)

 

Intussen is overigens de affiche klaar voor het buurtfeest dat aan het Moorkensplein gehouden wordt in reactie op het malafide idee van het N-SA om daar hun 1 mei-manifestatie te houden (foto 2, grotere versie). De handelaars aan het Moorkensplein gaan er een goede cent aan verdienen. De organisatoren van het buurtfeest gaan immers niet zelf voor drank zorgen, maar laten dat over aan de drie café’s aan het Moorkensplein. De ‘linkse wereldverbeteraars’ hebben wel degelijk oog voor de belangen van de handelaars, positiever dan anderen het zouden invullen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-sa, borgerhout, moorkensplein, de wever |  Facebook | | |  Print

22-04-13

NEONAZI'S ZOEKEN AANHANGERS BIJ KOOIVECHTERS

Terwijl de start van de rechtszaak tegen NSU’ster Beate Zschäpe en vier van haar handlangers is uitgesteld tot maandag 6 mei, zoeken neonazi’s in Duitsland nieuwe kanalen om volk te rekruteren. Zoals bij deelnemers en aanhangers van vechtpartijen waarbij alle slagen toegelaten zijn, en liefst in kooien uitgevochten worden.

 

De brute gevechtssport bekend als ‘vrij vechten’, officieel: ‘mixed martial arts’, geniet een groeiende populariteit in Duitsland. Neonazi’s infiltreren het wereldje en gebruiken het om propaganda te verspreiden en nieuwe aanhangers te werven. Zoals in het ‘Volkshaus’ in Schildau, een stadje in de buurt van het Oost-Duitse Leipzig. De 23-jarige Christoffel Henze, een ster in het wereldje van ‘vrij vechten’, is er de held van de avond (foto). De vechtsport is verbannen van de Duitse televisie omdat ze zo brutaal is. Henze verplettert zijn tegenstander. Bloed vloeit. Het publiek is enthousiast. Fans zingen “Hoo-Na-Ra”. Het klinkt als “Hoera”, maar is een afkorting voor het in het Duits gelijkaardig klinkend “Hooligans-Nazi’s-Racisten”. Ieder zijn manier om zijn identiteit te affirmeren.

 

“Met grote bezorgdheid stellen wij vast dat neonazi’s de vrije-gevechtengemeenschap infiltreren”, zegt Gordian Meyer-Plath, hoofd van de Saksisische afdeling van de Duitse inlichtingendienst die toezicht moet houden op neonazistische activiteiten. “Het mengsel van de rituelen van mannelijkheid, kameraadschap en geweld is zeer aantrekkelijk”, weet collega Winfriede Schreiber uit de Oostelijke deelstaat Brandenburg. De sport lijkt op maat gemaakt voor rechts-radicale ideologen. Het gaat letterlijk om bloed en eer, ook figuurlijk belangrijk in die kringen. De verliezers zijn zwak en onwaardig. Neonazi’s gaan naar apolitiek martial arts clubs waar ze potentiële ‘kameraden’ zoeken. Zelf organiseren ze ook illegale gevechten en trainingskampen, waar neonazi’s met hun vechtpartijen jonge bezoekers imponeren.

 

En dan zijn er nog de zogezegd apolitiek martial arts clubs, zoals BC Vorwärts Leipzig in Saksen. Volgens de statuten promoot de club “het streven naar tolerantie, kameraadschap, gemeenschapsgevoel en een gezonde levensstijl”, en is de club “strikt neutraal, vanuit politiek en religieus oogpunt”. De voorzitter van de club, Thomas Persdorf, wordt beschouwd als een belangrijke figuur in het neonazistisch milieu in Saksen. Hij was een tijd lang de man achter het neonazistisch postorderbedrijf Front Records en is nu een promotor van het ‘vrije vechten’. Tim Bartling, een van de stichtende leden van BC Vorwärts Leipzig en succesvol ‘vrij vechter’, werd door antifascisten gefotografeerd bij een betoging van neonazi’s en gezien bij de extreemrechtse hooligans van voetbalclub Lokomotive Leipzig.

 

Gewone tickets zoals voor de Sachsen Kämpft in Schildau kosten 14 euro. Wil je een zetel in het VIP-gedeelte vooraan betaal je 75 euro. Drank moet je met minstens voor 10 euro bonnen kopen. Reclame-inkomsten komen onder andere van een advocaat, een bekende meubelzaak, een escortservice en een postorderbedrijf dat kledij verkoopt populair bij rechts-extremisten. De zaal is te klein om alle fans binnen te laten. Maar de organisator houdt het vechttornooi liever in een stadje als Schildau, met nog geen 4.000 inwoners. In grotere steden verwacht de organisator meer tegenkanting en de kans dat hij het tornooi op het laatste moment moet afgelasten. Voor de fans die de zaal niet binnen kunnen, heeft hij een troostende gedachte: er is interesse bij een Russisch televisiestation om de gevechten live uit te zenden.

 

Is het louter een Duits fenomeen? Neen. Minstens tot 2010 gingen voormalige leden van BBET (Bloed - Bodem - Eer - Trouw) en Blood and Honour Vlaanderen / Combat 18, en huidige leden van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) en van de Autonome Nationalisten, soortgelijke bokspartijen houden bij een jaarlijks tornooi in het (inmiddels van naam veranderde) Vlaams Huis in Lambersart. Vlakbij Lille (Rijsel). De vechters daar hadden wel beschermkledij aan en vochten niet zoals in Duitsland in een kooi, maar in een gewone boksring (filmpje, met muziek (nouja) van Brigade M.). Ruben Rosiers – die de aanvraag deed voor de N-SA-betoging op 1 mei in Borgerhout – was de organisator van de deelname van het N-SA aan het tornooi in Lambersart.

 

Vechten-alle-slagen-toegelaten is populair in extreemrechtse en identitaire kringen, getuige ook dit filmpje uit de buurt rond Lyon met al minder lichaamsbescherming. En op dit filmpje zie je hoe de twee vechtpartijen in Schildau verliepen voorafgaand aan de vechtpartij met Christoffel Henze.  Een filmpje met die laatste vechtpartij is blijkbaar niet verspreid. Om geen mensen op het idee te brengen deze vechtpartijen te verbieden? De belangstelling van neonazi’s voor dergelijke vechtpartijen is anders ook niet geruststellend.

21-04-13

AUTONOME NATIONALISTEN HOUDEN VAST AAN DATUM 20 APRIL

Geüpdatet artikel. Bij neonazi’s staat de datum van 20 april in het geheugen gegrift als de geboortedag van Adolf Hitler. Voor hun Facebook-pagina kozen de begin dit jaar opgerichte Autonome Nationalisten 20 april als hun fictieve geboortedag, en op 20 april – gisteren dus – zouden de Autonome Nationalisten betogen.

 

Na deelname aan een betoging in Parijs met andere autonome nationalisten op 2 februari, een eigen betoging in Brugge op 16 februari, een pamflettenactie in Waregem op 2 maart (foto 1), deelname aan de NSV-betoging in Leuven op 7 maart, en een vormingsavond over het Franstalige Nation in café De Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen op 16 maart, zouden de Autonome Nationalisten op 20 april betogen in Waregem. Maar dat werd hen niet toegestaan. De Autonome Nationalisten wilden betogen tegen “anti blank racisme”, maar de Waregemse burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) had geen behoefte aan aanzetten tot rassenhaat en xenofobie in zijn stadje.

 

Zonder er ruchtbaarheid aan te geven dienden de Autonome Nationalisten dan maar een aanvraag in om te mogen betogen in Turnhout, maar ook daar werd de betoging niet toegelaten. Burgemeester Erwin Brentjens (N-VA) is nog woordvoerder geweest van het Taal Aktiekomitee (TAK) en kan dus niet verdacht worden van geen sympathie te hebben voor nationalisten. Maar de Autonome Nationalisten waren hem toch te gortig. Na overleg met de federale politie verbood hij de betoging. Erwin Brentjens (in Gazet van Antwerpen): “Turnhout is een gastvrije stad en dat willen we zo houden. Ik heb geen zin in mensen die oproepen tot rassenhaat. Bovendien zou je met het toelaten van zo'n betoging ook tegenreacties kunnen ontlokken. Bovendien is het zaterdag de verjaardag van Hitler. We nemen dus liever geen enkel risico. Komt daarbij ook nog dat een groot deel van de deelnemers een strafregister heeft van acht bladzijden of meer."

 

De Autonome Nationalisten wilden om 14 uur samenkomen aan het treinstation van Turnhout (foto 2) en dan de stad intrekken. Beducht dat de Autonome Nationalisten spijts het betogingsverbod toch zouden opdagen, stond er politie klaar om hen bestuurlijk aan te houden. Maar er verscheen niemand. De betoging in Waregem was aangevraagd door inwoner Joachim Tanghe, de betoging in Turnhout was aangevraagd door een Autonome Nationalist die nog maar pas in Turnhout woont. Er verscheen geen oproep voor op de gebruikelijke kanalen zoals de neonazistische discussiefora Stormfront en Stumble Inn, zoals voor de betoging in Brugge en de vormingsavond in Antwerpen wél het geval was. Maar ja, een kleine telefoon- of e-mailronde en dan heb je iedereen bereikt die met de Autonome Nationalisten zou willen betogen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: autonome nationalisten, turnhout, brentjens |  Facebook | | |  Print

20-04-13

BARTJE OP HET STADHUIS (11)

De voorbije week is niet de beste in het nog prille jaar in Antwerpen. Voetbalclub Beerschot dreigt om sportieve redenen naar tweede klasse te zakken, en om financiële redenen zelfs naar derde klasse. De Sinksenfoor, de grootste kermis van Vlaanderen, mag na meer dan veertig jaar niet meer op de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen opgesteld worden. En de stadsfinanciën worden problematisch. Verwijten vliegen in het rond… en treffen N-VA-partijgenoten.

 

Een rechter in kort geding besliste donderdag dat de Sinksenfoor dit jaar niet kan plaatsvinden aan de Gedempte Zuiderdokken. De rechter verbiedt de kermis niet, maar stelde vast dat de Stad Antwerpen een beslissing van de Raad voor Vergunningsbetwistingen van 29 januari 2013 en een uitspraak van de Raad van State van 1 februari 2013 naast zich neer wilde leggen door de Sinksenfoor toch op de Gedempte Zuiderdokken te laten plaatsvinden en geen alternatieve locatie aan te bieden. Vandaar een verbod voor de Sinksenfoor op de Gedempte Zuiderdokken dit jaar, en het Antwerps stadsbestuur dat gisteren dan maar de Scheldekaaien als locatie aanbiedt. Een beslissing waar de foorkramers niet mee akkoord gaan. Zij gaan in beroep tegen de beslissing van de rechter in kort geding, de Stad Antwerpen had eerder laten weten niet in beroep te zullen gaan. Het zal de verstandhouding er niet op verbeteren.

 

Er is veel commotie rond de beslissing van de rechtbank, niet in het minst omdat de rechtszaak door slechts enkelen is aangespannen – waarvan sommigen verdacht worden de prijs van het vastgoed rond de Gedempte Zuiderdokken te willen opdrijven. Maar al even controversieel is de reactie van schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (ex-LDD, nu N-VA). In een mail schreef hij: “Enerzijds is het een pure schande hoe het particulier belang van enkelen het algemeen belang overvleugelt. Anderzijds was het nieuwe bestuur zich bewust van het juridisch knoeiwerk dat onze vele voorgangers van dit dossier maakten.” De situatie waarin men verzeild is, is dus het gevolg van wat de vorige bestuursploegen ervan maakten. Maar wie was de voorbije twaalf jaren schepen van Markten en Foren, en schepen van Juridische zaken? Luc Bungeneers (ex-CVP, de voorbije twaalf jaren Open VLD’er… en nu N-VA’er, ‘districts-burgemeester ‘ in Merksem’). Op de foto hierboven samen met Bart De Wever bij de opening van de Sinksenfoor vorig jaar.

 

Tot Bungeneers de vorige bestuursperiode ook de bevoegdheid Dierenwelzijn kreeg, was de opening van de Sinksenfoor zowat de enige bevoegdheid waarop hij zich naar buiten toe kon profileren. Het was telkens weer een heel evenement waarbij gemeenteraadsleden als Fatima Bali en anderen elkaar verdrongen voor de gratis ritjes bij de opening van de kermis. Door te verwijzen naar “het juridisch knoeiwerk dat onze vele voorgangers van dit dossier maakten” wil Rob Van de Velde een sneer geven naar de voorgaande socialistische burgemeesters, maar de hoofdverantwoordelijke is wel zijn nieuwe partijgenoot. Van 1995 tot 2000 was de schepen voor Juridische zaken overigens… de huidige N-VA-fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad, André Gantman (toen Open VLD’er). En de voorbije tien jaar, van 2003 tot 2012, was de schepen voor Ruimtelijke ordening Ludo Van Campenhout (toen Open VLD, en nu... N-VA). Het “juridisch knoeiwerk” is dus in hoge mate wat huidige N-VA’ers kan aangewreven worden. Maar zo duidelijk was Rob Van de Velde dan weer niet.

 

Een week eerder zei Bart De Wever in Trends dat zijn stadsbestuur voor een “enorme sanering” staat. “De stad zit met een pensioenprobleem dat hand over hand toeneemt. Zonder een oplossing zakt ons investeringsbudget onder nul.” Voorts is er een daling van de inkomsten uit de personenbelasting per hoofd van de bevolking. “Het versterkt ook de witte vlucht”, zei De Wever. “Want soort zoekt soort. De stad wordt op de duur een verzamelplaats voor pauperisme.” De volgende vijf jaren zouden 1.200 van de 7.000 stadsambtenaren op pensioen gaan en het nieuwe stadsbestuur is van plan om die slechts zeer selectief te vervangen. Probleem daarbij is dat in sommige stadsdiensten tot zestig procent van het personeel op pensioen zou gaan, en in sommige stadsdiensten de bezetting aan regels is gebonden (minimumbezetting van het aantal redders per x-aantal zwemmers, van kinderverzorgsters per aantal kleuters en peuters…). Als er ergens dus toch vervanging wordt toegestaan, zal op men op een ander zeker niet kunnen vervangen. Dat belooft.

 

Wie alvast niet akkoord gaat met de uitleg van Bart De Wever is… de al genoemde Luc Bungeneers. Hij was de voorbije twaalf jaren ook schepen van Financiën, en werd door vriend en tegenstander geprezen voor zijn rigoureus financieel beleid. Als Bart De Wever zegt nu voor een catastrofe te staan, dan klopt dat niet. Luc Bungeneers (in De Standaard): “Ze zoeken gewoon meer nieuwe middelen om te investeren. (…) Ze willen bestaande plannen schrappen om zo een nieuwe pot te creëren. Begrijpelijk, maar het klopt dus niet dat de stadskas met een probleem zit, laat staan dat er lijken uit de kast vallen. De stijging van de pensioenlasten was bijvoorbeeld perfect voorzien in mijn meerjarenbegroting. En ook met de operationele begroting is er geen enkel probleem. Er is zelfs een investeringsbudget. Alleen is dat kleiner dan ze willen.”

 

Er zijn limieten aan wat men het vorige stadsbestuur kan verwijten. De ene N-VA’er die de andere (nieuwe) N-VA’er wat in de schoenen schuift, kan het nog gemakkelijker voor de oppositie in de Antwerpse gemeenteraad?

19-04-13

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

De jongeren die vanuit Vlaamse steden naar Syrië trekken, beheersten het binnenlands nieuws. Wij blijven het een rare bedoening vinden: Guy Verhofstadt pleit voor het leveren van wapens aan de Syrische rebellen, maar als moslimjongeren naar ginder trekken om de rebellen te versterken, worden alle hens aan dek geroepen. Dat laatste is terecht, maar consequent zijn onze politici niet altijd. Dat blijkt ook uit het eerste citaat van de week.

“We hebben toen het maandelijke moskee-overleg opgestart, alle moskeeën kwamen er samen, met Monica De Coninck als voorzitter. We praatten er over het organiseren van het offerfeest, over sluikstorten in de wijken, maar ook over problemen met integratie. We boekten mooie resultaten. Sinds de nieuwe OCMW-voorzitter bestaat dit overleg niet meer.” Bart De Wever zei na de burgemeestersconferentie over jongeren die naar Syrië vetrekken dat de moskeeën een belangrijke rol kunnen spelen bij het vermijden van radicalisering, maar zijn partijgenote en OCMW-voorzitster Liesbet Homans legde het overleg met de moskeeën in Antwerpen stil. (De Standaard, 13 april 2013)

“Ga achter de ontdoken belastingen van havenbedrijven aan en organiseer daar deftig stadsonderwijs mee. Ga achter de haven als grootste werkgever aan, die slechts 0,4 procent allochtonen tewerkstelt. Maak dat jongeren sneller aan een job geraken dan aan een wapen in Syrië. En vooral, bekijk deze jongelui als volwaardige burgers, meet burgerschap niet af aan de lengte van hun baard.” Gewezen beleidsadviseur diversiteit Hicham El Mzairh (SP.A) heeft nog bedenkingen bij het huidig beleid in Antwerpen. (De Standaard, 13 april 2013)

“Het is een heel andere wereld geworden. De mensen zijn banger geworden. Maar is er meer conservatisme? Daar geloof ik niet in. ‘Wat je wel ziet, zijn plots borden met: ‘Aalst. Dit is een Vlaamse stad.’ Maar kun je dat au sérieux nemen? Die mensen zijn nu wel eens verkozen, maar wat stellen ze voor?” Kamagurka over het verschil tussen de jaren zeventig en nu. (De Morgen, 13 april 2013)

“We hebben een paar jaar geleden een twee jaar na elkaar aan positieve discriminatie gedaan bij de aanwerving van jobstudenten. De helft moest van allochtone origine zijn. Ik ben principieel tegen positieve discriminatie, maar toen ben ik als burgemeester even pragmatisch geweest.” Burgemeester Bart Somers (Open VLD) over de aanwerving van jobstudenten in Mechelen en de tot een paar jaar geleden ondervertegenwoordiging van allochtone jongeren. Vandaag doet Mechelen niet meer aan positieve discriminatie, maar dertig procent van de jobstudenten is intussen wel van allochtone origine. (De Standaard, 13 april 2013)

“Ik denk dat er alleen iets bestaat als een zoektocht naar wat dat precies is: het wezen van de Vlaming. Op het moment dat identiteit gebruikt wordt als instrument voor politieke daden, word ik zeer wantrouwig. Identiteit wordt dan als iets vaststaands naar voren geschoven, maar altijd zonder te omschrijven wat dat dan zou zijn.” Ook in de opiniestukken van Bart De Wever vond Wouter Deprez geen precieze omschrijving. Uit vrees daarop vastgepind en vervolgens gepakt te worden? (Humo, 16 april 2013)

“Hij noemde Antwerpen onder meer ‘een verzamelplaats van pauperisme, want soort zoekt soort’. Dat is niet de taal van een burgemeester die hoop geeft en ambitie uitstraalt. De kracht van verandering mag niet de kracht van verarming worden.” Lex Moolenaar becommentarieert honderd dagen burgermeesterschap van Bart De Wever. (Gazet van Antwerpen, 16 april 2013)

“Ik ben mij vorige week gaan vergewissen van de toestand van het graf van Cyriel Verschaeve. (…) Ik was aan het fietsen in de mooie Westhoek en ik ben gestopt in Alveringem. Daar zag ik dat het graf van die valse profeet nog recentelijk was bebloemd.” Luckas Van Der Taelen herinnert aan vorige oproepen om in een ander land de gewapende strijd te gaan voeren, zoals Cyriel Verschaeve die Vlaamse jongens opriep om samen met de nazi’s aan het Oostfront de wapens op te nemen. Het Groen-parlementslid zag aan het graf van Cyriel Verschaeve (foto) dat de dichter-collaborateur nog altijd geëerd wordt. (Vlaams Parlement, 17 april 2013)

“De honderd rijkste mensen hebben in 2012 samen 180 miljard euro verdiend. Dat is genoeg om de wereldwijde armoede vier keer uit te bannen.” Aldus Duncan Green, auteur van From Poverty to Power en een van de sprekers op de Think Global Day vandaag in Brussel. (De Morgen, 18 april 2013)

18-04-13

BART DEBIE OVER “DE ZWARTE MADAM”

Dag Allemaal kreeg Bart Debie niet aan de lijn over zijn stuk gelopen relatie met fotomodel Liz Ellenz (foto). Maar nu spreekt Bart Debie toch.

 

Wij schreven gisteren al dat 'Liz Ellenz' enkel haar naam als fotomodel is, Bart Debie is er ook achter gekomen. Maar er zou nog meer zijn. Bart Debie (bij Clint, waar de redactie racistische sneren niet schuwt): “Ik ben degene die de relatie heeft beëindigd. Omdat ik ontdekte dat Liz Ellenz helemaal niet Liz Ellenz heet. Onder de naam Antoinette Gabriël krijgt ze een uitkering van het OCMW in Oostende. Plots was ik getuige van officiële onderzoeken van de politie omdat zij het OCMW aan het oplichten was. Ze is ook nog eens in het bezit van een ander officieel paspoort van de Centraal Afrikaanse Republiek met daarin als naam Zainab Mansare. Geen hond die op den duur nog weet hoe de zwarte madam nu eigenlijk echt heet natuurlijk, maar het is heel waarschijnlijk dat ze eigenlijk een illegaaltje is die onder verschillende namen iedereen oplicht.”

 

Volgens Bart Debie wil zijn ex-verloofde eind dit jaar terug naar Afrika gaan om daar “een luilekkerleventje te leiden”. Liz Ellenz zegt inderdaad OCMW-steun te hebben getrokken, maar niet enkel van OCMW-steun geleefd te hebben. Naast als fotomodel werkte ze ook als kuisvrouw, als hostess, als verkoopster... 

 

Wie ook de waarheid spreekt, het blijft pijnlijk dat minstens een van de twee partners zich meer dan tien maanden bij de neus liet nemen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: debie |  Facebook | | |  Print

17-04-13

DEUR OPNIEUW DICHT VOOR BART DEBIE

“Ik ben geen racist”, zei Bart Debie twee maanden geleden nog in Dag Allemaal toen de voormalige Antwerpse politiecommissaris en Vlaams Belang-medewerker de kranten haalde als informant van de Staatsveiligheid. “Mijn verloofde is een zwarte moslima”, verduide-lijkte Bart Debie (foto 1, 38 j.). Zijn relatie met fotomodel Liz Ellenz (foto 2, 28 j.) was ons al in augustus vorig jaar bekend. “Bart is een echte racist en heeft me gewoon gebruikt om dat te ontkennen”, zegt Liz Ellenz nu.

 

“Ik heb echt het gevoel dat ik in een horrorfilm zit”, zegt een bijzonder emotionele Liz Ellenz (= haar naam als fotomodel) deze week in Dag Allemaal. “Niks van wat Bart me verteld heeft, blijkt te kloppen. Echt niks!” Twee maanden geleden zei Bart Debie nog dat hij met haar verloofd was, en gaf hij aan Dag Allemaal foto’s van hun tweeën. Liz Ellenz: “Bart heeft me ten huwelijk gevraagd. Maar dat was niet uit liefde. (…) Ik ben een Afrikaanse. Ik ben een moslima. Ik ben niet al te lelijk. Hij heeft met mij geparadeerd om zijn naam te zuiveren. Om te doen alsof hij geen racist is. (…) In werkelijkheid is hij op en top racist. Nu hoor ik wat hij over mij gezegd heeft. Hij heeft me een apin genoemd die uit haar boom gevallen is. (…) Je begrijpt dat ik die man nooit meer wil zien.”

 

Ze hebben elkaar vorig jaar in mei voor het eerst ontmoet. “In een club in Knokke. We werden aan elkaar voorgesteld, we hebben wat gepraat, we hebben gegevens uitgewisseld. Ik denk dat we elkaar een maand na die eerste ontmoeting hebben teruggezien en vanaf dat moment stond hij voortdurend voor mijn deur. Zo is onze relatie begonnen, op zijn aandringen besef ik nu. (…) Hij heeft me totaal verblind. Hij verscheen voor mijn deur als een ridder op het witte paard. Hij bracht altijd bloemen mee of een mand fruit of bijzondere groenten. Hij heeft me wijsgemaakt dat hij lief, galant en sympathiek is. Maar hij is een levensgrote leugenaar, een geweldige komediant, een ongelooflijke agressieveling.”

 

Bart Debie gebruikte geen geweld tegen zijn verloofde, maar ze zag wel hoe Debie te keer kan gaan. “Als hij boos wordt, dan kan hij zijn woede niet onder controle houden. Dan begint hij te schreeuwen, dan gooit hij met alles wat hij kan vastgrijpen, dan slaat hij stoelen stuk. Dan pakt hij een touw en dreigt hij ermee zich op te hangen. (stil) Ik heb een zoontje van vier en die jongen heeft dat allemaal gezien. (…) Bart is zeer onevenwichtig. Hij beweert nu dat ik nooit van hem gehouden heb. En dat ik hem ontrouw ben geweest, dat ik een andere man heb. Hij zegt dat ik met hem samen was om van hem te profiteren. Als ik de rekening maak, zal ik meer voor hem betaald hebben dan hij voor mij.”

 

“Misschien was hij ook wel geïnteresseerd in mij omdat ik financieel onafhankelijk ben. Ik hoor dat Bart serieus in de schulden zit, dat hij straks misschien niet eens een dak boven zijn hoofd heeft. Ik snap niet hoe ik met mijn ogen open in zijn val kon trappen. Bart Debie heeft me gemanipuleerd. Hij heeft me verblind met verhaaltjes. En ik heb dat allemaal geloofd. Ik weet niet wat waar is en wat niet van wat hij mij verteld heeft. Maar ik weet wel dat Bart me enkel heeft gebruikt om zijn naam te zuiveren. Professioneel is hij volgens mij oké. Mocht hij nog bij de politie werken, dan zou ik hem meteen bellen als ik problemen had. Maar zijn persoonlijkheid is zo rot als wat.”

 

Dag Allemaal heeft meermaals geprobeerd Bart Debie te bereiken voor een reactie, maar kreeg hem niet te pakken. Maandag was Bart Debie nog actief op sociale media; gisteren was er geen beweging op die fronten. In Vlaams Belang-kringen is het leedvermaak met Bart Debie groot.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: debie |  Facebook | | |  Print

16-04-13

ANTWERPEN MET BART DE WEVER NIET DE SLIMSTE GEMEENTE

In de uitzending van De Slimste Gemeente, op de Wouter Vandenhaute-zender Vier, mocht gisteren het verzamelde intellect van Antwerpen (stad met 512.000 inwoners) het opnemen tegen Zwalm (8.000 inwoners) en Zwevegem (23.500 inwoners). Antwerpen mocht daarbij burgemeester en bijna-Slimste-Mens-Ter-Wereld Bart De Wever afvaardigen (foto). “Ik zat met lood in de schoenen te spelen. Ik heb een hekel aan quizzen in ploeg. Ik durf dan niet af te drukken en zit achteraf altijd met dat vervelende ‘Ik wist het maar ik heb niet afgedrukt’-gevoel", liet Bart De Wever nog vóór de uitzending weten aan Het Laatste Nieuws.

 

De voorbije dagen bracht diezelfde krant de eerste 100 dagen van Bart De Wever als Antwerps burgemeester in beeld, met een journalist die alle openbare activiteiten van Bart De Wever volgde, en ook toen bleek dat Bart De Wever geen teamspeler is. Bart De Wever: “Ik heb (…) altijd dingen gedaan die ik alleen kon doen. Ik tegen de rest. Dan ben ik op mijn best.” Liefst alleen, maar er moet altijd wel een element inzitten van uitdagen, spelen en competitie. Ook in de politiek is ‘het spel’ wat zijn hart doet tikken en hoofd doet tollen. Zelfs al werkt hij zich daarmee in de problemen. “Meer dan de helft van mijn miserie is inderdaad man made, door mezelf veroorzaakt. Als ik meer zou zwijgen en die prikkel om te poken en te spelen niet altijd zou bovenkomen, zou ik inderdaad minder miserie kennen.” Maar dan komt weer het Calimero-gevoel boven. “Je geeft aan dat ik me in de problemen werk met een grap, maar het is toch dikwijls dat ze weten dat het een grap is en dan doen alsof het serieus is. Dat is gewoon niet eerlijk.”

 

De grappen van De Wever zijn echter niet zo onschuldig als hij voorwendt. Als Bart De Wever op dag 80 van zijn burgermeesterschap Chris Van den Durpel vermomt als de groene Shrek op het stadhuis verwelkomt, monkelt Bart De Wever: “Dat is de eerste constructieve groene die ik ontmoet.” Emoties wil Bart De Wever anders niet laten zien. “Als je emoties publiek toont, wil dat zeggen dat je ze niet onder controle hebt. (…) Lachen, boos zijn, huilen… ik vind dat voor mezelf niet oké.” Als journalist Frank Willemse opsomt welke emoties Bart De Wever toch vertoont tijdens gemeenteraadszittingen – “Steevast negatieve emotie” – reageert Bart De Wever verbaast. “Ik zal mijn uiterste best doen om die uitingen te onderdrukken.” Op recepties is Bart De Wever anders ook niet de toegankelijke burgervader. Liefst blijft hij bij een paar vertrouwelingen kletsen, en nog liever is hij er vlug weg. Wat een verschil met de N-VA-kiespropaganda toen Patrick Janssens (niet onterecht) als een koele kikker werd afgeschilderd, en Bart De Wever (onterecht) als de vlotte Antwerpse volksjongen.

 

Journalist Frank Willemse benadrukt: “Nooit heb ik hem betrapt op racistische of discriminerende taal of gedrag. Zelfs niet al grappend. Wat toch een prestatie is voor hem”, en Bart De Wever zegt over zichzelf: “Ik ben de grootste gesel van extreemrechts. Als er een mens is die ze allemaal zou willen dooddoen, ben ik het.” Over dat laatste kunnen wij geen uitspraak doen, maar Bart De Wever overdrijft alleszins als hij zegt: “Met hun Hand in Hand-acties en consoorten hebben ze het Vlaams Blok indertijd vetgemest als een os. Die werd wel vet maar nooit potent. Nu kan ik niet anders dan vaststellen dat ze heimwee hebben naar die ouwe os nu er een nieuw beest op de wei staat dat wel potent is. Dan maken ze er gelijk ook maar een os van. En gaan ze het beest afschilderen als een nog groter beest dan het vorige. Eigenlijk is dat onaanvaardbaar.” Hand in Hand is een antiracistische organisatie. Had Hand in Hand niet mogen ingaan tegen racisme om het Vlaams Blok niet groot te maken? Hoe absurd kan een redenering zijn? En dat een sterk N-VA erger is dan een groot VB, is alleszins een redenering die wij nooit onderschreven hebben.

 

Bert Anciaux zei het laatst nog: bij de N-VA ontbreekt elke empathie. Dat blijkt ook in Het Laatste Nieuws als hun journalist vertelt: “De Wevers ogen rollen opnieuw alle kanten op als ik geen enkel bezwaar heb tegen vrouwen met hoofddoeken. Ook niet als ze achter een balie van ’t stad staan. Als ik ook nog eens de onstuitbare drang en vrije wil van jonge kerels aanhaal als begrijpelijke reden om in Syrië een heilige oorlog te gaan voeren, zie ik bij De Wever zelfs fysieke walging voor mijn gedachten.” Bart De Wever, you love him or you hate him. “Onverschillig laat hij niemand. Ofwel ben je gek op zijn competitieve wedstrijdmentaliteit en eeuwige ‘ik tegen de rest’-underdoghouding. Ofwel krijg je het op je zenuwen van die defensieve reflexen als hij het niet kan halen. Ofwel vind je hem een excentrieke spotvogel. Ofwel een kille cynicus. Ofwel een rechtse despoot. Ofwel een verlicht denker.”

 

Zelf krijgt Bart De Wever het op zijn heupen als tegenstanders zeggen dat hij met zijn polariserende persoonlijkheid niet alleen het land maar ook de stad verdeelt. “Jarenlang stemde een derde in deze stad voor extreemrechts, in Deurne zelfs 43 procent. En toen was de stad niet verdeeld, zeker?” De stad was toen zeker verdeeld, maar kreeg met burgemeester Patrick Janssens wel een burgemeester die een middenkoers vaarde, en Antwerpen belangrijker vond dan zijn eigen partij – wat hem dan ook stemmen kostte die naar de PVDA en Groen gingen. Heel anders is het met Bart De Wever. Het Laatste Nieuws schrijft dan ook: “Het nieuwe bestuur toont zich die eerste 100 dagen (…) weinig verzoenend door het ene na het andere van het vorige de vuilnisbak in te kieperen. Van stadsslogan tot geplande infrastructuurwerken zonder er iets voor in de plaats te stellen. Gewoon… omdat het kan. De focus komt ook volledig te liggen op veiligheid en vreemdelingenthematiek, klassiek rechtse thema’s.”

 

Volgens Het Laatste Nieuws, of toch minstens haar journalist Frank Willemse, heeft Bart De Wever “een wat enge kijk op de mens en de wereld” en zou hem helpen “wat meer echt ‘onder de mensen’ komen in plaats van alleen onder gelijkgezinden”. Bart De Wever werd in De Slimste Gemeente gisteren overigens naar huis gespeeld. Zwevegem won de finale van Antwerpen. Maar dat was maar een televisiespelletje. Antwerpen degelijk besturen is echter geen spelletje, hoe graag de competitief ingestelde Bart De Wever dat ook zou willen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever, antwerpen, media |  Facebook | | |  Print

15-04-13

BIJ DE START VAN HET NSU-PROCES

Duizenden betogers hebben zaterdag in München herinnerd aan de slachtoffers van de terreur door neonazi’s (foto's).

 

Om te beginnen de moorden gepleegd door de Nationalsocialistischen Untergrund (NSU): acht Turkse migranten, een Griekse migrant en een Duitse politieagente die door de NSU’ers vermoord werden. De weduwe van de in 2005 in München vermoorde Theodoros Boulgarides legde uit hoe haar familie geleden heeft: eerst door de moord, later door de beschuldigingen dat haar man gedood was als gevolg van een afrekening tussen Grieken. Over de Turkse slachtoffers werd een gelijkaardig verhaal verteld. Ze zouden elk vermoord zijn als gevolg van een afrekening tussen Turken.

 

De betoging bracht 7.000 à 10.000 betogers op de been – volgens de politie 5.500 – waarbij zowat alle bevolkingsgroepen vertegenwoordigd waren. Van jong tot oud, van punkers tot vrouwen met een hoofddoek. Men trok voorbij een monument dat herinnert aan een bomaanslag bij de Oktoberfeesten in München in 1980 die 13 mensen het leven kostte. Een voormalige aanhanger van de neonazistische Wehrsportgruppe Hoffman heeft de aanslag gepleegd, maar tot vandaag is niet duidelijk of de man echt alleen handelde. Men stapte ook door de Schillerstrasse waar bij een brandstichting door neonazi’s in 1984 een jonge vrouw het leven liet.

 

Onmiddellijke aanleiding voor de betoging is de rechtszaak tegen NSU’ster Beate Zschäpe en vier van haar handlangers die woensdag in München begint. De voorziene rechtszaal is veel te klein om iedereen een plaats te geven die de zaak wil volgen. Dat ook de Turkse pers de zaak zou kunnen volgen – gezien de acht Turkse slachtoffers – moest bij een andere rechtbank afgedwongen worden. Er zijn diverse blogs die het proces gaan volgen: nsuprozess.blogsport.de, nsuprozess.info en de door ons aanbevolen www.nsu-watch.info opgezet door de collega’s van Apabiz uit Berlijn, voor de duur van de rechtszaak gehuisvest bij a.i.d.a. in München.

 

NSU-Watch heeft een accreditatie gekregen voor het volgen van de zaak in de rechtszaal. Of daar iets verteld zal worden over de undercoveragenten van de Duitse politie- en inlichtingendiensten die in het neonazimilieu van dichtbij of iets verderaf actief waren in het netwerk rond de NSU’ers, is af te wachten. Maar liefst vierentwintig neonazi’s / undercoveragenten werden in dit netwerk geïdentificeerd, en toch konden de NSU’ers dertien jaar lang hun gang gaan.

 

  • Update. De rechtszaak tegen Beate Zschäpe en vier van haar handlangers is uitgesteld tot maandag 6 mei. De rechtbank in München zegt meer tijd nodig te hebben om ervoor te zorgen dat ook Turkse journalisten de zaak kunnen bijwonen. In de rechtszaal waren slechts vijftig plaatsen gereserveerd voor journalisten, terwijl er alleen al bij de Duitse pers meer geïnteresseerden zijn.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, nsu, neonazi's, actie |  Facebook | | |  Print

14-04-13

ALS LE PEN ANDEREN BUITENLANDSE BANKREKENINGEN VERWIJT

Het bekend worden van een tot dan verborgen buitenlandse bankrekening heeft in Frankrijk de minister van Begroting  Jérôme Cahuzac doen opstappen. In zijn val geraakte ook de rol bekend van Philippe Péninque (foto 1). Péninque is een intimi van Marine Le Pen (foto 2), voorzitster van het Front national (FN).

 

De Zwitserse bankrekening die minister Jérôme Cahuzac de das om deed werd in 1992 bij de UBS-bank geopend door Philippe Péninque. Een jaar later werd de bankrekening overgedragen aan de intussen gevallen minister via het financiënbedrijf Reyl & Co. Nog eens zes jaar later werd de bankrekening verhuisd naar het filiaal van de USB-bank in Singapore. Het bestaan van de buitenlandse bankrekening werd uitgebracht door Mediapart, een onafhankelijke website die model staat voor wat Apache doet. De link met het Front national (FN) werd bovengehaald door Le Monde die al jaren investeert in journalisten die extreemrechts van nabij volgen.

 

Aan Le Monde gaf Philippe Péninque toe dat hij de buitenlandse bankrekening voor Jérôme Cahuzac geopend heeft. Volgens hem was dit volkomen legaal, en is slechts illegaal die bankrekening niet bekend te maken bij de fiscus. Formeel klopt dit, maar uit de reconstructie van de feiten blijkt dat Philippe Péninque maar al te goed wist wat de bedoeling was met de bankrekening die hij opende. Marine Le Pen was op de hoogte van de affaire, maar dat belette haar niet om het ontslag van de Franse regering en de ontbinding van het Franse parlement te eisen na het bekend worden van de zaak-Cahuzac en de Offshore Leaks die de penningmeester van François Hollandes campagne voor de Franse presidentsverkiezingen in nauwe schoentjes bracht.

 

Het publiek bekend worden van de rol van Philippe Péninque zette natuurlijk een domper op de feestvreugde bij Marine Le Pen. Philippe Péninque is een oud lid van de Groupe Union Défense (GUD), een rechts-radicale studentenvereniging berucht omwille van haar gewelddadige acties. Hij kende de latere socialistische minister van Begroting toen die nog chirurg was, en Péninque en Cahuzac samen golf speelden. In 2007 maakte Philippe Péninque een financiële audit voor en van het Front national, na de zware verkiezingsnederlaag van het FN dat jaar. Philippe Péninque zette ook wel eens een betoging op voor het FN, maar was vooral een van de voor de buitenwereld verborgen adviseur van Marine Le Pen. Een adviseur die Jérôme Cahuzac maar ook het FN niet veel heil bracht.

 

Bij de verkiezingen in 2007 behaalde het FN met 4,5 % van de stemmen haar laagste score ooit. Nog erger was dat met die 4,5 % van de stemmen het FN haar kosten voor de verkiezingscampagne niet terugbetaald kreeg van de Franse Staat, en 8 miljoen euro in schuld stond bij haar drukker en officieuze bankier van het FN Fernand Le Rachinel. Volgens de Le Monde-journalisten Abel Mestre en Caroline Monnot was het Philippe Péninque die Jean-Marie Le Pen aanraadde de schuld aan Le Rachinel niet terug te betalen. Le Rachinel trok naar de rechtbank, het FN verloor de rechtszaak en zag zich verplicht haar prestigieus hoofdkwartier in Saint-Cloud te verkopen.

 

Een tweede FN’er genoemd in het kader van de buitenlandse belastingsparadijzen is Jean-Pierre Mouchard. Hij opende als penningmeester van het FN in 1981 meerdere rekeningen bij de al genoemde Zwitserse UBS-bank, waarbij onder andere minstens 2,8 miljoen euro gestort werd op een Cotelec-rekening. ‘Cotelec’ staat voor ‘cotisations électorales’, en het geld op die buitenlandse rekening gestort moest daarmee uit handen blijven van de schuldeisers van het FN en beschikbaar blijven voor de volgende verkiezingscampagne. De schuldeisers waren niet Jean-Marie Le Pens eerste zorg.

 

Het is echter niet alleen dat Marine Le Pen een dubieuze financieel adviseur heeft, en haar vader er alles aan deed om niet tegemoet te komen aan zijn schuldeisers, het fortuin van de familie Le Pen is ontstaan nadat op 25 september 1976 Hubert Lambert overlijdt en die zijn kapitaal en onroerend goed in onduidelijke omstandigheden bij testament overmaakt aan Jean-Marie Le Pen. Volgens Pierrette Lalanne, de eerste echtgenote van Jean-Marie Le Pen en moeder van Marine Le Pen, was het belangrijkste deel van Hubert Lamberts kapitaal bij een Zwitserse bank gedeponeerd en bleef het zo in handen van haar toenmalige echtgenoot maar uit het oog van de Franse fiscus.

 

In 2007 voerde het FN campagne met de slogan Propere handen en hoofd omhoog. De geschiedenis leert dat dit geenszins het geval is bij zij die toen en nu anderen aanklagen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, le pen |  Facebook | | |  Print

13-04-13

WOENSDAG START PROCES TEGEN NSU. VANDAAG BETOGING

Volgende week woensdag begint in München de rechtszaak tegen Beate Zschäpe, de enige overlevende van de Nationalsocialis-tischen Untergrund (NSU). Ook wel eens omschreven als Die Braune Armee Fraktion. Haar twee kompanen, Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt, pleegden zelfmoord nadat ze bij een bankoverval op 4 november 2011 opgemerkt werden. De drie neonazi’s hebben tien mensen vermoord: negen migranten – door de politie jarenlang afgedaan als afrekeningen tussen migranten – en een politieagente. Daarnaast beroofden ze veertien banken en pleegden ze twee bomaanslagen. (Foto: De veel te kleine rechtszaal voor de rechtszaak tegen de NSU.)

 

Januari 1998. De drie neonazi’s nemen deel aan een betoging in Dresden waarbij ze een spandoek dragen met het opschrift Nationalisme - Een idee zoekt acteurs. Voor het trio uit Thüringen is betogen en slogans roepen niet voldoende. Ze willen handelen. Twee weken later vindt de politie bij een razzia in hun garage, naast veel neonazipropaganda, zelfgeknutselde bommen en anderhalve kilo TNT. Nog tijdens de huiszoeking duiken de drie NSU’ers onder. Dertien jaar lang blijven ze onvindbaar voor de politie- en inlichtingen-diensten.

 

Beate Zschäpe heeft de racistische moorden en aanslagen mee voorbereid en logistiek mogelijk gemaakt. Na de dood van haar handlangers stak ze hun gemeenschappelijke woning in brand om bewijsmateriaal te vernietigen. Voordat ze zichzelf bij de politie in Jena aangaf maakte ze nog een rondreis door Duitsland en verspreidde ze de zelfgemaakte dvd’s waarmee de NSU haar racistische daden bekende. Dvd’s waarvoor de NSU het Pink Panther-stripfiguurtje misbruikte.

 

Er is geschreven dat Beate Zschäpe maar een meeloopster was, verliefd op Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt, en een zorgzame vrouw voor die twee mannen. Heike Radvan van de antifascistische Amadeu Antonio Stiftung is het er niet mee eens. “Beate Zschäpe is verliefd geworden op een neonazi. Niet op zijn kortgeschoren kop, maar ook op de dingen die daarin omgingen.” Toen Beate Zschäpe als tiener gevraagd werd waarvan ze droomde, antwoordde ze: “Eerst maar eens die buitenlanders het land uit!” Leeftijdsgenoten droomden van een gezin te kunnen stichten.

 

Beate Zschäpe maakte, samen met haar vrienden, van sommige wijken in het Thüringse stadje Jena no-go-zones voor buitenlanders, punks, daklozen en antifascisten. Op een kerstmarkt sloeg ze eigenhandig een vrouw het ziekenhuis in, en bij rechts-radicale betogingen wilde ze altijd in de voorste rijen meelopen. In Zwickau, de laatste woonplaats van de NSU’ers, speelde Beate Zechäpe de aardige buurvrouw en bij de Oostzeevakanties was ze de gezellige kampeerster. Maar ze beheerde ook de kas met het geroofde geld, verzorgde de logistiek en nam deel aan de planning van de terreurdaden. 

 

Samen met Beate Zschäpe staan nog vier andere neonazi's terecht in München: Ralf Wohlleben, Holger Gerlach, Carsten Schultze en André Eminger. Ze worden verweten wapens geleverd te hebben, valse persoonsbewijzen en/of woningen en mobilhomes gehuurd te hebben voor de NSU'ers. Het antifascistisch persarchief Apabiz verzamelde evenwel een 120-tal namen van neonazi’s die betrokken waren bij het NSU-netwerk.

 

Vandaag wordt in München betoogd tegen de naziterreur, tegen overheids- en alledaags racisme, en voor het afschaffen van de Duitse veiligheidsdienst die het presteerde om bij het zoeken naar de NSU'ers telkens de verkeerde kant op te kijken. Woensdag volgt nog een actie in de buurt van de rechtszaal.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nsu, duitsland, neonazi's |  Facebook | | |  Print

12-04-13

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

Hoofdredacteur politiek van Het Nieuwsblad Liesbeth Van Impe klaagde vorige zondag over een nieuwsarme paasvakantie, maar er waren deze week toch weer voldoende interessante citaten om een dubbele aflevering van deze rubriek te maken. We houden ons echter aan de afspraak van de week in zeven citaten (en eentje extra).

 

“Onder Patrick Janssens had je de meerderheid en het Vlaams Belang in de oppositie. (…) Janssens speelde die verdeeldheid uit. Hij zette zich nadrukkelijk af tegen de Vlaams Belang-kiezer, al was dat toen één op drie Antwerpenaren. Wij doen dat niet. De grootste tegenstelling in Antwerpen is die onder de linkse partijen. In de gemeenteraad debatteren SP.A, Groen en PVDA+ vaak onder elkaar, terwijl wij erop staan kijken. Wat wel klopt (De vraag was: ‘Het lijkt erop dat Antwerpen meer dan ooit verdeeld is. Klopt dat beeld?’, nvdr.) is dat je geen afspraken meer kunt maken met de oppositie. Die is te vaak intellectueel oneerlijk en wil te vaak een incident uitlokken.” Liesbeth Homans draait haar hand niet om voor een verkeerde voorstelling meer of minder. Als bevoorrechte getuige van de Antwerpse gemeenteraadszittingen hebben we toch heviger en meer debatten gezien tussen de linkse oppositie en de N-VA, dan onderling bij de linkse oppositie. En Homans suggereert dat Patrick Janssens afspraken maakte met het Vlaams Belang. Daar hebben we de voorbije tien jaren anders niets van gemerkt. (Het Nieuwsblad, 6 april 2013)

 

“Ik was linkser, progressiever. En ik wil empathie tonen met mensen die anders zijn, die het minder goed hebben. Dat is het grootste verschil met de N-VA: bij hen ontbreekt die empathie volledig.” Voormalig Volksunie-voorzitter Bert Anciaux over het verschil tussen hem en de uit de VU ontstane N-VA. (De Standaard, 6 april 2013)

 

“Als Vlaams Belang-voorzitter moest ik natuurlijk geen – zeg maar – bedrijfsnaam kiezen, maar als ik dat wél had moeten doen, dan had dat ook wel eens ‘Franciscus’ kunnen geweest zijn. Bescheidenheid en terugkeren naar de bron is namelijk ook een goed recept voor onze partij, temeer het een partij is die zich heeft voorgenomen om grote projecten op de politieke tafel te (blijven) plaatsen.” Gerolf Annemans hoopt dat de populariteit van de nieuwe paus wat afstraalt op het Vlaams Belang. (Vlaams Belang Magazine, april 2013)

 

“Nationalisme is hier zoals overal. Rekbaar als kauwgom. Van die old school chewinggum waarmee je grote bellen kan blazen en waarop je blijft kauwen zoals een koe op een pluk gras.” Gerda Dendoven is in Ierland en kijkt om zich heen. (De Standaard, 8 april 2013)

 

“Zo worden (…) de leerlingen zedenleer plots niet meer ontvangen op het gemeentehuis in het kader van hun Feest Vrijzinnige Jeugd. (…) Het nieuws vanuit het gemeentebestuur dat N-VA geen rode vlaggen meer in het straatbeeld wenst, gaf ons een wrang gevoel. Dit zou in het bijna 120-jarig bestaan van de socialistische beweging een ongeziene maatregel zijn en kon voor ons niet door de beugel. Na een bespreking met de burgemeester kregen we alsnog de toelating voor een weliswaar beperkte bevlagging.” Vrijzinnige jongeren zijn niet meer welkom op het gemeentehuis van Rumst en het nieuwe CD&V/N-VA-bestuur wil nog zo weinig mogelijk rode vlaggen zien op 1 mei. (Samen Rumst, 8 april 2013)

 

 “Met als resultaat vijf opmerkelijke conclusies over de persoon De Wever: ‘alles is een wedstrijd’, ‘alles is emotie’, ‘alles is een misverstand’, ‘alles is moeilijk’ en ‘alles is klaar’.” Journalist Frank Willemse volgde de eerste 100 dagen van Bart De Wever als Antwerps burgemeester. In diens schaduw naar recepties, naar televisieopnames, naar gemeenteraadszittingen, naar ‘onder de mensen komen’… en af en toe ook nog een lang gesprek met De Wever. In de eerste aflevering van een vijfdelige reeks (foto) blijkt dat er voor Bart De Wever altijd ergens een competitie-element in moet zitten, anders kan hij zich niet motiveren. Én hij geeft toe dat meer dan de helft van zijn miserie man made is, door hemzelf veroorzaakt. (Het Laatste Nieuws, 10 april 2013)

 

“De voedingsbodem bestaat uit maatschappelijke en persoonlijke problemen, frustraties, kwetsbaarheden. En daarop ent zich, in tweede instantie dus, het religieuze of ideologische als mogelijke uitweg. Repressie is natuurlijk ook nodig, maar het blijft dweilen met de kraan open als je niets doet aan de diepgewortelde oorzaken. Er is een onderklasse van jongeren gegroeid, die zich uitgekotst voelt. Een goed beleid inzake tewerkstelling, onderwijs, woning en integratie zou veel helpen, maar dat is natuurlijk werk op termijn. Ze moeten het gevoel krijgen dat ze deel uitmaken van de samenleving en dat ze én Belg én moslim tegelijk kunnen zijn.” Journalist Chris De Stoop over de jongeren die naar Syrië trekken. Het eenzijdig beeld dat Filip Dewinter opwierp van godsdienstfanatici is intussen bijgekleurd, maar het betekent ook dat een adequaat antwoord op verschillende domeinen moet gegeven worden. (Knack online, 11 april 2013)

 

“Van alle mensen die vertrokken zijn, was er één die aan het werk was.” De burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte geeft een gemeenschappelijk kenmerk van de jongeren die naar Syrië vertrokken. (Persconferentie stadhuis Antwerpen, 11 april 2013)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, homans, n-va, annemans, nationalisme, sociaal, de wever, syrië |  Facebook | | |  Print

11-04-13

FEESTEN OF TREUREN OM THATCHER ?

Het was voorspeld: “We will laugh the day that Thatcher dies. Even though we known it’s not right. We will dance and sing all night long.” De Britse indie rockgroep Hefner zong het al op hun album We love the city verschenen in 2000 en heruitgebracht in 2009.

 

Gisterenavond stond Ding Dong! The Witch is Dead op de eerste plaats in de iTunes-lijst. Een koopactie om aan te tonen hoe blij men is met het overlijden van Margaret Thatcher. “Dat is het onvermijdelijke gevolg van haar beleid”, legde politicoloog Rodney Barker van de London School of Economics uit aan De Standaard. “De oude conservatieven huldigden de opvatting dat we One Nation zijn, dat alle Britten even belangrijk zijn en dat een regering verantwoordelijk is voor het welzijn van alle burgers. Thatcher zag dat anders. Zij moedigde degenen aan die hun materiële eigenbelang nastreefden. Dat was volgens haar de basis van sociale vooruitgang. Voor afwijkende meningen had ze geen respect.” “Ze provoceerde graag, genoot zichtbaar van het op de spits drijven van conflicten. Compromis was een vies woord – het was buigen of barsten”, vervolgde Het Laatste Nieuws. “Onder Thatcher beleefde de Britse samenleving het meest scherpe en conflictrijke decennium uit de naoorlogse geschiedenis. Een kleine kwarteeuw tijd en haar dood zijn blijkbaar onvoldoende om die wonden te helen."

 

Vandaar die feesten (foto’s), maar nog genanter dan feesten voor een overledene is hoe Margaret Thatcher geroemd werd. Filip Dewinter schoot (weer eens) de hoofdvogel af.  “Thatcher on feminism: ‘I hate feminism. It is a poison.’ Thatcher on Mandela: ‘He is a terrorist.’ Thatcher on Pinochet: ‘Welcome’”, twitterde Filip Dewinter maandag. Voor de jongere bezoekers van deze blog: ‘Pinochet’ staat voor de Chileense generaal en dictator Augusto Pinochet die op 11 september 1973 de democratisch verkozen Chileense president Salvador Allende afzette, minstens 130.000 mensen liet arresteren waarvan een belangrijk deel gemarteld zoniet vermoord werd, en een neoliberaal economisch beleid invoerde dat van de kloof tussen arm en rijk in Chili een ravijn maakte. Dat Thatcher Pinochet aan de boezem drukte, vindt Dewinter blijkbaar een van haar belangrijkste verdiensten.

 

Op de website van het Vlaams Belang hebben ze ook een originele inschatting van Margaret Thatcher. Volgens die website “dwong the Iron Lady zonder meer respect af voor haar kordate en uiterst fijnzinnige manier van politiek bedrijven”. Vervolgens wordt Thatcher op de Vlaams Belang-website geloofd voor haar “waarschuwen voor de desastreuze (inflatoire) gevolgen van een eengemaakte monetaire unie”, maar verder dan een Eigen Geld Eerst!-visie komt men niet bij het Vlaams Belang. Overigens zou het nogal ongeloofwaardig zijn het financieel-economisch beleid van de Europese Commissie in dit kader verder op de korrel te nemen, want wat de Europese Commissie en anderen voorstellen om uit het financieel-economisch moeras te geraken, is niets anders dan het bezuinigings- en privatiseringsbeleid dat Thatcher in Engeland invoerde.

 

Op sociale media loofden de meeste rechts-radicale Vlaams-nationalisten de voorbije dagen Margaret Tatcher, haar onbarmhartige houding tegenover de Ierse nationalisten werd minder belangrijk geacht. Uitzonderingen op de regel waren Vlaams Belang'er/Voorpost’er Björn Roose en ex-Vlaams Belang’er/Voorpost'er Francis Van den Eynde voor wie de negatieve houding tegenover de Ierse nationalisten primeerde. Yves Pernet – intussen hoofdredacteur af bij RechtsActueel – nam het economisch beleid van Margaret Thatcher onder de loep, en noemde daarbij als “grootste en positieve verwezenlijking van Thatcher (…) haar overwinning op de NUM (National Union of Mineworkers)”. Maar hij besluit wel over Thatchers economisch beleid dat als men “de cijfers erbij neemt, dan kan men niet anders dan concluderen dat haar beleid geen positieve lange termijnresultaten kan voorleggen. Integendeel”. Als bewijs dat bij RechtsActueel “meerdere meningen aan bod komen” geeft de nieuwe hoofdredacteur Bert Deckers op RechtsActueel ook de mening mee van voormalig KVHV-praeses Jonas Naeyaert… die nog meer dan Yves Pernet Thatcher bejubelt.

 

Wij laten intussen nog een aantal songs tégen Margaret Thatcher door onze boxen knallen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: engeland, sociaal, nationalisme, dewinter, actie |  Facebook | | |  Print

10-04-13

HET VLAAMS BELANG GAAT ONDERGRONDS

Neen, het Vlaams Belang gaat niet de Nationalsocialistischen Untergrund achterna. De Vlaams Belang'ers krijgen wel de kans om op 1 mei ondergronds het Limburgse mijnverleden te beleven.

 

Het Vlaams Belang trekt voor haar jaarlijkse 1-meimanifestatie (2012, 2011, 2010…) dit jaar naar Genk. Als “steunbetuiging aan de duizenden ontslagen werknemers van Ford en andere bedrijven”. Sprekers van dienst zijn ondervoorzitter en Genks gemeenteraadslid Chris Janssens en voorzitter Gerolf Annemans (foto). Er is op het podium dus weer eens geen plaats voor ‘vakbondsman’ Rob Verreycken. Bij de socialistische 1-meivieringen is dat wel anders. Na de 1-meimanifestatie van het Vlaams Belang kan je als Vlaams Belang-lid of -sympathisant bij C-mine, aan de voormalige mijn van Winterslag, kennismaken met het Limburgse mijnverleden. Toen je nog echt de mijnen kon afdalen, was de standaardgrap van de gidsen dat gewoonlijk tachtig procent van de bezoekers terug bovengronds geraakt.

 

Binnen enkele dagen zal elk Vlaams Belang-lid daarenboven een folder in zijn of haar brievenbus vinden over een ledenwervingscampagne. Omdat de ‘kracht van de overtuiging’ niet meer volstaat, worden er gadgets tegenaan gegooid. Elk nieuw Vlaams Belang-lid krijgt een USB-stick (van 4 gigabyte) mét het Vlaams Belang-logo. Wie vijf nieuwe Vlaams Belang-leden aanbrengt, krijgt een uurwerk mét Vlaams Belang-logo. Wie tien nieuwe Vlaams Belang-leden aanbrengt krijgt daar bovenop nog een draadloze computermuis mét het Vlaams Belang-logo. Voor het lid dat de meeste nieuwe leden aanbrengt, ligt nog een speciale beloning klaar. Wat blijft nog even geheim. De leden-wervingscampagne loopt tot september dit jaar.

 

Of de Vlaams Belang-uurwerken van degelijke Zwitserse kwaliteit zijn, of zoals vorige Vlaams Belang-gadgets (speelkaarten, inbraakalarm...) van Chinese makelij zijn, is er niet bij verteld.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaams belang, genk |  Facebook | | |  Print

09-04-13

GEEN TOELATING VOOR BETOGING AUTONOME NATIONALISTEN

Betoging Autonome Nationalisten in Waregem niet toegelaten.jpg
De betoging die de Autonome Nationalisten gepland hebben op 20 april in Waregem kan niet doorgaan (foto 1).

 

De betoging was gericht tegen ‘anti blank racisme’. Met ander racisme hebben de Autonome Nationalisten geen probleem mee. Integendeel. Burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V, foto 2) is duidelijk: “Ik heb hen met een aangetekend schrijven laten weten dat ze om hun xenofobe uitlatingen niet welkom zijn.” Even googelen naar de Autonome Nationalisten en hun woordvoerder Joachim Tanghe levert inderdaad xenofobe uitlatingen, en erger, op. De Autonome Nationalisten krijgen dan ook geen toelating om in Waregem te betogen.

 

Waarom de Autonome Nationalisten uitgerekend in Waregem wilden betogen tegen ‘anti blank racisme’ is niet duidelijk. De meest plausibele reden is dat hun woordvoerder Joachim Tanghe in Waregem woont. Maar dat is natuurlijk niet voldoende als reden. De burgemeester wil geen xenofobe uitlatingen horen, maar vindt de aanvraag om te betogen “bovendien totaal nutteloos in Waregem omdat de materie het lokale overstijgt. Dat ze gaan betogen aan het ministerie in Brussel.” De voorgenomen betoging zou van het treinstation naar de Markt trekken. De marktkramers hoeven zich nu niet te haasten met het opbreken van hun kramen want tot 13.00 uur is er 's zaterdags altijd een markt op het gelijknamig plein.

 

Voor de Autonome Nationalisten is met het verbod een probleem opgelost. Nogal wat sympathisanten hadden laten weten niet naar Waregem te komen omdat ze voor 20 april al een andere activiteit hadden ingepland. 20 april is de geboortedatum van Adolf Hitler, en dat wordt her en der herdacht. Onder andere op een Adolf Hitlers Birthday Gig van Blood and Honour in Londen. De kans is groot dat nu de betoging van de Autonome Nationalisten in Waregem niet toegelaten wordt, een paar Vlamingen meer op 20 april naar Londen afreizen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: autonome nationalisten, tanghe, waregem |  Facebook | | |  Print

08-04-13

‘GOUDEN DAGERAAD’ HEEFT WERELDWIJDE AMBITIES

Chrysi Avgi-parlementslid Ilias Kasidiaris (op de foto samen met partijgenoten op weg naar een rechtbank waar hij zich moet verantwoorden voor zijn deelname aan een gewapende overval in 2007, hijzelf ontkent uiteraard elke betrokkenheid) heeft aangekondigd dat Chrysi Avgi (‘Gouden Dageraad’) overal ter wereld waar er Grieken zijn afdelingen gaat oprichten. De Verenigde Staten, Canada, Australië en Duitsland zijn de eerste aan de beurt.

 

Chrysi Avgi werd vorig jaar in het Griekse parlement gekatapulteerd met 18 parlementsleden en 7 procent van de stemmen. Volgens peilingen zou Chrysi Avgi intussen kunnen rekenen op 11,5 procent van de stemmen. Het onvermogen van de klassieke politici om de Griekse financiële en economische crisis op te lossen, en bijvoorbeeld de steenrijke Griekse reders een rechtvaardig deel van de belastingen te laten betalen, spelen natuurlijk in de kaart van de Griekse neonazi’s. De aandacht richten op de migranten, waarbij zelfs gedreigd wordt Griekse gezondheidscentra uit te kammen op migranten, laat de hierboven genoemde Griekse reders vrij spel. Griekse reders die op hun beurt Chrysi Avgi financieel zouden steunen.

 

Chrysi Avgi opende vorige maand een eerste kantoor in Duitsland. Waar wil Chrysi Avgi niet zeggen. Er is sprake van Nuremberg, maar alvast vanuit de Griekse gemeenschap in Nuremberg werd dit afgekeurd. Er wonen in Duitsland officieel een 380.000 Grieken. In werkelijkheid zouden het er ongeveer 900.000 zijn. Australië is het volgende land op de agenda van Chrysi Avgi. “Er wonen hier veel conservatieve Grieken”, zegt de Australische historicus van Griekse oorsprong Anastasios Tamis. “Royalisten, aanhangers van de Griekse militaire junta… Grieken die teleurgesteld zijn over wat er in Griekenland is gebeurd, en nationalisten die het gevoel hebben verraden te zijn over kwesties als Macedonië, Cyprus en de Griekse minderheid in Voreio Epirus, in het zuiden van Albanië. De jongere generatie – kinderen van ongeschoolde Griekse migranten en landbouwers – kennen de geschiedenis van Griekenland niet en zijn een ander, gemakkelijk doelwit van Chrysi Avgi.”

 

Toch is er ook verzet vanuit de Griekse gemeenschap in Australië. Griekse Australiërs zijn gestart met een handtekeningenactie om een bezoek aan Australië van Chrysi Avgi-parlementsleden niet toe te laten. “Ze zijn een bedreiging voor de multiculturele samenleving waarvoor Griekse Australiërs en anderen gevochten hebben en die ze nu verdedigen.” In Canada was reeds een delegatie Chysi Avgi-parlementsleden op bezoek. “De persconferentie die ze hier hielden was een betreurenswaardige gebeurtenis”, zegt Lambros Kamperidis, een Grieks-orthodoxe priester in Montreal. “We zijn allemaal immigranten in Canada.” Een nog belangrijker doelwit is de Verenigde Staten waar bijna drie miljoen immigranten van Griekse oorsprong wonen.

 

"Deze mensen en hun principes zullen nooit aanvaard worden in onze gemeenschap. Hun overtuigingen zijn vreemd aan ons geloof en manier van leven", zegt Nikos Mouyiaris, mede-oprichter van de in Chicago gevestigde Hellenic American Leadership Council (HALC). De Amerikaanse Grieken weten waarover zij praten. Zij waren vaak het slachtoffer van gewelddaden van de Ku Klux Klan, en in de jaren twintig kon je in Florida aan restaurants bordjes aantreffen dat “honden en Grieken niet toegelaten” waren. Griekse Amerikanen namen actief deel aan de burgerrechtenbeweging. Hun geestelijke leider aartsbisschop Iakovos haalde in 1965 hand in hand met Martin Luther King de cover van Time Magazine.

 

Het verzet tegen de Griekse neonazi’s neemt niet weg dat Chrysi Avgi in 2009 nog maar 0,29 procent van de stemmen behaalde, en na het verkiezingssucces vorig jaar nu wereldwijde ambities heeft. Enkele weken geleden zou Chrysi Avgi-voorzitter Nikalaos Michaloliakos in een kantoor van het Griekse parlement nog gesprekken gevoerd hebben met twee Duitse neonazi’s. Aan de Griekse autoriteiten verklaarden de twee Duitse journalisten te zijn. Ook zouden er goede contacten zijn met neonazi’s in Italië en Roemenië. Eddy Hermy (Nieuw-Solidaristisch Alternatief, N-SA) zegt goede contacten te hebben met Chrysi Avgi, maar dat werd niet bevestigd langs Griekse kant.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chrysi avgi, griekenland, actie |  Facebook | | |  Print

07-04-13

VLAAMS BELANG NIEL IS NU ‘NIEL VOORUIT’

De leegloop zet zich verder bij het Vlaams Belang. De nieuwe voorzitter en nieuwe slagzin ten spijt. Het Vlaams Belang van Niel (in de Rupelstreek) bestaat niet meer. De partij gaat een onafhankelijke, lokale koers varen als ‘Niel Vooruit'.

 

Gemeenteraadslid Bart Van Hove (tweede van links op de foto hiernaast) stond in 1993 mee aan de wieg van het toenmalige Vlaams Blok in Niel. “Ik zetelt sinds 1995 in de gemeenteraad en ben net aan mijn vierde legislatuur begonnen”, zegt Bart Van Hove aan Het Nieuwsblad. “Ook na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober vorig jaar was het Vlaams Belang gedoemd om aan de zijlijn te blijven toekijken. Het is frusterend om na al die jaren nog altijd oppositie te moeten voeren”, geeft Bart Van Hove toe.

 

Al snel werd duidelijk dat het discours van Vlaams Belang geen toekomst meer heeft in Niel. “Daarom groeide bij de voltallige fractie, het bijna voltallige partijbestuur en enkele nieuwe mensen het idee om in Niel met een nieuw project te starten. Uiteraard blijft ons politiek programma rechts. Maar Niel Vooruit zal zich alleen nog focussen op de écht lokale Nielse thema's en problemen. Dit is geen vaandelvlucht maar een noodzaak”, benadrukt Bart Van Hove die wel voor Vlaams Belang in de provincieraad blijft zetelen.

 

In de naam Niel Vooruit zitten de woorden 'voor Niel' en 'uit Niel' vervat. “Want we zijn allemaal Nielenaren die het beste willen voor Niel. De kleuren van de nieuwe partij zijn rood en geel, net als de kleuren van het Nielse wapenschild. De pijl bij het logo wijst naar rechts. En als slogan kozen we voor het veelzeggende Geen kleur, wel inhoud. Want Niel Vooruit is onafhankelijk. We hebben goede ideeën en intenties”, zegt Bart Van Hove nog.

 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober vorig jaar behaalde Vlaams Belang in Niel drie zetels. Zes jaar eerder waren dat er nog dubbel zoveel, zes. De slechtziende Eddy Landuydt (eerste van rechts op de foto) heeft in de gemeenteraad Nick Mees (eerste van links op de foto) als vertrouwenspersoon naast zich. Tweede van links op de foto is Sabine Herremans, het derde gemeenteraadslid van Niel Vooruit en tot aan de partijwisseling secretaris van het Vlaams Belang in Niel.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: niel, leegloop |  Facebook | | |  Print

06-04-13

'GOUDEN DAGERAAD'-MILITANT IN ZEE GEZWIERD

Chrysi Avgi ('Gouden Dageraad') maakt zich in Griekenland sterk met haar gratis voedselbedelingen. For Greeks only. De identiteitskaart wordt gevraagd wil je voedselhulp krijgen, je krijgt alleen voedselhulp als je Griek bent, je belandt in het adressenbestand van Chrysi Avgi, en je wordt ongevraagd lid van Chrysi Avgi. Maar het loopt niet altijd zoals de neonazi’s het zich voorstellen.

 

Toen Chrysi Avgi-militanten vorige week in Potamia, op het eiland Thasos, een voedselbedeling wilden organiseren, werden ze door de dorpsbewoners met spandoeken met antifascistische leuzen onthaald (foto). De neonazi’s werden verhinderd hun busje met voedsel uit te laden. Vrij snel dropen ze af, onder de spot en het gehoon van de inwoners van Potamia. Pogingen om de voedselbedeling dan maar elders op het eiland te organiseren werden met weinig of geen enthousiasme begroet.

 

In Chania, de op een na grootste stad van Kreta en bekend toeristenoord, werd een Chrysi Avgi-militant in zee gezwierd. Na een betoging met een twintigtal Chrysi Avgi-militanten werden drie niet-Grieken lastig gevallen door Chrysi Avgi'ers. Antifascisten hielden de Chrysi Avgi-militanten echter in het oog. Er ontstond snel een vechtpartij. Vier Chrysi Avgi-militanten en twee antifascisten werden door de politie aangehouden. Een Chrysi Avgi-militant werd bij de vechtpartij in de haven van Chania in de zee geworpen.

 

Dergelijke acties komen er op een ogenblik dat Chrysi Avgi meer en meer mainstream wordt in het Griekse openbare leven. Hun kranten en sleutelhangers worden op vele plaatsen openlijk verkocht. Hun slogans vind je meer en meer op muren, tot zelfs op schoolmuren nadat Chrysi Avgi is begonnen met les te geven aan Griekse kinderen. Maar spontaan (Potamia) en in georganiseerd verband (Chania, met het plaatselijk Antifascistisch Initiatief en Antarsya) groeit ook het verzet tegen de neonazi’s.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chrysi avgi, griekenland, actie |  Facebook | | |  Print

05-04-13

DE WEEK IN ZEVEN CITATEN (EN EENTJE EXTRA)

1 april is voorbij. Maar gelukkig kon de andere dagen van de voorbije week ook nog gelachen worden. Al was het natuurlijk niet altijd lachen geblazen.

 

“Enkel de drie openbare Nederlandse televisieomroepen zitten op de kabel. En die lijken op een kruising tussen Bulgaarse schooltelevisie, seniorennet en een doopfeest van het NSV. Gelukkig hebben ze met Pauw & Witteman en De Wereld Draait Door de twee beste talkshows van Europa in huis.” Karl van den Broeck heeft geen hoge pet op van de Nederlandse openbare televisieomroepen en omschrijft dat treffend. (De Morgen, 29 maart 2013)

 

“Als notoire ex-Amadees zal Eddy Hermy zijn ervaringen met het communisme delen en deze ideologie in de juiste context plaatsen.” Vanavond is Oostendenaar Eddy Hermy alweer in Antwerpen. In café Den Bengel komt hij uitleggen waar zijn frustraties vandaan komen. Is er overigens nog iemand anders dan het N-SA die Eddy Hermy omschrijft als “notoir”? (Website N-SA, 29 maart 2013)

 

“’De Vlaming stemt al decennia lang centrumrechts, terwijl hij opgescheept zit met een linkse regering.’ De uitspraak is van Ben Weyts, ondervoorzitter van de N-VA. (…) Meneer, ik vind in zo’n uitspraak uw visie, en die van de uwen, op ons, mensen, achteloos, lui en schadelijk. (…) En nee, ik ga hier niet orakelen, zoals sommige van uw progressievere opponenten, dat dé Vlaming niet bestaat. Hij bestaat wel degelijk. Hij staat in mijn spiegel. Maar hij bewéégt zich niet door zijn bestaan als dé dummy voor een paar platitudes en volksgeruchten. Hij beweegt zich zoals sneeuwvlokken. En die vlokken, meneer, bewegen zich overal op dezelfde verschillende manier: beweeglijk. En nee, ge moet genen bang hebben, ik word niet poëtisch. Dat word ik nooit tegen mannen die over de wereld kijken met hun handen in hun broekzakken.” Dichter Bernard Dewulf kan zich niet vinden in een uitspraak van Ben Weyts. (dS Weekblad, 30 maart 2013)

 

“Niets zo goed om elkaar respect te betuigen, over de religieuze grenzen heen, dan door van elkaars feestdagen te genieten. Ze worden in Libanon vrijwel allemaal door de regering erkend. Mensen die ze hebben geteld, zeggen dat er nu achttien feestdagen zijn – bijna dubbel zoveel als in België.” Journalist-auteur Jorn Decock woont in Beiroet en vertelt over de katholieke, islamitische, staats- en andere feestdagen in Libanon. Of de feestdagen voldoende zijn om respect voor elkaar te tonen is misschien nog wat anders, maar het is alleszins een goed begin. (dS Weekblad, 30 maart 2013)

 

“De enige vraag die men hier blijkbaar stelt, is hoe radicaal die jongeren zullen terugkeren. Hoe het met de massamoord in Syrië gesteld is, dat kan ze nog steeds geen barst schelen.” Fikry El Azzouzi over de Belgische jongeren die naar Syrië trekken om er tegen het Syrische regime te strijden. (De Morgen, 2 april 2013)

 

“De overlopers van het Vlaams Belang zijn toch een reden tot ongerustheid. Ik heb veel van die mannen meegemaakt in de Senaat. Iemand als Karim Van Overmeire of Jurgen Ceder… Zouden die nu echt tot de democratie bekeerd zijn? Daar heb ik echt mijn twijfels over.” Priester-publicist, en van 2003 tot 2007 senator, Staf Nimmegeers is ongerust over sommige N-VA’ers. (Knack, 3 april 2013)

 

“@FDW_VB. Wat een onzin. Indien de ouders vreemden waren dan lag het aan de opvoeding. Nu ligt het aan de overheid. Opportunisme en lijkenpikkerij.” Omar Fathi antwoordt op een tweet van Filip Dewinter. Op een persconferentie met de moeder van de naar Syrië vertrokken Brian De Mulder zei Filip Dewinter dat de overheid "bloed aan haar handen" heeft "door de radicale islam toe te laten”. Heeft de overheid ook bloed aan haar handen door jonge Vlamingen als Oostfronters te laten vertrekken? (Twitter, 3 april 2013)

 

“Wim Wienen van het Vlaams Belang moet misschien eens wat minder pinten pakken en wat meer culturele bagage opdoen.” ’t Pallieterke heeft een uitleg voor de misser van Wim Wienen die zich in het Vlaams Parlement afvroeg wat Vlaanderen zou doen als (de in 1952 overleden, nvdr.) schilder en beeldhouwer Constant Permeke het tijdelijke met het eeuwige zou verwisselen. (’t Pallieterke, 3 april 2013)

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citaten, weyts, syrië, van overmeire, ceder, islam, wienen |  Facebook | | |  Print

04-04-13

VAN DE KEUKEN VAN PETER MERTENS NAAR EEN VLAAMSE BANK

Gisterenavond stond de teller al op meer dan 32.000 mensen die intekenden als coöperant voor een nieuwe bank. New B, een bank die niet alleen sober, duidelijk en transparant zou werken, maar ook ons geld inzet voor de reële economie. Niet speculeert met ons geld, maar dat geld inzet om bij te dragen aan lokale en duurzame economie. Investeert in innoverende producten en diensten met een sociale en milieugerichte meerwaarde. Het initiatief geniet ook de steun van meer dan 70 organisaties. Van 11.11.11 en het ABVV tot Vredeseilanden en Zuiderlicht. Het steekt de ogen uit van Vlaams-conservatief Vlaanderen.

 

Volgens ’t Pallieterke is de sfeer die rond de nieuwe bank hangt verdacht. We citeren: “Het is toch allemaal zo eenvoudig, ongecompliceerd en laagdrempelig, met een stevige portie basisdemocratie. Je ziet de bedenkers van het initiatief daar val zitten: geëngageerde jongens in hun hemdsmouwen aan de keukentafel, om dan met gebalde vuist een nieuwe bank uit de grond te stampen. Zo een beetje zoals op de klassieke foto bij vrijwel elk interview met PVDA-goeroe Peter Mertens. (Ik heb me al afgevraagd of die keuken met een goedkoop geruit tafelkleed echt zijn eigen keuken is, of een speciaal voor die gelegenheden ingericht lokaaltje op het partijhoofd-kwartier. Zouden ze daar dan ook een hele voorraad koekjes van de witte producten hebben liggen die dan in hun plastic bakje opgediend kunnen worden om alles het juiste proletarisch cachet te geven?)” Met zo'n medewerkers bij ’t Pallieterke verbaast het ons niets dat sommigen schreven dat de concentratie- en vernietigingskampen van Auschwitz-Birkenau opgetrokken waren met decorstukken voor een Hollywood-film.

 

“Iets zegt me dat als iemand het in zijn hoofd zou halen een V-bank op te richten, het er allemaal net iets anders aan toe zou gaan”, vervolgt ene FvL in ’t Pallieterke. “Waar blijft de Vlaamse beweging om de koppen eens bij mekaar te steken, en een nieuwe Vlaamse bank op te richten? Ik heb namelijk wel een paar waarden klaar voor een nieuwe Vlaamse bank. Transparantie bijvoorbeeld, waarbij beslissingen genomen worden in het belang van de bank en haar klanten, en niet in één of ander Brussels salon tot meerdere eer en glorie van vorst en ‘vaderland’, als het al niet een hoofdkwartier in Parijs is. Een bank die niet investeert in hopeloos ouderwetse industrieën of allerlei progressieve hobby’s. Een bank die lokale bedrijven in toekomstgerichte sectoren ondersteunt. Een bank die niet bang is van een Vlaams imago, en die het Vlaamse cultuurleven wil sponsoren. Als zieltogend links, in Vlaanderen nog niet goed voor een kwart van de kiezers, in een mum van tijd 26.000 coöperanten weet te verzamelen, waarom zou hetzelfde dan niet kunnen voor een Vlaamse bank?”

 

’t Pallieterke, in de persoon van haar hoofdredacteur Karl van Camp, in 1984 betrokken bij de rellen met de NSV in Leuven die Jurgen Ceder bekendheid bezorgden, steunt het initiatief. “De banken die zich in het verleden als ‘Vlaamse’ bank hebben geafficheerd, zijn dat immers allang niet meer”, schrijft Karl van Camp. “KBC bijvoorbeeld, ‘de bank van hier’, ziet er nauwlettend op toe geen enkele organisatie uit de Vlaamse beweging te sponsoren. De reden? Sinds de fusie tussen CERA en KB in 1998 wordt de hoogste functie van de promotieafdeling waargenomen door een anti-Vlaamse CERA-man. Met bijvoorbeeld als gevolg dat elke aanvraag van ’t Pallieterke om te adverteren hooghartig in de papierversnipperaar belandt. Ook al is ’t Pallieterke sinds 1967 klant bij de Kredietbank.” Voilà. Als KBC niet wil adverteren in ’t Pallieterke moet er maar een echte Vlaamse bank komen. Karl van Camp vervolgt immers: “Dus, hoog tijd om (terug) een eigen bank op te richten. Het moet mogelijk zijn. Voortgaande op enkele berichten en telefoontjes die me het voorbije weekend hebben bereikt, zijn er enkele mensen (en niet de minsten) die aan de Vlaamse kar willen trekken.”

 

Het redactieadres en -telefoonnummer van ’t Pallieterke staan ter beschikking om “de juiste mensen” met elkaar in contact te brengen. Voor ons mogen ze gerust doen: dat ze hun V-bank oprichten… maar achteraf niet komen zagen dat de Vlaamse Staat hen te hulp moet schieten als de bank in financiële problemen sukkelt. De financiers van Punt aanschrijven, het “nieuw rechts weekblad” met Vlaamse Volksbeweging-man Peter De Roover als hoofdredacteur, dat in 2002 na enkele maanden al op de fles ging?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, vlaams-nationalisme, van camp |  Facebook | | |  Print