13-05-13

FINANCIEEL SLECHT JAAR VOOR HET VB, GOED VOOR DE N-VA

Het VB heeft vorig jaar van alle Vlaamse partijen het meeste uitgegeven aan propaganda: 5,4 miljoen euro (foto 1: Filip Dewinter met de VB-helicopter). Dat het electoraal succes van het VB omgekeerd evenredig was, bewijst dat de propaganda niet overtuigt, minstens dat er nog andere elementen mensen aanzetten tot een stemkeuze.

 

Politieke partijen moeten hun resultatenrekening jaarlijks neerleggen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat. De Tijd en Het Laatste Nieuws gingen ze inkijken. Met 5,4 miljoen euro aan verkiezingspropaganda gaf het VB vorig jaar zowat al haar overheidssubsidies (5,5 miljoen euro) uit aan verkiezingspropaganda. Tot 2012 waren de personeelskosten van het VB vrijwijl nihil: haast alle personeelsleden stonden op de loonlijst van een parlement of een andere instantie. In 2012 werden veertien mensen op eigen kosten betaald, waardoor de personeelskosten met 900.000 euro stegen tot ruim 1,1 miljoen euro.

 

Met de inkomsten uit ledenbijdragen ging het de andere richting uit: die daalden in 2012 met 1/3. Aan lidgeld werd nog maar 200.000 euro opgehaald, ongeveer 100.000 euro minder dan in 2011. Het resultaat is dat het VB in vorig jaar 1,9 miljoen euro meer uitgegeven dan ontvangen heeft, het slechtste cijfer van alle Vlaamse politieke partijen. Maar het VB zit nog goed bij kas. Als rijkste partij is het VB in 2012 voorbijgestoken door de N-VA, maar met 10,2 miljoen euro zit het VB er nog altijd warmpjes in. De partij kan nog veel onzin uitkramen.

 

Het beste boerde – het zal niemand verbazen – de N-VA. Met haar verkozenen in de verschillende parlementen krijgt de N-VA de meeste overheidssubsidiëring van alle Vlaamse politieke partijen: 8,1 miljoen euro. De N-VA gaf 4,5 miljoen euro uit aan propagandakosten (foto 2: de precampagne van Bart De Wever voor de gemeenteraads-verkiezingen in Antwerpen). De eigen personeelskosten waren met 900.000 euro nog lager dan bij het VB. Het boekjaar werd afgesloten met een winst van 2,4 miljoen euro, en de N-VA is met een vermogen van 10,8 miljoen euro de rijkste Belgische partij. Dus ook rijker dan de PS.

 

Het grootste deel van hun geld (eigenlijk vooral ons geld als belastingbetaler) heeft de N-VA in beleggingen gestopt. Zo is er 3,3 miljoen euro geïnvesteerd in een fonds dat beheerd wordt door KBC Asset Management, waarvan 80 procent in obligaties en de rest in aandelen zit. Dit jaar is men de obligaties aan het afbouwen en het (speculatieve) aandelenpakket aan het opdrijven. Is dat de bedoeling van de overheidssubsidiëring van politieke partijen? Bij de SP.A wordt principieel niet geïnvesteerd in fondsen en aandelen. “Alles staat op termijn- en spaarrekeningen. Wij speculeren niet met belastingsgeld en geld van de leden”, zegt men bij de SP.A. Het VB heeft 3,1 miljoen euro in beleggingen gestopt. Groen daarentegen 0 euro.

 

Er is afgesproken de Senaat voortaan te laten functioneren als een ontmoetingsplaats voor parlementsleden van de deelstaatparlementen. Er zouden geen senatoren meer rechtstreeks verkozen worden, maat wordt nu ook de overheidssubsidiëring van politieke partijen evenredig verminderd? De N-VA bijvoorbeeld kreeg vorig jaar bijna 2 van haar 8,1 miljoen euro subsidiëring via de Senaat. Ben Weyts (N-VA) zei het voorbije weekend aan VTM dat via de provinciale kanalen en via de Senaat kan gewerkt worden aan een vermindering van de overheidsdotaties. Een slim antwoord op een domme vraag, want dit is in eerste instantie een vraag die aan de meerderheidspartijen in het federale parlement (en Groen/Ecolo die de zesde staatshervorming steunt) moet voorgelegd worden.

 

Overigens is het antwoord van Ben Weyts te klasseren in de categorie 'luister naar onze woorden, zie niet naar onze daden'. Besparingen "via de provinciale kanalen"? Toen eerder dit jaar besparingen op de partijdotaties in de Antwerpse provincieraad ter sprake kwamen, merkte Kris Merckx (PVDA) op dat, spijts de door de N-VA voorgestelde besparing van 3 % op de partijdotaties, in Antwerpen in verhouding nog driemaal zoveel als partijdotatie wordt uitgekeerd dan in de – vooral door de PS bestuurde – provincie Luik. Eerste gedeputeerde en woordvoerder van de bestendige deputatie Luk Lemmens (N-VA) reageerde op allerlei opmerkingen over besparingen, maar zweeg over de vergelijking tussen de partijdotaties in Antwerpen en Luik.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vb, n-va |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.