19-05-13

BARTJE OP HET STADHUIS (13)

De agenda voor de gemeenteraadszitting van maandag 27 mei is nog niet volledig, maar het belooft weer een pittige gemeenteraadszitting in Antwerpen te worden. Als punt 37 is ‘Gedempte Zuiderdokken - Onderhandse overeenkomst - Bekrachtiging’ geagendeerd. De truken van de Sinksenfoor dus.

 

Het verhaal is intussen bekend. Nadat zes financieel bemiddelde buurtbewoners enkele van de elf gerechts-procedures winnen die ze opgestart hebben tegen de Sinksenfoor voor hun deur, gaat het Antwerps stadsbestuur overstag. De kermisattracties die de zes storen, zullen voor de deur van een ander aan diezelfde Vlaamse en Waalse Kaai geplaatst worden. In de praktijk: voor de deur van zij die niet de financiële middelen hebben om gerechtelijke procedures op te starten tegen het Antwerps stadsbestuur. Als toemaat krijgen de klagers ook nog 45.000 euro van het Antwerps stadsbestuur voor allerlei kosten die ze gemaakt hebben of nog zouden maken. Op zich is het niet abnormaal dat de partij die in het ongelijk is gesteld in een gerechtsgeding kosten van de gelijkhebbende partij betaalt. Maar dit bedrag is wel véél geld.

 

“Voor de rechtbank hadden de proceskosten nooit zo hoog kunnen oplopen”, zegt hoogleraar burgerlijk recht aan de KU Leuven Matthias Storme dit weekend in De Standaard. “Zelfs al was het Antwerps stadsbestuur in beroep gegaan en had het alsnog verloren, dan bleven de kosten nog altijd beperkt tot maximaal 10.000 euro. Maar dat is door de minnelijke schikking helemaal niet aan de orde.” Had de rechtbank het moeten beslissen had de onkostenvergoeding hooguit tot 10.000 euro kunnen oplopen, maar iemand mag vrijwillig natuurlijk zoveel geven als hij wil, zegt dus Matthias Storme. Naast hoogleraar burgerlijk recht is Matthias Storme overigens ook lid van het partijbestuur van de N-VA.

 

Bart De Wever (foto, vorig jaar samen met Antwerps Unizo-voorzitter Nico Volckeryck op de Sinksenfoor) en zijn schepenen Claude Marinower (Open VLD) en Rob Van de Velde (N-VA) reageerden vrijdag gepikeerd toen journalisten herinnerden aan de persconferentie van 6 mei. Journalisten vroegen toen of het klopte dat de stad een soort schadevergoeding of financiële tegemoetkoming zou betalen aan de klagers. Bartje & Co ontkenden dat met klem. “Dat was geen leugen”, zegt Bart De Wever dit weekend in Het Nieuwsblad. “We betalen ook geen schadevergoeding of tegemoetkoming, we betalen een rechtsplegingsvergoeding. En niemand heeft ooit vragen gesteld over een rechtsplegingsvergoeding.” Dat hij er vanaf probeert te komen met een semantisch handigheidje, wuift Bart De Wever weg. “Jullie moeten maar leren de juiste vragen te stellen.” Als journalisten niet de onderste steen bovenhalen, zal de beerput altijd bedekt blijven.

 

“De stad moet transparant zijn en dicht bij de burger staan”, staat in het Antwerpse bestuursakkoord. Is het dat wat de Antwerpenaren nu krijgen met Bartje? Op de agenda van de volgende gemeenteraadszitting staat als punt 41 de overeenkomst met de VRT voor de “Sinterklaasintrede”. Iemand moet in de gemeenteraadszitting die dit moet goedkeuren maar eens suggereren om in die overeenkomst dit jaar meer Zwarte Pieten te voorzien dan voorgaande jaren. Het is nodig met wat nu op het Schoon Verdiep huist.

 

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bartje op het stadhuis, antwerpen, de wever |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.