18-05-13

RECHTSACTUEEL: HALVE WAARHEDEN EN HELE LEUGENS

Donderdag publiceerde RechtsActueel, een vooral door Vlaams Belang-personeelsleden gestoffeerde website, een artikel naar aanleiding van een Europol-rapport over terrorisme. Een link naar het Europol-rapport, de bron voor het artikel, werd niet gelegd. Dat zou immers duidelijk maken dat Rechts-Actueel zéér selectief citeert. (Over terrorisme gesproken: hiernaast een foto van amusement in café De Leeuw van Vlaanderen in Antwerpen, bij het verjaardagsfeest van een Vlaams Belang-personeelslid. Is dit echt grappig of wijst dit toch op een diep verlangen om...?)

.

Het RechtsActueel-artikel opent met: “In een rapport van Europol over terrorisme in de EU is de conclusie niet onverwacht dat islamitische terreur vandaag de meeste slachtoffers maakt en ook de grootste bedreiging voor Europa vormt. ‘extreem-rechts’ blijkt erg braaf, met gelukkig nauwelijk enige terroristische activiteit. Dat is helemaal anders bij extreem-links: daar heeft vooral het Duitse antifa-terreurnetwerk in 2012 lelijk huis gehouden, liefst 500 agenten verwond en een moordpoging uitgevoerd op een politiepatrouille in Berlijn in mei 2012”. Van het Duitse antifa-netwerk wordt via “het Nederlandse Stasi-blad Alert!” een link gelegd naar het AFF, “eertijds een gewelddadige privé-militie die de activiteiten noodgedwongen stopzette na de moord op een bejaarde Vlaming in Borgerhout door Marokkaanse AFF’ers”.

 

Het Europol-rapport vermeldt dat in 2012 acht mensen hun leven verloren door religieus geïnspireerd terrorisme (blz. 15). En ja, door aanslagen van separatisten zijn er vorig jaar ‘maar’ twee doden gevallen (blz. 24). Bij de 18 aanslagen die toegeschreven worden aan links of anarchisten verloor overigens niemand het leven (blz. 30). Door religieus fanatisme stierven inderdaad de meeste mensen bij aanslagen, maar doorbladerend tot blz. 42 krijgen we een overzicht van alle “mislukte, verijdelde en uitgevoerde” terroristische aanslagen. En dan zien we dat er 6 omschreven worden als religieus geïnspireerd en maar liefst 167 mislukte, verijdelde en uitgevoerde terroristische aanslagen door separatisten. Bij elke gelegenheid worden onafhankelijkheidsstrijders toegejuicht door RechtsActueel, maar nu geen woord over hun recordaantal (pogingen tot) aanslagen.

 

Het verbaast dan ook niet dat RechtsActueel onzin uitkraamt als RechtsActueel spreekt over het AFF als “een gewelddadige privé-militie die de activiteiten noodgedwongen stopzette na…”. Het Anti-Fascistisch Front (AFF) is nooit veroordeeld als privé-militie, in tegenstelling tot de Vlaamse Militanten Orde (VMO) waar men bij RechtsActueel met heimwee naar terugkijkt. Over de dood van een bejaarde man drie uren na afloop van een AFF-betoging, nu al meer dan twintig jaren geleden, is al zo dikwijls geantwoord (1, 2, 3), maar wat baten kaars en bril als de uil niet zien wil? Volgens RechtsActueel moet de reden dat het AFF haar "activiteiten noodgedwongen stopzette" daar gezocht worden. Ook dat klopt niet. Rechts Actueel heeft duidelijk nooit de moeite gedaan om Brood & Rozen, tijdschrift voor de geschiedenis van sociale bewegingen, nr. 2005/2, blz. 55-58, eens te lezen. Nochtans een artikel waar sinds jaar en dag naar verwezen wordt in de rechterkolom van deze blog.

 

De conclusie die zich opdringt is dan ook: RechtsActueel is een digitaal roddelblad.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rechtsactueel, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.