22-05-13

GRIEKENLAND: VAN KWAAD NAAR ERGER

In 2011 is het aantal zelfmoorden in Griekenland met een kwart gestegen. Door de aanhoudende economische crisis. De zelfmoordgraad in Griekenland is daarmee wel nog lager dan in Noord-Europa, maar dit is slechts het cijfer voor 2011. In 2012 kwam de besparingsdrift opzetten, op last van de Europese instanties, waarmee de levenssituatie nog hachelijker werd. De werkloosheid steeg van 9 % eind 2010 naar 27 % begin dit jaar. En het is niet Chrysi Avgi (‘Gouden Dageraad’, foto 1) die voor een verbetering van de situatie zorgt. Integendeel. Griekenland wordt er alsmaar gewelddadiger op.

 

Als de 14-jarige Ismaël uit het metrostation Attiki in Athene stapt, op weg naar huis, wordt hij gevolgd door drie mannen. Ze tikken op Ismaëls schouder en vragen Ismaël waar hij van afkomstig is. Als Ismaël antwoordt dat hij uit Afghanistan komt, krijgt hij een pak rammel. Met een kapot bierflesje wordt op zijn gezicht geslagen. Een voorbijganger vindt later Ismaël langs de kant van de weg. Hij heeft zijn bewustzijn verloren en wordt meegenomen naar een ziekenhuis. In het gelaat van Ismaël worden dertig steken met een kapot bierflesje vastgesteld. Ismaël kent zijn aanvallers noch de groepering waartoe ze behoren, maar uit de beschrijving van hun T-shirts blijkt dat het leden van Chrysi Avgi zijn. Volgens een rapport werden er vorig jaar in Griekenland 154 dergelijke racistische incidenten gemeld (foto 2, Nigeriaans slachtoffer), maar allicht worden de meeste incidenten niet eens gemeld. Volgens Nathalie Simonnot (Dokters van de Wereld) vinden de meeste gewelddaden ’s nachts plaats, en vooral op mensen die alleen zijn. Voorbije zondag werden nieuwe gewelddaden in het vooruitzicht gesteld.

 

Chrysi Avgi-woordvoerder Ilias Kasidiairis, wereldwijd bekend omwille van zijn slaande argumenten bij een televisiedebat, waarschuwde op de openbare televisie dat een “front van 100.000 Grieken” gevormd zou worden als begonnen wordt aan de bouw van een moskee “voor de misdadige moslims die zich in Griekenland bevinden”. Het volgde op een brief die de voorbije dagen aan een vereniging van Griekse moslims werd bezorgd, waarin gedreigd werd dat Griekse moslims “afgeslacht” zullen worden “als kippen” indien ze niet voor 30 juni hun “islamitische bordelen” hebben verlaten. De bouwplannen voor de moskee werden door de Griekse regering uit een kast gehaald waar ze al jaren lagen te verstoffen. De bouw werd steeds tegengewerkt door de machtige Griekse orthodoxe kerk. Mede onder druk van de Griekse orthodoxe kerk is er in heel Griekenland geen enkele officiële moskee te vinden, op enkele gebedshuizen in de buurt van de grens met Turkije na. Moslims zoeken nu hun toevlucht tot informele gebedshuizen. Maar het zijn niet enkel moslims die bedreigd worden. Ook homo’s worden door Chrysi Avgi aangevallen, en de Amerikaanse regering klaagde pas nog ook over het negationisme en antisemitisme bij Chrysi Avgi.

 

Gebeuren de gewelddaden van Chrysi Avgi-militanten doorgaans met messen, stokken of met elektrische stroomstoten, meer en meer worden ook vuurwapens gedragen. En niet door de minstens. Chrysi Avgi-parlementslid Giorgos Germenis, in 2011 nog als basgitarist van de Black Metal-groep Naer Mataron in ons land, haalde begin deze maand een vuurwapen boven toen de burgemeester van Athene Yiorgos Kaminis zich persoonlijk kwam vergewissen dat een verboden voedselbedeling gestopt werd. Chrysi Avgi zette daarna de voedselbedeling ‘enkel voor Grieken’ verder in een partijlokaal. Een niet met naam genoemd Chrysi Avgi-parlementslid werd intussen door de militaire politie tegengehouden toen hij de ondergrondse parking bij het Griekse parlementsgebouw binnenreed met een vuurwapen losjes op de zitbank naast hem liggend. Voorbije maandag herinnerde een woordvoerder van het Griekse parlement de Griekse partijen eraan dat het verboden is vuurwapens te dragen in het Griekse parlement. Meerdere Chrysi Avgi-parlementsleden werden gezien met een vuurwapen op zak tijdens de parlementaire debatten.

 

De Griekse regering wil een wetsontwerp aan het parlement voorleggen dat strengere straffen voorziet voor individuen en groepen die aanzetten tot rassenhaat, maar is er onderling verdeeld over. De conservatieve regeringspartij Nea Dimokratia (‘Nieuwe Democratie’) wil het voorstel van minister van Justitie Antonis Roupakiotis afzwakken. Roupakiotis is een partijloos minister, voorgedragen door Dimokratiki Aristera (‘Democratisch Links’).

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, chrysi avgi, racisme |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.