23-05-13

HET LEVEN EN HOE HET TE LIJDEN IN BOOM

Een maand geleden stond de gemeente Boom een paar dagen in het oog van een mediastorm en nationale politieke discussie. Burgemeester Jeroen Baert (N-VA) wilde een verbod op religieuze tekens voor gemeenteraadsleden invoeren. Niet dat hij iemand in het bijzonder viseerde. Maar de hoofddoek van een gemeenteraadslid uit de oppositie moest eraf.

 

Een krasse maatregel want gemeenteraadsleden zijn precies gekozen omwille van het uitdragen van hun overtuiging. Wat zou het trouwens helpen? In de kiespropaganda en op straat met hoofddoek, in de gemeenteraadszaal zonder, en daarbuiten terug met een hoofddoek. Na onder andere een telefoontje van Bart De Wever himself begreep de N-VA-burgemeester van Boom dat hij te ver was gegaan, en vorige donderdag 16 mei werd een aangepaste deontologische code voor gemeenteraadsleden voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Een amendement van het Vlaams Belang om het gewraakte verbod op religieuze tekens alsnog toe te voegen aan de deontologische code werd weggestemd. De uitgekuiste deontologische code werd daarentegen door iedereen, met uitzondering van het Vlaams Belang, goedgekeurd. De verwijten over hoe de zaak een nationaal issue was geworden vlogen over en weer tussen de N-VA/CD&V/Open VLD-bestuursmeerderheid en oppositiepartij Boom Eén. “Als raketten over en weer”, schreef Het Laatste Nieuws. Het was daarbij uitkijken naar de reactie van Nihad Taouil, het enige Boomse gemeenteraadslid dat een hoofddoek draagt.

 

Het gemeenteraadslid (foto 1, terwijl ze de andere gemeenteraadsleden begroet) richtte zich tot burgemeester Jeroen Baert. “U heeft mij en mijn hoofddoek tegen mijn wil gebruikt om de Bomenaars te verdelen en om haat te verspreiden”, zei Nihad Taouil. “Daarom heb ik zelfs een klacht overwogen. Voor u is dit misschien een afgesloten hoofdstuk, maar ik krijg tot op vandaag nog altijd haatmail toegestuurd. Ik roep u op om een burgemeester te zijn voor àlle Bomenaars en de samenhorigheid te verbeteren.”

 

Nihad Taouil zei ook nog te hopen dat voortaan haar deskundigheid als maatschappelijk assistent aangewend zou worden in de gemeenteraad, in plaats van te focussen op een kledingstuk. Het was de eerste tussenkomst van het nieuwe gemeenteraadslid en ze kreeg daarvoor een luid applaus. Vlaams Belang-fractieleider Hans Verreyt (foto 2) gromde over “de Brusselse partijbonzen” die de lokale politici hebben teruggefloten, maar stond dus alleen met zijn opmerking. Volgende keer: Het leven en hoe het te lijden in Denderleeuw.

 

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: het leven en hoe het te lijden, boom, islam, verreyt |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.