28-05-13

BBET: OPNIEUW PLEIDOOIEN. EN OOK: SYMPATHISANTEN

De titel die we gisteren gebruikten Rechtszaak tegen BBET start opnieuw was profetischer dan we zelf dachten. Niet alleen werd gisteren de rechtszaak tegen de Blood and Honour-groep BBET (Bloed-Bodem-Eer-Trouw) na een jaar onderbreking hernomen. Omdat de voorzitster die de zaak de vorige zittingen leidde door ziekte niet meer kan zetelen, en er daarom een nieuwe rechter in de zaak is, moeten de pleidooien over gedaan worden.

 

Het was niet de eerste verrassing gisteren. Vóór en in het gerechtsgebouw van Dendermonde waren opvallende veiligheidsmaatregelen genomen: politieagenten in kogelvrije vest (foto), metaaldetector aan de ingang van de gerechtszaal… Bij een vorige zitting wees de verdediging erop dat de gedagvaarden toch geen van terrorisme verdachten kunnen zijn, want anders zouden de nodige veiligheidsmaatregelen genomen worden. Nu de politie wel op haar qui-vive was, werd gereclameerd dat de beveiliging buiten proportie was, vorige keer er toch niet was… Voor de verdediging van de BBET-verdachten is het niet gauw goed.

 

Tweede coup de théâtre was het, naar verluidt door ziekte, niet opnieuw verschijnen van de voorzitster van de driekoppige rechtbank. Een van de twee andere rechters is nu voorzitter en een nieuwe rechter vervolledigt de rechtbank. Dat heeft als gevolg dat de pleidooien opnieuw moeten gehouden worden. Partijen konden kiezen voor een minimalistische oplossing door te verwijzen naar de al schriftelijk neergelegde conclusies, maar dat deden enkel de burgerlijke partijen (de Belgische staat, het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding). Zowel het Openbaar Ministerie als de verdediging van de zeventien verdachten gaan voor een nieuw pleidooi.

 

Het BBET-proces wordt vervolgd op 9, 10 en 11 oktober. De uitspraak is voor nog later. Woensdag 9 oktober krijgt eerst het Openbaar Ministerie het woord, vertegenwoordigd door federaal procureur voor terrorismebestrijding Ann Fransen en de Dendermondse substituut-procureur Jan Kerkhofs die de handel in anabolica van een aantal BBET-verdachten behandelt. ’s Namiddags volgen de pleidooien van de verdediging van de vier hoofdverdachten Tomas B., Joeri V.d.P., Mark H. en Stijn V.M.

 

De beeldpers was gisteren opnieuw aanwezig, al mochten de verdachten niet herkenbaar in beeld komen. Voor het eerst verscheen in en aan het gerechtsgebouw een groepje sympathisanten van de BBET-verdachten om de rechtszaak te volgen en de ‘kameraden’ moreel te steunen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bbet, blood and honour |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.