01-06-13

HET BLIJFT EEN MOEILIJK HUISHOUDEN

Vorige zaterdag en zondag waren Gerolf Annemans en Philip Claeys in Parijs voor een bijeenkomst van de Europese Alliantie voor de Vrijheid (EAV). Vlaams Belang-europarlementslid Philip Claeys is, samen met Marine Le Pen (Front national, FN), bevestigd als  ondervoorzitter van de EAV. Voorzitter is Franz Obermayr van de Oostenrijkse FPÖ (foto: v.l.n.r. Marine Le Pen, Franz Overmayr en Philip Claeys).

 

“Er werd een platformtekst goedgekeurd die de richting aanwijst die de aangesloten nationale partijen zullen nemen met het oog op de Europese verkiezingen van volgend jaar”, laat Philip Claeys weten. “Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat de EAV als dusdanig een gemeenschappelijke campagne zal voeren of voorschrijven. Elke aangesloten partij zal een eigen campagne voeren, met eigen klemtonen en eigen oplossingen voor eigen problemen.” Echt veel samenwerking zit er niet in, tenzij als het is om meer centen te rapen in het Europees Parlement als die partijen erin zouden slagen met voldoende leden te zijn om een eigen fractie te vormen na de Europese Verkiezingen volgend jaar.

 

Nu is extreemrechts in het Europees Parlement verdeeld over enerzijds de niet-ingeschrevenen die er niet in slaagden een fractie te vormen met alle financiële en andere voordelen vandien, met partijen als het FN, de FPÖ en het VB, en anderzijds de fractie ‘Europa voor Vrijheid en Democratie’ met partijen als het Italiaanse Lega Nord. Traditioneel zijn partijen als het VB bevriend met de British National Party (BNP) van Nick Griffin. Maar nu de BNP in eigen land electoraal van de kaart is geveegd, kijkt men uit naar de UKIP van Nigel Farrage als nieuwe partner. UKIP kreeg bij lokale verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk op 2 mei 23 % van de stemmen. Volgens Le Monde heeft de EAV goede contacten met één europarlementslid van UKIP, maar intussen behoort het parlementslid niet meer tot de leiding van UKIP. Op twee na hebben alle UKIP-europarlementsleden zich aangesloten bij 'Europa voor Vrijheid en Democratie'. De fractie dus die geen plaats bood voor het FN, de FPÖ en het VB. Wel voor Frank Vanhecke na zijn opstappen bij het VB.

 

Spijts Geert Wilders laatst op bezoek was bij Marine Le Pen en zei meer Europese contacten te willen leggen met anti-islampartijen, was Wilders’ Partij voor de Vrijheid niet aanwezig op de EAV-bijeenkomst vorig weekend. De intentie om te praten en samen te werken is er wel, maar het blijft een moeilijk huishouden bij rechtsextremistische en/of nationalistische partijen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: europa, claeys |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.