29-05-13

STOP OOK HET POLITIEK MISBRUIK VAN DE GAS-BOETES

Vandaag wordt in de plenaire vergadering van het federaal parlement de verruiming van de wetgeving op de Gemeentelijke Administratieve Sancties, de GAS-boetes, besproken. Morgen volgt de stemming. Liefst 213 organisaties uit het maatschappelijk middenveld, de academische en juridische wereld bundelden hun krachten en vragen de parlementsleden toch nog eens goed na te denken.

 

dS AVOND maakte zich gisteren vrolijk over de GAS-boetes met een quiz (foto: fragment van de openingspagina van dS AVOND). Is het waar dat je een GAS-boete kan krijgen in Willebroek door “zich hinderlijk op te houden in een telefooncel”? Je in Schaarbeek een GAS-boete kan krijgen als je een tapijt boven de openbare weg uitklopt? Je in Dendermonde een GAS-boete kan krijgen als je zedenschennende liederen zingt? Je in Deinze een GAS-boete kan krijgen door met opgeraapte confetti te gooien? Je in Lokeren een GAS-boete kan krijgen als je iemand doet schrikken? Je in Hasselt een GAS-boete kan krijgen als je dozen “die geluid kunnen voortbrengen” versleept? Je in diezelfde stad een GAS-boete kan krijgen als je met Pasen zonder schriftelijke toestemming van de burgemeester je gelaat geheel of gedeeltelijk bedekt, tenzij je een paashaas bent? Wie zeven keren ‘Ja’ antwoordde heeft alle vragen juist beantwoord. Het lijstje absurde GAS-boetereglementen is trouwens nog langer. En heeft iemand in Willebroek, Lokeren, Hasselt en andere plaatsen intussen het verstand gehad om deze al langer bekende misbaksels uit het politiereglement te halen?

 

En kan nu eindelijk eens gestopt worden met het politiek misbruik van de GAS-boetes? Nog maar zaterdag – terwijl een paar uren tevoren de CD&V-jongeren (!) op de Antwerpse Meir protesteerden tegen de GAS-boetes – werden een tachtigtal betogers tegen de ongezond makende praktijken van multinational Monsanto door de Antwerpse politie bedacht met het schrijven van een vaststelling voor een GAS-boete. De reden? Ze hadden zonder een toelating aan te vragen betoogd. In veertig landen en meer dan honderd steden werd zaterdag actie gevoerd tegen Monsanto, maar enkel vanuit Antwerpen bereikte ons het bericht dat de actievoerders beboet worden. Toen de groep betogers nog tweehonderd mensen sterk was, heeft de Antwerpse politie de groep betogers begeleid door Antwerpen. Inclusief over de Meir die in principe verboden zone is voor betogingen. Toen de groep aan het eindpunt uitgedund was tot nog maar een tachtigtal mensen voelde de Antwerpse politie zich sterk genoeg om iedereen op te pakken en op te schrijven met het oog op een GAS-boete. Want ze hadden, weliswaar vreedzaam, betoogd zonder een toelating aan te vragen.

 

Wat een contrast met twee dagen later, maandag, als een duizendtal Antwerp-voetbalsupporters bezit namen van de Antwerpse Grote Markt. De actie was aanvankelijk niet aangevraagd. De politie heeft de organisatoren gesmeekt om een aanvraag in te dienen, wat uiteindelijk in de loop van de dag maandag zou zijn gebeurd. Zodat de politie met een gerust gemoed kon zeggen dat het een aangevraagde en toegelaten actie was. Een gewone sterveling moet in Antwerpen overigens zes weken op voorhand een actie op de openbare weg aanvragen, om dan nog maar op het allerlaatst te horen of het toegestaan wordt of niet. De actievoerders werden niet verwezen naar het pleintje naast het stadhuis, maar mochten de Grote Markt in bezit nemen. Alweer een verschil met wat andere actievoerders te beurt valt. Daarenboven mochten de Antwerp-supporters nog wat meer. Mocht iemand anders openbare dronkenschap vertonen, vuurwerk afsteken, provocerende slogans scanderen en een pmd-vuilniszak op straat uitkappen, hij of zij zou al minstens vier GAS-boetes gekregen hebben. Nu twitterde schepen Philip Heylen vanop het Antwerps stadhuis dat de stadsreiniging “de zee van lege bierblikjes” op de Grote Markt zou komen opruimen. And that was it.

 

Op de gemeenteraadszitting gisterenavond in Antwerpen interpelleerde Wouter Van Besien (Groen) over het gebruik van GAS-boetes als systeem om sociale bemiddeling aan te brengen, in het bijzonder voor alcohol- en drugsgebruikers. Ongevraagd gaf burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn mening over de verruiming van de GAS-boeteswetgeving die deze week in het parlement besproken wordt. Bart De Wever is pro. Over de Monsanto-betogers zei hij dat het niet eens zeker is dat ze een GAS-boete gaan krijgen. Het is de sanctionerende ambtenaar die dit bepaalt, en het kan best zijn dat die uiteindelijk geen boete uitschrijft. De zaak seponeert, al dan niet na een verweerschrift. Over het al dan niet opleggen van een GAS-boete wast Bart De Wever zijn handen in onschuld – het is de sanctionerende ambtenaar die dit bepaalt. Maar het is wél de Antwerpse politie die de aanzet gaf voor een mogelijke GAS-boete, en die valt wél onder de bevoegdheid van de Antwerpse burgemeester.

 

En die politie treedt anders op als ze geconfronteerd wordt met ‘wereldverbeteraars’ (Occupy, betogers tegen Monsanto en anderen) dan wel als het gaat om voetbalsupporters of… de N-VA die in zorgvuldig, lang vooraf, geplande stoet op 14 oktober vorig jaar van het Antwerpse Zuid tot aan het Antwerpse stadhuis trok. Was daarvoor een toestemming aangevraagd? Indien niet, waarom dan de betogers tegen Monsanto intimideren met een mogelijke GAS-boete?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gas-boetes, antwerpen, de wever, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.