22-07-13

BBET-KOPSTUK MORGEN VOOR RECHTBANK IN NEDERLAND

Tomas B., die beschouwd wordt als de leider van de Blood and Honour-groep Bloed-Bodem-Eer-Trouw (BBET) en op 27 mei nog terechtstond bij de rechtbank in Dendermonde, wordt morgen, dinsdag 23 juli, ook in Nederland verwacht voor zijn betrokkenheid bij wapenbezit. Tomas B. wordt samen met zijn boezemvriend Arnoud K. en de Nederlanders Rory D.K. en Jeroen V.D.B. verwacht bij de rechtbank in Alkmaar voor de Ulfhednar-zaak.

 

In 2006 werd in Alkmaar, in de Nederlandse provincie Noord-Holland, de Blood and Honour-afdeling Westland opgericht. Zoals onze collega’s van Kafka uitgebreid bericht hebben ontstond hieruit een onafhankelijke groep die zich Ulfhednar noemt. Zoals wel vaker binnen extreemrechts deed men voor de naam beroep op de Noorse mytologie. Ulfhednar waren volgens deze overleveringen in dierenhuiden gestoken bendes van moordenaars en plunderaars. Zij worden vooral beschreven als krijgers die als dolgedraaide idioten vochten. Een naamkeuze voor een groepering is zelden zonder betekenis.

 

Dinsdagavond 18 oktober 2011 observeert de Nederlandse politie, na een tip van de Nederlandse staatsveiligheids-dienst AIVD, de woning van Rory D.K.. Volgens de AIVD zouden er vuurwapens zijn in deze woning. Rond 22.00 uur ziet de politie een groep van vier mannen de woning verlaten met een grote tas. De vier vertrekken met een auto, maar worden onderweg tegengehouden. In de tas blijken meerdere vuurwapens te steken. Bij een inval in de woning van Rory D.K worden nog meer wapens en munitie gevonden. Een inval in de woning van een ander Ulfhednar-kaderlid levert geen nieuwe wapenvondst op.

 

Zoals we zagen in de BBET-zaak, en het White Freedom Fighter-document dat Tomas B. schreef, vinden neonazigroepen het gebruik van geweld en vuurwapens legitiem om hun politiek doel te bereiken. Het zijn ook geen doetjes. Ulfhednar-leden maakten zich schuldig aan poging tot doodslag, zware mishandeling, bezit van gevaarlijke stoffen, brandstichting, openlijk geweld… Het was bekend dat Ulfhednar dacht aan gewapende strijd, en het wekt dan ook geen verbazing dat de AIVD hen in het oog hield. Het tegendeel zou pas erg zijn. Dat Tomas B. bij een betoging in Nederland gezien werd samen met Ulfhednar-leden verhoogde de alertheid.

 

De advocaat van Tomas B., Michel Van Assche (foto, in gesprek met Tomas B.), zei voor de VRT-televisiecamera dat hij zal pleiten dat de redelijke termijn voor een uitspraak in de BBET-zaak overschreden is. Michel Van Assche: “Een mens van 2002 is niet iemand van 2013. Ik heb gezien dat mijn cliënt nu een baard heeft. Vroeger niet. Als dat nog 11 jaar moet duren, zal dat een witte baard worden.” Politie en parket vonden het pas in 2006, niet in 2002, nodig om in te grijpen. Daarenboven is de lange duur van de BBET-rechtszaak vooral het gevolg van een procedureslag en vertragingsmanoeuvres van de verdediging. Maar nu komt voor Tomas B. de Ulfhednar-zaak van oktober 2011 boven water.

 

De boezemvriend van Tomas B. die eveneens bij de rechtbank verwacht wordt, Arnoud K., was lange tijd het kopstuk van de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen. Die richtte onder andere een Adolf Hitler-herdenking in op 19 april 2008 in Overpelt. Arnoud K. en zijn vrienden hadden wel de pech dat uitgerekend dat weekend in de provincie Limburg een grote politieactie werd gehouden en iedereen die op weg was naar de Adolf Hitler-herdenking een identiteitscontrole moest ondergaan. Later zette Arnoud K. nog een internethandeltje op waar onder andere kledij met het BBET-logo verkocht werd.

 

Een uitspraak van de rechtbank in Alkmaar wordt vlugger verwacht dan in ons land gebruikelijk is.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bbet, blood and honour, nederland |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.