02-06-13

TOON UW BURGERZIN EN HELP DE ANTWERPSE STADSKAS VULLEN

Het is des mensen om vooral te onthouden wat men graag hoort, en bij Bart De Wever is dat niet anders. En in zijn stad is de ene illegale betoging niet de andere. Maar we helpen graag om het geheugen op te frissen.

 

Zoals al bleek uit de gemeenteraadszitting vorige dinsdag is Bart De Wever voorstander van de verruiming van de GAS-boeteswetgeving. “Ik kan u aantonen dat GAS werkt”, zei Bart De Wever vrijdag aan Het Laatste Nieuws. “Het Bisthovenplein in Antwerpen (sic): elke dag werd daar wel een auto in brand gestoken of gevochten. Dat is nu voorbij. Gerecht en politie hebben de zware jongens eruit gehaald, de meelopers hebben we met de GAS-wetgeving tot bedaren gebracht. Heel wat van die jongens zijn zelfs aan een vaste job geholpen, bij Volvo Gent." Gisteren herhaalde Bart De Wever dit verhaaltje nog eens, deze keer zonder het plein waar hij naar verwijst met naam te noemen. Het repressief optreden is echter maar een deel van het verhaal. Meer nog is de sfeer aan het Bisthovenplein in Deurne gekeerd omdat er nu een jeugdwerking op poten is gezet.

 

Ariane Van Dooren (CD&V, in de vorige legislatuur districtsschepen voor jeugd) zei over hetzelfde pleintje in Gazet van Antwerpen van 7 februari 2013: “Het Bisthovenplein in Deurne, waar jongeren voor zware problemen zorgden. Je had twee groepen mensen. De ene vroeg een keihard optreden. De andere zei dat de jongeren er zelf niets aan konden doen. Maar het is geen zwart-witverhaal. Het stadslabo JES ging aan de slag met deze jongeren door hen verantwoordelijkheden te geven en ze naar een job toe te leiden. De jongeren leerden in zichzelf te geloven.” Volgens Ariane Van Dooren is er zowel een politionele als een jeugdwerkgerichte aanpak nodig. Ook reportages van de Antwerpse regionale televisiezender ATV wijzen op het groot belang van de jeugdwerking aan het Bisthovenplein (1, 2). Maar over dat tweede luik rept Bart De Wever dus niet als hij spreekt over wat heilzaam is.

 

Apache maakte vrijdag bekend dat in Antwerpen bij begrotingswijziging in juni de inkomsten uit GAS-boetes niet langer op 1.050.000 euro maar op 1.250.000 euro geraamd zullen worden. Met Bart De Wever stijgen de geraamde inkomsten door GAS-boetes op een jaar tijd met 19 %, maar zeg niet dat het Antwerpse stadsbestuur een ‘belastingsregering’ is. Dat scheldwoord is exclusief voorbehouden voor de door de PS gedomineerde regering-Di Rupo. Overigens is het niet door de donderdag in het parlement goedgekeurde verhoging van de GAS-boetes tot 350 euro dat men in Antwerpen rekent op meer inkomsten. Het is door het verhoogde aantal uitgereikte boetes de voorbije maanden dat men tot een ‘optimistische’ prognose komt.

 

Maar alles kan beter. Via de sociale media vernemen we dat de Antwerpse politie een oproep heeft gelanceerd om getuigen voor een illegale betoging op zondag 14 oktober 2012 (foto). We steunen dit volledig. Na de niet-aangevraagde betoging van vorige week zaterdag, waarbij de Antwerpse politie de identiteit van tachtig betogers noteerde met het oog op een GAS-boete, is dit niet meer dan billijk. We weten wel dat we zelf, jonger zijnde, straffeloos van alles hebben uitgestoken dat tegenwoordig beboet wordt. Maar het zijn andere tijden. En wie zijn voeten veegt aan de wetgeving, benadeelt anderen. Bonis nocet quisquis pepercit malis. Help dus mee de illegale betogers op de foto hierboven te identificeren. Het Antwerpse stadsbestuur kan enkel maar blij zijn met uw burgerzin.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, de wever, gas-boetes, jeugd |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.