04-06-13

HOE DURVEN ZE?: DE FILM

Tot spijt van wie het benijdt is Peter Mertens’ Hoe durven ze? het best verkocht politiek boek van de voorbije jaren. De actualiteit van de economische crisis en de foute remedies van de Europese instanties vergroten natuurlijk de drang om inzicht te verkrijgen en alternatieven te zoeken. Deze week wordt de filmversie van het boek online gezet.

 

De documentaire is opgebouwd met vijf korte thematische filmpjes. De Antwerpse 'nachtburgemeester' Vitalski legt de link tussen verschillende fragmenten. Verder komen er allerlei experts en opiniemakers aan het woord, en zijn er verhalen en getuigenissen van gewone burgers. De filmmaker bleef niet in eigen land maar trok voor opnames ook naar Duitsland, Griekenland en Spanje.

 

Gisteren werd het eerste deel online gezet, Elke week bankencrisis. Vandaag volgt Besparen tot in de kist. Morgen: Het fiscale pretpark. Donderdag: Bratwurst, Lederhosen und Mini-jobs. En vrijdag: Welk Europa willen we? Je vindt het allemaal op de website www.hoedurvenze.be, met de mogelijkheid om elk filmpje te delen op Facebook, Twitter en andere sociale media. Op de website vind je bij elke aflevering ook nog puntig achtergrondcommentaar.

 

Het is niet de eerste keer dat met een film een marxistische analyse van een sociaal-economische crisis in beeld wordt gebracht. In 1981 bracht Robbe De Hert Le filet americain uit, met in de hoofdrollen Ernest Mandel en Paul Van den Boeynants, en verder het strijdtheater uit de jaren zeventig (de Internationale Nieuwe Scène, Vuile Mong en zijn Vieze Gasten, Het Trojaanse Paard…) en een grappig tekenfilmpje als opener van de film.

 

In de jaren tachtig moest een ‘filmavond’ ingericht worden om de film te kunnen zien. Dat is nu wel anders. Het kapitalisme geeft de wapens om haar eigen systeem sneller te ondergraven. Fijn zo.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken, media, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.