05-06-13

DONDERWOLKEN BOVEN KLEINFONTEIN (ZUID-AFRIKA)

In Zuid-Afrika zijn er nog twee enclaves slegs vir blanke, waar enkel blanken wonen. Orania en Kleinfontein. Op de kaart van Zuid-Afrika slechts te vinden als een speld in een hooiberg, maar beide mogen op steun rekenen van de Vlaamse extreme rechterzijde. Het NSV-Antwerpen richtte eind april nog een informatieavond in over Orania, en bij de IJzerwake vorig jaar verzamelde Ruben Rosiers (N-SA) spullen in voor Kleinfontein. Ook het Vlaams Belang (Rob Verreycken, Philip Claeys) zingt de lof over Orania en Kleinfontein. Maar volgens ’t Pallieterke pakken zich nu donderwolken samen boven Kleinfontein.

 

Een jaar na Orania, twee jaar na de afschaffing van het Apartheids-regime, werd op een 30 kilometer ten zuidoosten van Pretaoria een exclusief Afrikanerdorp opgericht. Kleinfontein. Waar de gedachte aan Hendrik Verwoerd, bedenker van het Apartheidsregime en later premier van Zuid-Afrika middels een buste in ere wordt gehouden, en er alles aan gedaan wordt opdat er enkel blanken zouden kunnen wonen. Ze zijn nu met een duizendtal. Met een eigen school voor lager onderwijs, een bejaardentehuis, blanke werklui die huizen optrekken en wegen aanleggen… Er is een meer gegoede buurt, er zijn woningen met beperkte uitrusting, en er is een terrein met enkele caravans en veel tenten en krotten. Maar dus enkel voor blanken.

 

Alhoewel de bevolking exclusief blank is, verwerpen de bestuurders elke beschuldiging van uitsluiting wegens ras. Ze beroepen zich op artikel 235 van de grondwet waarin het recht op zelfbestuur wordt erkend. Volgens de bestuurders is het succes van Kleinfontein in de eerste plaats te danken aan de veiligheid die de nederzetting biedt, een element dat veel ouderen aanspreekt. Maar daarin ligt ook de achilleshiel van het project: de gemiddelde leeftijd van de bevolking is niet minder dan 60 jaar. Een ander probleem is ook wel, en daar wees de burgemeester van Tshwane (Groot-Pretoria) bij een recent bezoek op, dat artikel 21 van de grondwet elke Zuid-Afrikaan het recht garandeert om het even waar in het land te wonen.

 

Waar ’t Pallieterke zich ook zorgen om maakt, is een betoging laatst van zo’n vijftig jongeren van de Democratische Alliantie, aan de rand van de enclave, waarbij kritiek werd geuit op het exclusief blanke karakter van de woonbuurt en slogans gescandeerd werden als “een nasie, een toekoms” (foto). De Democratische Alliantie (DA) is overigens geen partij die exclusief opkomt voor zwarten, maar een liberale partij. De sterkste oppositiepartij voor het ANC dat het land en de meeste steden bestuurt. Een zwarte magnaat uit de streek, Andrew Shabala, heeft intussen zijn oog laten vallen op een huis in Kleinfontein. “Of het dorp hem, op basis van het feit dat hij geen Afrikaner is, kan weren, valt af te wachten”, schrijft ’t Pallieterke.

 

Gelukkig voor het weekblad voor mensen met een goed hart en een slecht karakter is het jongste nieuws uit Zuid-Afrika dat een hoger tegenbod is uitgebracht op het huis dat Andrew Shabala op het oog heeft. Shabala heeft er nog geen bewijs van gezien, maar het ziet er naar uit dat de Kleinfontein Spaar en Krediet Koöperatie het plan voor aankoop gedwarsboomd heeft. Kleinfontein kan Shabala niet weigeren om zijn zwarte huidskleur, maar met geld kan hij volstrekt legaal buiten het dorp gehouden worden. Shabala wil alleszins laten nakijken of het tegenbod correct is uitgebracht; zich persoonlijk ter plaatse van een en ander vergewissen durft hij niet om veiligheidsredenen. Zo veilig is Kleinfontein dan weer niet.

 

De eerstvolgende maanden moet ook nog uitsluitsel komen over het administratief statuut van Kleinfontein. “Voor Kleinfontein tikt de klok. Reden te meer om zich de vraag te stellen of ook Orania in de gevarenzone kan terechtkomen”, besluit ’t Pallieterke dat de sympathie voor het Apartheidsregime duidelijk niet verloren heeft. Het gekke is dat de voorstanders van het Apartheidsregime anderzijds de eersten zijn om steen en been te klagen dat migranten in Antwerpen en elders in “gettowijken” wonen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zuid-afrika, racisme |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.