10-06-13

BARTJE OP HET STADHUIS (14)

Bij de Antwerpse stadsadministratie loopt men dezer dagen op de tippen van de tenen: de begrotingsvoorstellen moeten ingediend worden en met de te zoeken ‘efficiëntiewinsten’ is het een heel gepuzzel. Hoeveel de besparingen zullen bedragen is niet bekend, en na de administratie gaat trouwens ook nog de politiek met haar kam door de begroting. In De Tijd kondigde Bart De Wever het voorbije weekend alleszins “een grootschalige besparingsronde” aan die in oktober aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

 

“De hoogdagen van de oppositie liggen voor ons”, vervolgde de Antwerpse burgemeester in De Tijd. Daarin zou hij wel eens gelijk kunnen hebben. Met wat volgt, heeft hij maar half gelijk. De pensioenlasten en de witte stadsvlucht dreigen zowat alle steden en gemeenten in Vlaanderen financieel “plat te slaan”, waarschuwt Bart De Wever. “In deze legislatuur alleen gaat het voor de pensioenen in Antwerpen niet om tientallen, maar om honderden miljoenen. Dat is ver-plet-terend. En dat geldt ook voor Gent, Leuven en andere steden. Er komt een tsunami op ons af.” Dat is allemaal wel waar, maar die pensioenlast is al jaren bekend én begroot in de meerjarenplanning. Luc Bungeneers, tegenwoordig N-VA-‘districtsburgemeester’ in Merksem, tot vorig jaar schepen voor financiën in de stad Antwerpen, bevestigt dat.

 

Bart De Wever is ook met één oog blind als hij zegt: “Tot 2018 zullen we de socialistische schulden uit het verleden afbetalen. Dat gaat nog altijd over 800 miljoen euro. Mochten we hier geen 100 jaar socialisme hebben gehad, dan zat hier een vrolijke Frans voor u.” Hoezo, “socialistische schuld”? Waren de christen-democraten en de liberalen geen medebestuurders in die 100 jaar? En voerde Bart De Wever himself niet campagne voor Antwerpen 94, het verbond van CD&V en Volksunie dat met Hugo Schiltz de VU-schepen voor financiën in 1995-2001 leverde? En zetelde Bart De Wever himself niet in de gemeenteraad in 2006-2012 namens het kartel CD&V/N-VA, kartel dat in de bestuursmeerderheid zat en besliste nog fors te investeren in die bestuursperiode en het kalmer aan te doen in de periode 2013-2018?

 

Politiek is keuzes maken, en dan wordt het bijvoorbeeld kiezen tussen meer, hetzelfde of minder medewerkers die op een positieve manier werken aan samenlevingsopbouw, en meer, hetzelfde of minder medewerkers die GAS-boetes uitreiken. Vanzelfsprekend kijkt de oppositie, en niet alleen zij, daar naar uit. Overigens nog geen half jaar burgemeester, en Bart De Wever is (het) al moe. Het zijn lange werkdagen op het Antwerps stadhuis, en Bartje is “de overdreven aandacht voor alles wat ik doe” moe. “Onwaarschijnlijk hoe de Wetstraat is verlegd naar de Meir sinds ik in het Antwerps stadhuis zit.” Wij hebben altijd gevonden dat op het Antwerps stadhuis even interessante verhalen te vinden zijn dan in de Brusselse Wetstraat, maar het is inderdaad Bart De Wever die de camera’s aantrekt. De tol van de roem.

 

Maar ook in kwade dagen verzorgt Bart De Wever zijn communicatie. Toen Peter Mertens gevraagd werd wat hem na 100 dagen Bart De Wever opviel antwoordde de PVDA-fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad in Gazet van Antwerpen: “Het eerste is de communicatiestijl die Bart De Wever hanteert. We kennen burgemeester Patrick Janssens allemaal als een reclameman die er niet voor terugdeinsde om zijn oude stiel te gebruiken om grote problemen te maskeren. Met Bart De Wever is daar geen verandering in gekomen. Integendeel. Reclame en façade zijn voor de N-VA nog veel belangrijker dan voor Janssens. (…) Ze zijn veel meer bezig met hoe iets naar buiten komt, dan met wat er naar buiten komt.”

 

Dat bleek ook weer het voorbije weekend. Zowel in De Tijd als in Het Laatste Nieuws – want ook daar had Bartje het voorbije weeekend een twee pagina’s groot interview – vertelt Bart De Wever dat hij na de volgende verkiezings-campagne “uitgeperst als een appelsien” zal zijn. De klassieke uitdrukking is evenwel “uitgeperst als een citroen”. Vergelijk het maar op Google. “Uitgeperst als een citroen” geeft ongeveer 42.600 resultaten, “uitgeperst als een appelsien” geeft 10 resultaten. Bart De Wever past er wel voor op om zichzelf als een citroen voor te stellen. De perceptie is alles. Gelukkig achterhaalt de realiteit op de duur wel de perceptie.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bartje op het stadhuis, de wever, antwerpen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.