09-06-13

EDDY HERMY KENT DE GESCHIEDENIS VAN HET N-SA NIET MEER

De voorbije dagen heeft het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) tot tweemaal toe uitgehaald naar het Anti-Fascistisch Front (AFF). Vrijdag haar ‘hoofdcoördinator’ Eddy Hermy, zaterdag ‘ondervoorzitter’ Jan De Beule. Dat daarbij van alles bij gesleurd wordt dat niets met de zaak te maken heeft en/of al vaak weerlegd is… We gaan er niet verder op in. We passen voor een vertoning van Statler en Waldorf. Eddy Hermy mag zelf kiezen of hij Statler dan wel Waldorf is.

 

We willen wel ingaan op een opmerking van Eddy Hermy die te maken heeft met hun betoging, meeting, persconferentie op 1 mei in Antwerpen. Eddy Hermy schrijft: “Zo werden ikzelf en enkele militanten na de 1 mei-meeting van onze organisatie bijna gelyncht op de Antwerpse Grote Markt door een bende dolgedraaide rode zatlappen. De volgende dag kon men op de haatblog van het AFF lezen dat ik als een ‘rat’ in de val zat. (…) Mensen ‘ratten’ noemen is een poging om iemand te ontmenselijken. Zo iemand verdelgen is dan legitiem.”

 

Het is waar, mensen “ratten” noemen is niet mooi. We kennen de uitdrukking vooral van bij stakingen, als stakingbrekers “ratten” worden genoemd, waarvan men “de staart afkappen” gaat. Maar legitieme stakingen breken, is nog minder mooi. We kennen ook de uitdrukking “als ratten uit riolen gekropen”: als het over Joden gaat van de nazipropaganda film Der Ewige Jude; als het over vreemdelingen gaat van Vlaams Belang-gemeenteraadsleden in Antwerpen en Gent.

 

De titel voor ons artikel De ratten zaten in de val kwam spontaan bovendrijven nog voor de pijnlijke aftocht van Eddy Hermy, Jan De Beule en Thierry Vanroy. Er was weinig verbeelding nodig om zich de situatie voor te stellen van drie N-SA’ers die zich op de eerste verdieping van een café verscholen hadden en spitsroeden zouden moeten lopen tussen tientallen rode vakbondsmilitanten om het café te verlaten.

 

Maar dan het N-SA vergelijken met ratten? Tja. Zoek eens naar het N-SA bij Google Afbeeldingen. En wat staat er als derde afbeelding? Een tekening van het N-SA zelf, waarin de N-SA’ers zich voorstellen als… ratten (foto 1). Klagen dat een ander hen beschrijft als ratten maar zichzelf afbeelden als ratten… Dat is het N-SA. Een andere keer vergeleek het N-SA zich met het stripfiguurtje Snoopy, maar lieflijk is Snoopy niet uitgedost (foto 2).

 

Die laatste illustratie heeft het N-SA overigens overgenomen van de VMO, een organisatie waarvan Jan De Beule het jongste lid was en die ontbonden is na een veroordeling als privémilitie. Het is duidelijk waar het N-SA haar voorbeelden gaat zoeken.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-sa, hermy, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.