12-06-13

ANTWOORD VAN EN AAN KRIS ROMAN

Kris Roman reageerde met een mail aan onze redactie op de commotie die is ontstaan nadat wij zijn Facebook-bericht “Indien antifa’s blijven mensen lastig vallen, zullen er meer die ‘linkse’ mummie opvolgen” vrijdag bekendmaakten. Kris Roman (foto: op 1 mei dit jaar samen met de patron van de Parijse skinheads Serge Ayoub) vreest voor een escalatie van geweld.

 

Kris Roman: “Wat bedoelde ik met dit bericht? Laten we even terug gaan naar de geschiedenis. Italië, jaren zeventig. De revolutionaire krachten van zowel 'links' als 'rechts' geraakten verwikkeld in onderlinge bloedige afrekeningen. De nationaal-revolutionairen ondervonden heel wat geweld vanuit de zijde van de internationaal-revolutionairen. Aan de zijde van de nationaal-revolutionairen' vielen hier en daar doden te betreuren waaronder de bekende Mikis Mantakas. De nationaal-revolutionairen beantwoordden dit geweld met tegengeweld. De internationaal-revolutionairen beantwoorden dit tegengeweld op hun beurt met nieuw geweld. De nationaal-revolutionairen beantwoordden dit geweld met … u kan zelf de rest van het verhaal invullen. In plaats van het systeem te bekampen, bekampten beide ideologieën elkaar met het systeem als lachende derde hond.

 

Vandaag zie ik in de politiek een radicalisering. Zonder 'radicalisme' af te wijzen zie ik een nabije toekomst waar de Italiaanse jaren zeventig zich op grotere (Europese) schaal zullen herhalen. Ik ben bevreesd dat er ook in Vlaanderen en Wallonië tijdens confrontaties zwaar gekwetsten en zelfs doden zullen vallen. Op vrijdag 7 juni 2013 werden tien militanten van Nation in Namen aangevallen door dertig antifa's, die leuzen schreeuwden als 'Wraak voor Clément Méric !'. Gelukkig boden de militanten van Nation de andere wang niet aan, want anders waren er daar al doden gevallen. De agressie en de haat bij de antifa's was onbeschrijfelijk. De politie arresteerde zelfs mensen uit het kamp van de antifa's. Dat zegt al genoeg. Ik vrees dat het hierbij niet zal blijven.”

 

Zondag schreven wij al dat volgens Kris Roman zijn betwiste uitspraak geen dreigement maar een vrees is, waarop wij ons afvroegen waarom Roman dan zo respectloos spreekt over “de ‘linkse’ mummie” als hij Clément Méric bedoelt. Kris Roman: “Wat betreft mijn woordgebruik ('linkse mummie') : ik ken de man niet en heb er dus geen vriendschappelijke banden mee. Ik weet wel dat hij niet bang was van het gebruik van geweld. Hij stond volgens zijn omgeving bekend als opstoker van rellen. Laten we één ding duidelijk stellen : de dag dat de antifa's respect tonen voor onze doden, dan zal deze geste ook in de andere richting plaats vinden.

 

Ter afronding : nergens staat in mijn bericht een oproep tot doodslag of tot ander geweld. Nergens staat er dat de slachtoffers aan dezelfde zijde zouden vallen. De crisis zal hard toeslaan. Het politiek systeem zal de 'verdeel-en-heers'-tactiek toepassen. Er zullen slachtoffers vallen, en dit aan alle zijden. Het aantal bedreiging via internet neemt toe. Sommige artikels in de pers kunne labiele personen aanzetten tot ongehoorde daden. Het is naïef om te geloven dat men jarenlang bepaalde personen in slecht daglicht zet zonder dat dit ooit fysieke gevolgen zal hebben. Het systeem weet dit. Ik vrees een gewelddadige toekomst. Ik hoop echter dat ik het deze keer bij het verkeerde eind heb. Dat niemand later zegt dat ik niet verwittigd heb.”

 

Wij kennen Clément Méric ook niet, en we hebben geen vriendschappelijke banden met hem of de beweging Action Antifasciste Paris-Banlieue waarvan hij blijkbaar lid was. Maar daarom gaan we nog niet zo respectloos om met een overledene, het verdriet van zijn familie, vrienden en medestudenten. Allicht kent Kris Roman de betekenis van mummie, maar wil hij zelf zo beschreven worden amper een dag na zijn overlijden?

 

Kris Roman is een medewerker van de roddelblog RechtsActueel. Gaat RechtsActueel na bovenstaande oproep van Kris Roman stoppen met het minimaliseren van de dood van de 18-jarige Clément Méric? En gaat RechtsActueel voortaan waarheidsgetrouw informeren? Nog maar gisteren schreef RechtsActueel dat Clément Méric om het leven kwam “nadat hij ongelukkig ten val kwam”, terwijl de Franse media al sinds vrijdag melden dat volgens de autopsie Clément Méric is overleden door de slag in zijn gezicht en niet door de val die daarop volgde.

 

“De dag dat de antifa's respect tonen voor onze doden, dan zal deze geste ook in de andere richting plaats vinden”, schrijft Kris Roman. Spontaan zal Kris Roman geen respect hebben voor een dode als die een ‘verkeerde’ opinie heeft. Het is zoals met de discussie over het gebruik van geweld. Extreemrechts veroordeelt het geweld als dat door extreemlinks wordt gebruikt, en praat het geweld van extreemrechts goed. AFF/Verzet is daar anders in, maar dat leidt niet tot een tegengebaar.  Toen in één week tijd in Gent enkele KVHV’ers en NSV’ers het slachtoffer waren van ‘links’ geweld en in Antwerpen zogenaamde Autonome Kameraden een raid uitvoerden op linkse universiteitstudenten veroordeelde AFF/Verzet zowel de gewelddaden in Gent als in Antwerpen. Maar RechtsActueel kloeg enkel over het geweld in Gent en praatte het geweld in Antwerpen goed. Vier jaar later is niets veranderd.

 

De pathetische waarschuwing van Kris Roman voor een escalatie van geweld langs beide zijden van het politieke spectrum is slechts geloofwaardig als RechtsActueel van koers zou veranderen of als Kris Roman ontslag neemt uit de redactie van RechtsActueel.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: roman, rechtsactueel, clement meric |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.