13-06-13

CLÉMENT MÉRIC: EEN BURGER DIE NEEN DURFDE TE ZEGGEN

Vandaag precies een week geleden overleed in Parijs de 18-jarige Clément Méric na een vuistslag in het gezicht door een sympathisant van het extreemrechtse Jeunesses natonalistes révolutionnaires. Als hommage aan de overleden jonge antifascist publiceren we hier een (ingekorte) brief van zijn hoogleraar geschiedenis Amaury Chauou.

 

“Hoeveel Cléments zal het nog duren vooraleer we ons ontdoen van de aasgieren van de democratie? Briljante en ijverige leerling is hij niet de grote militant van extreem links, maar een jonge intellectueel en burger van deze wereld die neen durft zeggen. Neen aan de ziekte, de kanker waartegen hij zich met een bewondering wekkende ijzeren wil verzette. Neen aan het gemakzuchtig denken. Ik herinner mij hoe hij voor een van zijn opdrachten Duitsland in de jaren dertig bestudeerde en blijk gaf van een sterk politiek inzicht en een grote maturiteit voor zijn jonge leeftijd.

 

Wat heeft hij gevonden aan de oevers van de Seine? Jonge studenten de geëngageerd waren in compromisloze gevechten: tegen homofobie, tegen racisme, tegen antisemitisme, tegen ultraliberalisme, tegen ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Maar in Parijs heeft hij ook de spanningen gevoeld die tot een openbare uitbarsting hebben geleid. De cultuur van bezetting van de openbare ruimte trok hem zeerzeker aan, maar zijn frêle lichaamsbouw en recent herstel van zijn ziekte maakten hem daar niet toe voorbestemd. Dat werd zijn zwakte. Clément kruiste het pad van de specialisten van het stedelijk geweld, de abonnees van de politieke en sociale breuk en haat.

 

Die slechte ontmoeting werd Clément fataal, maar zijn stem blijft: als hij zich beroept op de sociale bewegingen en de extreemrechtse groupuscules bestreed die spuwen op de Republiek en een ‘derde weg’ op willen. Clément wist nochtans hoe zijn politieke tegenstanders handelen. Zijn eerder gereserveerd en discreet temperament stond haaks op het uiterst gewelddadig karakter van de skinheads. Als 18-jarige had Clément nog een heel leven voor zich. Het is ontoelaatbaar dat dit wegviel onder de slagen van de haat en het fanatisme.

 

De door het extreme geweld opgewekte verontwaardiging en emoties moeten iedereen verenigen die, zoals Clément, hun vrijheid hartstochtelijk willen beleven. Het is hoog tijd om neen te zeggen aan alles wat we niet willen in onze vergiftigde samenleving.”

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, clement meric, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.