18-06-13

LUC VERMEULEN HANGT DE MEGAFOON AAN DE HAAK

Luc Vermeulen, vorige maand 70 jaar geworden, houdt het voor bekeken als actieleider van Voorpost. Op de Radicale sporenherdenking op 29 juni in Schilde draagt hij zijn functie over aan een opvolger (Foto: Luc Vermeulen houdt de megafoon vast voor Voorpost-voorzitter Johan Vanslambrouck).

 

Voorpost werd in 1976 onder impuls van Luc Vermeulen opgericht, met de later voor negationisme veroordeelde Roeland Raes en zijn Gentse stadsgenoot Francis Van den Eynde als voornaamste die voor de intellectuele bagage moeten zorgen. Luc Vermeulen staat in voor het praktische werk bij Voorpost dat in de kortste keren een gewelddadige reputatie verwerft. Bij rellen in de Voerstreek en Komen, bij het verstoren van Franstalige gemeenteraadszittingen in Kraainem en Linkebeek, bij betogingen in Antwerpen tegen ‘gastarbeiders’ en voor het Apartheids-regime in Zuid-Afrika, bij amnestieacties en bij dodenherdenkingen voor SS’ers in Lommel en Oostfrontstrijders in Stekene.

 

Luc Vermeulen was eerst lid van de Vlaamse Militanten Orde (VMO). Toen de (eerste) VMO ontbonden werd, verhuisde Luc Vermeulen naar Were-Di. Omdat Were-Di volgens sommigen teveel in het intellectuele gedaas bleef hangen, richtte Luc Vermeulen vervolgens de actiegroep Voorpost op. Luc Vermeulen was ook lid van de pro apartheidslobby Protea, en we vinden  Luc Vermeulen ook terug op de lijst lesgevers bij het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ). Luc Vermeulen doet trouwens nog meer voor het VNJ. Officieel is het ereperk voor Oostfronters in Stekene door het Sint-Maartensfonds overgedragen aan het VNJ, met als opdracht het met een jaarlijkse herdenking te onderhouden. In de praktijk is het vooral Luc Vermeulens Voorpost die het werk hiervoor doet.

 

 Als het Vlaams Blok in 1987 vindt dat het IJzerbedevaartcomité te links aan het worden is – men had het aangedurfd om het Zuid-Afrikaans volkslied Die Stem van Suid Afrika middenin de IJzerbedevaart te programmeren, en niet meer aan het einde samen met het Wilhelmus en de Vlaamse Leeuw – wordt met zowat alle organisaties in de rand rond het Vlaams Blok een IJzerbedevaarderscomité opgericht met Luc Vermeulen als coördinator. Ere-voorzitter van het IJzerbedevaarderscomité is Ward Hermans, onder meer oprichter van de SS-Vlaanderen.

 

En zo is Luc Vermeulen, die tientallen jaren op de loonlijst van het Vlaams Blok/Belang staat, altijd bezig met de werkjes op te knappen waar het Vlaams Blok/Belang officieel niets mee te maken heeft. Begin jaren negentig steunt het Vlaams Blok de Kroaten die zich wilden afscheuren van Joegoslavië, tot en met door vrijwilligers voor de strijd daar te ronselen. Als die intentie voortijdig bekendgeraakt en ontkend wordt, verandert een Vlaams Blok-infoavond in een Voorpost-infoavond. Behalve op infoavonden over Kroatië vinden we Luc Vermeulen ook terug als stuwende kracht achter het ‘Hulpkomitee Kroatië: Volk in Nood’. Voor steun elders is Luc Vermeulen niet te vinden. Als antwoord op 11.11.11. richt hij Z11 Z11 Z11 op dat met kerstpakketten “mensen in nood van ons eigen volk” steunt.

 

Moet het terrein voor de jaarlijkse IJzerwake ingericht worden – IJzerwake waar het Vlaams Belang officieel ook niets mee te maken heeft – dan trommelt Luc Vermeulen zijn Voorpost-kameraden op. Hebben de NSV’ers een ordedienst nodig voor hun jaarlijkse lente-uitstap, afwisselend in Leuven, Antwerpen en Gent, dan klaart Luc Vermeulen met Voorpost die klus. En als Operatie Brevier herdacht wordt – het overbrengen van het lijk van dichter-collaborateur Cyriel Verschaeve van Oostenrijk naar West-Vlaanderen – dan is Luc Vermeulen van de partij om de nog levende commandoleden van Operatie Brevier te huldigen. Zo ook is Luc Vermeulen met Voorpost er als men meent collaborateurs zoals VNV-leider Staf De Clercq, Reimond Tollenaere en Wies Moens te moeten herdenken.

 

Tussendoor moeten ook nog eigen Voorpost-activiteiten georganiseerd worden. Van het jaarlijks Pinksterkamp tot een infoavond over de Italiaanse neonazi’s van CasaPound. Altijd in de weer, om dan vervolgens vast te stellen dat de actiefste krachten opgeslorpt worden door het Vlaams Blok/Belang. In het juni-nummer 1996 van het Vlaams Blok Maandblad zei Luc Vermeulen daarover: “Met enige ironie zou ik zelfs zeggen dat de onderlinge verstandhouding (tussen het Vlaams Blok en Voorpost, nvdr.) iets té goed is, omdat wij daardoor op een gegeven moment zelfs even in ademnood kwamen.” Die ademnood is er nog. Nu niet alleen omwille van het zuigend effect van het Vlaams Belang.

 

In het eerste nummer van het Voorpost-blad Revolte dit jaar schreef hoofdredacteur Björn Roose: “Die voorhoede (waartoe Voorpost zich rekent, nvdr.) telt geen duizenden mensen, dat doen voorhoedes nooit. En ja, die voorhoede krijgt al eens slagen, dat doen voorhoedes altijd. En nee, we verwachten niet dat daar snel verandering in komt. En ja, wij kunnen daar mee leven. Zijn wij echter tevreden? Natuurlijk niet. (…) En af en toe, als de nachten te lang en de dagen te kort zijn, als een ‘nabespreking’ iets te lang uitloopt, als we even te veel wonden hebben om ze tegelijkertijd te likken, denken (en zeggen) we wel eens: en nu kunnen jullie allemaal de pot op, ’t is eens aan een ander om de kar te trekken.”

 

Maar als de kater wegtrekt, is er opnieuw Voorpost. Björn Roose: “Maar ’s anderendaags gaat terug de zon op, zijn we weer nuchter en beginnen onze wonden al te helen. En denken we misschien nog steeds: jullie kunnen allemaal de pot op. Maar we voegen er aan toe: ons krijgen ze niet klein.” Voor de opvolging van Luc Vermeulen als actieleider van Voorpost worden drie mensen genoemd: Wim De Winter, Nick Van Mieghem en Björn Roose. In die volgorde. Wim De Winter (geen familie van…, nvdr.) en Björn Roose zijn beiden Vlaams Belang-personeelsleden.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voorpost, vermeulen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.