18-06-13

VANAVOND TV-DOCUMENTAIRE: BOTS TREKT TEN STRIJDE !

Vanavond zendt de VPRO op Nederland 2, om 23.00 uur in Het uur van de wolf, een documentaire uit over Bots, een Nederlandse geëngageerde muziekgroep die in de jaren zeventig in Nederland, Vlaanderen en Duitsland succes boekte met maatschappijkritische teksten gekruid met de nodige humor.

 

In 1975 brengt Bots de LP Van kwaad tot erger uit met nummers als Het lied van de werkende jeugd en De man die de sociaal-kritische kijk van zanger-componist Hans Sanders (rechts op de foto) verraden. Een jaar later volgt een tweede LP, Voor God en Vaderland, met de hit Zeven dagen lang waarmee Bots doorbreekt bij een breder publiek. In 1978 volgt een derde LP, Wie zwijgt stemt toe. Bots werkt samen met de linkse toneelgroep Proloog, waarmee onder andere de Bots Roodshow wordt opgezet. Bots richt zich vervolgens op succes in Duitsland. De teksten worden minder politiek geëngageerd.

 

Halverwege de jaren tachtig stopt de groep met optredens. In 2005 begint Hans Sanders onder de naam Bots opnieuw te spelen, omringd door een aantal jonge muzikanten. In ons land brengt hem dat tot optredens in Olen, op het Folkfestival in Dranouter en bij de Sint-Paulusfeesten in Oostende. Onbewust werd daarmee een cirkel gesloten bij een van de medewerkers van deze AFF-blog: hij organiseerde in 1975 een van de eerste optredens van Bots in ons land en woonde in 2005 het laatste optreden van Bots in ons land bij.

 

Op 3 november 2007 overlijdt Hans Sanders. Een paar dagen tevoren is regisseur Frank van Osch Hans Sanders gaan opzoeken in het ziekenhuis waar hij was opgenomen. Hans Sanders gaf zijn toestemming voor het maken van een documentaire. “Maar als je mij nog wil filmen, zul je snel moeten zijn. Kom na het weekend maar terug”, zei Hans Sanders. Maar nog dat weekend overlijdt de frontman en bezieler van Bots zodat de documentaire die vanavond wordt uitgezonden enkel beroep kan doen op archiefbeelden en interviews met de andere groepsleden. Er zijn onder andere archiefbeelden bij van een Nekka-Nacht eind jaren zeventig in het Sportpaleis in Antwerpen.

 

Bots zorgde op de Nekka-Nacht voor rumoer door het socialistisch strijdlied De lange weg aan te heffen, met in het refrein de regel “Komt, socialisten, trek ten strijde”. Het traditionele Nekka-publiek kon dat naar verluidt niet smaken.

00:05 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: actie, cultuur |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.