22-06-13

NSU: NOG EEN BOMAANSLAG. EN EEN BRIEF

Op 6 mei is in Duitsland de rechtszaak begonnen tegen Beate Zschäpe  (Nationalsocialistischer Untergrund, NSU) en vier van haar handlangers. Beate Zschäpe (foto 1) wordt betrokkenheid verweten bij de moord op acht Turkse migranten, een Griekse migrant en een Duitse politieagente, en betrokkenheid bij vijftien bankovervallen en twee bomaanslagen.

 

Daar komt nu mogelijk nog een derde (poging tot) bomaanslag bij. Die kwam aan het licht door een verklaring van Beate Zschäpes medebeklaagde Carsten Schultze (foto 2). De 33-jarige Schultze heeft besloten om “relatief open” te getuigen voor de rechtbank in München. Zo kwam aan het licht dat hij “de twee Uwe’s” – de overleden NSU’ers Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt – in 1999 hoorde vertellen over hun “zaklamp”, en dat Schultze later vermoedde dat daarmee een bom werd bedoeld. Alleszins werd in datzelfde jaar in Nürnberg een pijpbom, gecamoufleerd als een zaklamp, gevonden in een café opengehouden door een man van Turkse afkomst.

 

De ‘zaklamp’ werd gevonden door iemand van de schoonmaakploeg. De bom was nog niet ontploft. Was de bom ontploft, had de vinder geen handen en allicht geen ogen meer overgehouden. Carsten Schultze zelf zou betrokken zijn bij de levering van een wapen dat bij de moordpartijen werd gebruikt. Hij verliet de extreemrechtse scene in Duitsland deels omdat hij openlijk als homo wilde leven. Later ging hij maatschappelijk werk studeren, en tot zijn aanhouding in 2011 begeleidde hij aidspatiënten.

 

Beate Zschäpe weigert nog steeds te spreken in het kader van de rechtszaak tegen haar, maar heeft wel een zesentwintig bladzijden tellende brief geschreven naar de rechtse extremist Robin Schmiemann die in Bielefeld een straf van acht jaar cel uitzit voor een overval op een voedingwinkel in 2007. Bij die overval schoot Schmiemann tot viermaal op een Tunesische werknemer. De Tunesiër overleefde de schietpartij slechts door een spoedoperatie. Beate Zschäpe zou Robin Schmiemann niet persoonlijk kennen, maar hem wel te vertrouwen gezien zijn profiel (sic). 

 

De brief aan Schmiemann werd in Bielefeld ontdekt, terwijl men in München toezicht zou moeten houden op alle post van Beate Zschäpe. Men vermoed dat de brief codetaal van neonazi’s bevat. Zo zou Beate Zschäpe geschreven hebben dat men niet mag bevriezen als het 18 graden is. Het getal 18 staat voor Adolf Hitler, met de 1 als eerste en de 8 als achtste letter van het alfabet. De advocaten van de overleden slachtoffers vragen dat de brief openbaar wordt gemaakt om inzicht te geven in Zschäpe’s denken. Ook politiek en juridisch zou de brief belangrijk zijn.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nsu, duitsland, neonazi's |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.