27-06-13

HAVENBAAS HUTS: “ER IS WÉL GENOEG GELD IN ANTWERPEN”

Het hoeven niet je vrienden te zijn om toch zinnige praat te vertellen. Dat weten we sinds voormalig politiekorpschef Luc Lamine zijn mening gaf over de geradicaliseerde jongeren die naar Syrië trekken, en sinds het echtpaar Fernand en Karine Huts – eigenaar van Katoen Natie – voorbije dinsdagavond een feestje organiseerden omdat zij door de Antwerpse maritieme journalisten uitgeroepen werden tot 'maritieme figuur van 2013'.

 

Fernand Huts was er dinsdagavond weer eens in geslaagd heel de Antwerpse politieke en maritieme top over de vloer te krijgen. Op kosten werd niet gekeken. Meteen was het ook de voorstelling van de totaal vernieuwde historische panden van Valkeniersnatie. Antwerps burgemeester Bart De Wever sprak in een vaak humoristische stijl de laudatio uit (foto, met links Fernand Huts), met steekjes naar de actualiteit en naar het flamboyante karakter van Fernand Huts. Maar ook met oprechte lof voor de ondernemer én mecenas die Fernand Huts is.

 

In de hem typische stijl nam Katoen Natie-baas Fernand Huts voor zijn gehoor van honderden genodigden de kans te baat om zwaar uit te halen naar het Antwerps Havenbedrijf. Zonder dat daarom expliciet te vernoemen. Hij zou "het niet hebben over de 56 miljoen euro tonnageboetes die de haven in deze tijd van economische welvaart en vooruitgang wil kwijtschelden". Ook niet over de lege terminals, zandvlaktes en de 1.070 ha extra inclusief Doel “waar niemand weet wat met aan te vangen”. Huts eiste dat alvast de Liefkenshoektunnel tolvrij zou worden gemaakt, en de politieke controle op het Havenbedrijf zich niet zou beperken tot Ja-knikken.

 

Ter attentie van Bart De Wever sneerde Fernand Huts dat er wél geld is in Antwerpen, dat het dividend van het Havenbedrijf aan de stad gerust hoger kan, en het beter is de cultuursector te steunen dan het geld te stoppen in "een zandbak zoals Oman" (waar de Antwerpse haven een havenproject ondersteunt, nvdr.). Bart De Wever luisterde stoïcijns, gaf een beleefd applaus en trok naar het stadhuis waar hem het tweede deel wachtte van de gemeenteraadszittingshow.

 

Het publiek voor Fernand Huts dinsdagavond is niet meteen het meest behoeftige van Antwerpen, maar wij kunnen wel wegdromen met wat men had kunnen aanvangen als een boete van 56 miljoen euro voor twee buitenlandse containerterminaluitbaters niet was kwijt gescholden en het Havenbedrijf een hoger dividend zou betalen aan de stad. Een extra school, een nieuwe kinderkribbe, betaalbare woningen, het behoud van de subsidies aan sociale en culturele verenigingen… Er zijn meer ideeën en noden dan er geld is, maar met die 56 miljoen euro en dat hoger dividend wordt het natuurlijk gemakkelijker.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, sociaal, de wever |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.