16-09-13

GEHULDIGDE OP 1 MEI NIET LANGER VLAAMS BELANG-LID

Stilaan herneemt het politieke leven. De Vlaams Belang-fractie in de Kamer van Volkvertegenwoordigers heeft zich de voorbije dagen voorbereid op het nieuwe politieke jaar in La Butte aux Bois. De Franstalige naam van dit viersterrenhotel in het Limburgse Lanaken was geen bezwaar, de luxueze inrichting en de exquise gastronomie waren belangrijker.

 

Het Vlaams Belang zal het in datzelfde Limburg echter met alweer een militant minder moeten doen. Op de 1 mei-manifestatie van het Vlaams Belang dit jaar in Genk werd Patrick Wissels, arbeider bij Ford Genk en Vlaams Belang-gemeenteraadslid in Zonhoven, nog op het podium gehuldigd door Vlaams Belang-ondervoorzitter Chris Janssens (foto, rechts Patrick Wissels). Eind juni, amper twee maanden later, is Patrick Wissels al niet langer Vlaams Belang-lid.

 

“Wij maken graag van de gelegenheid gebruik om de gewone Vlaming, die een onzekere toekomst tegemoet gaat door het verlies van zijn job, een hart onder de riem te steken”, zei Chris Janssens op de 1 mei-manifestatie. “Ik wil daarom vandaag één iemand in het bijzonder vernoemen. Hij is niet alleen Ford-werknemer maar ook Vlaams Belang'er. En alsof het nog niet genoeg is dat hij het slachtoffer wordt van de verhuis en dus de sluiting van de Genkse Ford-vestiging, werd hij zopas door de vakbond waarvan hij jarenlang lid van was – het ACV – op straat gezet omdat hij vorig jaar kandidaat was voor het Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen. (…) Het Vlaams Belang laat de arbeider, het Vlaams Belang laat zijn mandatarissen en militanten niet in de steek. En deze arbeider, deze mandataris laat ook het Vlaams Belang niet in de steek”, zo luidde het nog op 1 mei.

 

Twee maanden later, op de gemeenteraadszitting van 24 juni, maakt Patrick Wissels bekend dat hij opstapt bij het Vlaams Belang. Als reden voor zijn opstappen gaf hij op dat hij binnenkort geen job meer heeft bij Ford Genk en het moeilijk solliciteren is als Vlaams Belang-lid. Bovendien loopt hij mogelijk stakingsvergoedingen mis omdat zijn vakbond hem van de ledenlijst wil schrappen zolang hij lid is van het Vlaams Belang. “Ik heb gevraagd aan de partij of zij me dan willen vergoeden bij eventuele stakingen, maar dat blijkt niet te kunnen”, zei Patrick Wissels. Vlaams Belang-ondervoorzitter Chris Janssens zei anders op 1 mei, voor een publiek van een driehonderd partijgenoten: “Het Vlaams Belang laat de arbeider, het Vlaams Belang laat zijn mandatarissen en militanten niet in de steek.” Maar stakingsvergoedingen uitbetalen, dat is een brug te ver voor het Vlaams Belang.

 

Patrick Wissels heeft de reputatie nogal losse handjes te hebben. Bij een ruzie in 2004 sloeg hij een fles stuk op het hoofd van een cafébaas, na eerst nog racistische opmerkingen te hebben gemaakt over de Poolse echtgenote van de cafébaas. Als gevolg daarvan werd Patrick Wissels onder druk gezet door de Limburgse Vlaams Belang-leiding om zijn gemeenteraadszetel op te geven. Hij deed dit, maar was twee jaar later opnieuw lijsttrekker voor het Vlaams Belang in Zonhoven én Vlaams Belang-kandidaat bij de provincieraadsverkiezingen. In 2008, haalde Patrick Wissels nog eens de kranten. Hij zou een 17-jarige overbuur een slag in het gezicht gegeven hebben. Wissels ontkent en zegt dat hij door zijn overbuur achtervolgd werd, waarna hij zijn huisdeur voor de neus van zijn overbuur dichtgooide.

 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar viel het Vlaams Belang in Zonhoven, van 14,5 % en drie verkozenen in 2006, terug naar 6,6 % en nog slechts één verkozene. Patrick Wissels blijft in de gemeenteraad van Zonhoven zitten, maar nu als 'onafhankelijke'. Zijn plaats afstaan aan de eerste opvolger op de Vlaams Belang-lijst is er niet bij. In mei schreef Patrick Wissels nog naar aanleiding van de procedure om hem uit te sluiten als vakbondslid: “beste vakbonden, ik buig of ploii niet voor jullie!!!!” 

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: janssens, wissels, zonhoven, sociaal |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.