07-07-13

TOPSPORTER, MAAR GRIEK OF CHIMPANSEE ?

Donderdag werd de Zuid-Afrikaan Daryl Impey geletruidrager in de Ronde van Frankrijk. Gisteren won Chris Froome de eerste Pyreneeënrit en werd daarmee de nieuwe geletruidrager (foto 1). Chris Froome is dan wel een Brit, hij heeft ook Afrikaans bloed: geboren in Kenia en opgegroeid in Zuid-Afrika.

 

Maar Daryl Impey en Chris Froome zijn beiden blank, en in de ogen van sommigen scheelt dat veel. Dat bleek dinsdag nog in Griekenland. Parlementslid en voorzitter van Chrysi Avgi/’Gouden Dageraad’ Nikos Michaloliakos (foto 2) vergeleek de Griekse topbasketballer Giannis Antetokounmpo (foto 3) met een chimpansee. De meer dan twee meter grote Antetokounmpo speelt in de Verenigde Staten en werd er pas uitgeroepen tot vijftiende beste basketter in de Verenigde Staten. Niet slecht voor een Griek, en in New York werd hij gezien toen hij dit vierde met een Griekse vlag in de hand.

 

Woensdag werd  Giannis Antetokounmpo ontvangen door de Griekse premier Antonis Sarmaras. Daags tevoren vroeg Chrysi Avgi/’Gouden Dageraad’-voorzitter Nikos Michaloliakos in een televisieshow zich af, verwijzend naar de Nigeriaanse afkomst van Antetokounmpo: “Als je een chimpansee in een dierentuin een banaan en een vlag geeft, is hij dan Grieks?” De Griekse basketballfederatie heeft de opmerking van Nikos Michaloliakos veroordeeld als “onaanvaardbaar en racistisch”. Koen Sweeck (Autonome Nationalisten) heeft zijn uitspraak dat je voor Gouden Dageraad enkel maar respect kan hebben nog niet ingetrokken en Eddy Hermy (Nieuw-Solidaristisch Alternatief) heeft intussen evenmin afstand genomen van Chrysi Avgi/’Gouden Dageraad’.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griekenland, chrysi avgi, racisme |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.