09-07-13

SEPARATISME EN ELITARISME BIJ DE 11-JULIVIERINGEN

De Morgen signaleerde gisteren dat op de website van de Vlaamse overheid een aantal separatisten als sprekers voor 11 juli worden aangeprezen, zoals Wim De Wit, voorzitter van de IJzerwake, Erik Stoffelen, voorzitter van het Algemeen Nederlands Zangverbond, en Kurt Moons, voorzitter van Pro Flandria. Maar er is nog meer dat van 11 juli een conservatieve en elitaire invulling probeert te geven.

 

De Morgen herinnert aan enkele uitspraken van Wim De Wit en Erik Stoffelen. Bij zijn toespraak op de IJzerwake vorig jaar – waar overigens ook Belgische vlaggen vertrappeld werden en collaborateur Wies Moens een bloemenhulde kreeg – zei Wim De Wit nog: “Zonder België omdat het niet anders kan, en tegen België omdat het moet.” Een klassieker van Erik Stoffelen bij het Algemeen Nederlands Zangverbond en het Vlaams Nationaal Zangfeest is: “Waalse vrienden, laten we in ons aller belang scheiden.” De derde geciteerde dan. Kurt Moons (foto 2) is bedrijfsleider van Eddy Merckx Cycles. De Engelstalige benaming van zijn bedrijf verhindert hem niet om met Pro Flandria een netwerk van Vlaamse ondernemers en academici te vormen dat zich inzet voor een zelfstandig Vlaanderen. Kurt Moons was vorig jaar nog spreker op een door de Gulden Sinjoren – een mantelorganisatie van het Vlaams Belang – opgezette 11-juliviering in Westerlo, waar Moons onder andere uithaalde naar de automatische indexatie van de lonen. Met “zelfbestuur” wordt dat anders.

 

De lijst sprekers die gepromoot worden bevat nog andere aangebrande figuren zoals bijvoorbeeld N-VA'er Matthias Storme die na de veroordeling van het Vlaams Blok voor racisme het “bijna een morele plicht” noemde om voor het Vlaams Blok te stemmen, en spreker en lid van de algemene vergadering van de vzw IJzerwake is. Het lijstje sprekers wordt aangeboden door het comité Vlaanderen Feest! dat gestart is als project van de Beweging Vlaanderen-Europa. De Vlaamse overheid heeft – zoals dat de jongste jaren ‘in’ is geworden – de ondersteuning van de 11-julivieringen met 760.000 euro uitbesteed aan een private partner waarover weinig bekend is spijts de uitleg op de Vlaanderen Feest!-website en op de website van de Beweging Vlaanderen-Europa. Gelukkig is er Apache dat ons leert dat we bij de leden van de vzw Beweging Vlaanderen-Europa mensen vinden als Jan Jambon (N-VA) en Bruno Valkeniers. Bruno Valkeniers was zelfs bestuurder van de vzw, maar moest daar om statutaire redenen mee stoppen toen hij een nationaal mandaat opnam, in casu VB-parlementslid in 2007 en -partijvoorzitter in 2008. Zelf doorzochten we ook de ledenlijst van de Beweging Vlaanderen-Europa, maar daarover zo dadelijk meer.

 

Dat het een rechtse, conservatieve club is, dat is zeker. Dat blijkt ook uit de andere activiteiten van de Beweging Vlaanderen-Europa zoals de uitreiking van de Orde van de Vlaamse Leeuw. Een Orde die sinds 1971 uitgereikt wordt, waarbij het aantal progressieve of zelfs maar niet-conservatieve figuren (Jari Demeulemeester, Ludo Abicht, Jozef Deleu…) op de vingers van één hand te tellen zijn. De uitzondering bevestigt de regel. Vorig jaar ging de door de vzw Beweging Vlaanderen-Europa uitgereikte Orde van de Vlaamse Leeuw naar Richard Celis die onder andere... lid is van en de eerste voorzitter was van de vzw Beweging Vlaanderen-Europa. Andere leden van de Beweging Vlaanderen-Europa die zichzelf een Orde van de Vlaamse Leeuw toekenden zijn Eric Ponette (2009) en Herman Suykerbuyk (2007). Een andere bezigheid van de Beweging Vlaanderen-Europa is het uitreiken van Gulden Sporen, en ook die lijst is opvallend. Bij de gelukkigen naast Miel Cools en andere Gert Verhulst’en, onder andere Jan De Nul van het gelijknamig baggerbedrijf en recent nog in het nieuws met enkele platitudes, Gui Celen, “activist voor een Vlaamse sociale zekerheid”, en Frans Crols bekend van Trends en rechtse opiniebijdragen elders.

 

Nu de N-VA de dienst uitmaakt op nogal wat Vlaamse stads- en gemeentehuizen krijgen die Orde van de Vlaamse Leeuw en Gulden Sporen nog meer ondersteuning. De Orde van de Vlaamse Leeuw voor Axel Buyse wordt dit jaar uitgereikt op het stadhuis van N-VA-burgemeester Lieven De Handschutter (Sint-Niklaas), met een laudatio van de hierboven al genoemde Matthias Storme die overigens ook een van de leden van de vzw Beweging Vlaanderen-Europa is. Bij de Gulden Sporen is Renaat Landuyt, SP.A-burgemeester van Brugge, de uitzondering op de regel met de uitreiking van een Gulden Spoor aan actrice Chris Lomme. Een ander Gulden Spoor is voor Luc de Voldere, uitgereikt in het Aalst van N-VA-burgemeester Christoph D’Haese, met een afsluitend woord door ex-VB’er Karim Van Overmeire.

 

Last but not least is er een Gulden Spoor voor de familie Van Rompuy van de bank Argenta, uitgereikt op het Antwerpse stadhuis waar sinds dit jaar N-VA-voorzitter Bart De Wever de dienst uitmaakt. Onder andere omwille van die laatste uitreiking kondigde Kris Merckx (foto 3), PVDA-fractieleider in de Antwerpse provincieraad, gisteren op zijn blog aan afwezig te blijven. “Officiële 11 juli in Antwerpen ademt separatisme en elitarisme uit en dus blijf ik er weg”, zegt Kris Merckx. Voorgaande 11-julivieringen in Antwerpen oogden alleszins sympathieker met huldigingen op 11 juli zoals voor dichter Paul Van Ostaijen (2011) en architect Renaat Braem (2012). Dat alles in nauwe samenwerking met de Antwerpse cultuurraad. Nu wordt dat door de nieuwe burgemeester opzij gezet ten bate van andere belangen.

 

Vlaams minister-president Kris Peeters (foto 1) uitte vorige weekend in De Standaard zijn bezorgdheid over de 11-julivieringen. “11 juli mag niet gekaapt worden door één partij”, zei de Vlaamse minister-president. Maar zijn Vlaamse regering en administratie werkt wel fors mee aan het verspreiden van het discours van die “één partij”. En als er dan toch bijvoorbeeld iemand als staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten (CD&V) uitgenodigd wordt voor een 11-julitoespraak, zoals voorbije zaterdag in Halle, wordt de spreker uitgefloten door een bende TAK-activisten.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaanderen, nationalisme, antwerpen, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.