16-07-13

NIEUWE-VLAAMSE AMBRAS: AFDELING BORGLOON ONDER VOOGDIJ

De verhalen over ambras bij lokale N-VA-afdelingen zijn niet ten einde. In Turnhout heeft de N-VA op een uitzonderlijke bestuursvergadering op 11 juli (!) beslist om burgemeester Erwin Brentjens en schepen Willy Van Geirt uit het afdelingsbestuur te zetten. Volgens coach van de lokale N-VA-verkozenen Kris Van Dijck kan dat statutair niet. Alleszins liggen de zaken moeilijk binnen de plaatselijke N-VA-afdeling. Maar het rommelt ook elders. In Borgloon, hoofdstad van de Limburgse fruitstreek, is de hele N-VA-afdeling onder voogdij geplaatst. Jan Peumans (foto 1) en Huub Broers hebben de lokale werking in handen genomen.

 

December 2009 kon je op deze blog lezen dat er in Borgloon geen VB-afdeling meer is. In 2000 stond het VB nog nergens in Borgloon, maar in de jaren die volgden werd het de snelst groeiende Limburgse VB-afdeling. In 2005 overhandigde toenmalig VB-voorzitter Frank Vanhecke bij een barbecue de VB-afdelingsvlag. De eerste deelname aan de verkiezingen leverde afdelingsvoorzitter Ludo Vansimpsen een zitje op in de plaatselijke gemeenteraad. In december 2009 stapte de hele VB-afdeling op uit ongenoegen over het ontslag van een VB-personeelslid voor de regionale werking in Limburg. Het Vlaams Belang werd ‘Loons Belang’, en in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 opgeslorpt in de nieuwe N-VA-afdeling voor Borgloon.

 

De gemeenteraadsverkiezingen leverden de N-VA in Borgloon drie verkozenen op, waaronder lijsttrekker Wim Lambrechts (foto 2) die eerste schepen werd, bevoegd voor openbare werken en mobiliteit. Het arrondissementeel bestuur van N-VA heeft het voltallige bestuur van N-VA-Borgloon eind mei – maar pas onlangs bekendgeraakt – vier maanden onder voogdij geplaatst. Het gaat om liefst 18 N-VA'ers. De ondervoorzitter is intussen zelf opgestapt. Leden van het bestuur zouden schepen Wim Lambrechts te vaak terugfluiten en op genomen beslissingen terugkomen. Grote kanonnen als Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans en senator en burgemeester van Voeren Huub Broers hebben nu het lokale bestuur onder hun hoede.

 

"We zijn een jonge nieuwe partij, maar enkele mensen liepen naast hun schoenen", zegt Wim Lambrechts aan Het Belang van Limburg. "Er waren problemen van persoonlijke aard en er werd door sommigen vaak op beslissingen teruggekomen. Sommige meningen waren extreem door een ander partijverleden. Niet iedereen besefte dat we mee in het beleid zitten. En net daarvoor wil ik gaan. We moeten soms geven en nemen. Er werd dan besloten om even de pauzeknop in te duwen om de situatie uit te klaren. Ik wil wel benadrukken dat onze werking in de gemeenteraad en in het schepencollege daar niet onder lijdt."

 

Eén van de personen over wie het gaat, is Ludo Vansimpsen (ex-Vlaams Belang en ex-Loons Belang). Hij werd ondervoorzitter van de N-VA en lid van de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Borgloon. Hij heeft nu uit beide functies ontslag genomen. "De beslissing om het bestuur onder voogdij te plaatsen werd genomen zonder enige inspraak van verdediging door het bestuur", liet hij weten. De kritiek van de leden is dat schepen Lambrechts hen niet genoeg betrekt bij de werking. Plaatselijk N-VA-voorzitter Gerard Gerrits, vader van gemeenteraadslid en toekomstig schepen Vera Gerrits, heeft net zoals de hele afdeling zwijgplicht gekregen. "De redenen waarom het bestuur onder voogdij is geplaatst zijn ons niet meegedeeld. Ik hoop dat er een oplossing komt", zegt de plaatselijke N-VA-voorzitter. 

 

"Binnen het bestuur van de N-VA in Borgloon waren inderdaad spanningen ontstaan omdat drie bestuursleden het blijkbaar niet konden verkroppen dat er een coalitie gemaakt werd met CD&V en SP.A", zegt voorzitter van N-VA in Limburg Steven Vandeput. "Elke beslissing die onze schepen Wim Lambrechts wou nemen, werd telkens opnieuw in twijfel getrokken en vaak ook teruggefloten. Daardoor ontstonden er grote problemen binnen het N-VA-bestuur. Maar ook binnen de coalitie in Borgloon. Daarom hebben we beslist het volledige bestuur onder curatele te zetten en het zelf in handen te nemen. Sindsdien kan de coalitie weer beter werken."

 

De Borgloonse affaire bewijst alweer dat het een gevaarlijk idee is om VB’ers op te nemen bij de N-VA. Toen hij door Het Laatste Nieuws gepeild werd naar zijn motivatie om van het VB over te stappen naar de N-VA zei Ludo Vansimpsen nog dat hij “nooit brokken” maakt. Hij “stapte wél naar de pers toen hij voor de zoveelste keer brokken had met zijn Audi.”  Over de moeilijkheden bij de N-VA in Borgloon wilde Ludo Vansimpsen geen verklaringen afleggen aan de pers, buiten dat de beslissing om het bestuur onder voogdij te plaatsen genomen werd zonder enige inspraak of verdediging door het Borgloonse N-VA-bestuur.

 

Gisteren gaf Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans in De Standaard zijn commentaar op de moeilijkheden bij een aantal N-VA-afdelingen. De krant citeert enkel Turnhout, Dilbeek en Boom. Jan Peumans: "We hebben heel wat afdelingen met weinig bestuurservaring, en dit vak leer je niet in zes maanden", en: "Ik vind het raar dat, ondanks mijn jarenlange ervaring in de gemeente (Riemst, gemeente met ocharme 16.000 inwoners - nvdr.), maar heel weinig mensen mij om advies vragen." Dat er ook problemen zijn bij de N-VA-afdeling van Borgloon, en die afdeling al een paar maanden onder zijn voogdij moet werken, vertelde Jan Peumans er niet bij.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nieuwe-vlaamse ambras, n-va, borgloon, peumans |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.