20-07-13

MORGEN WORDEN DE PRIJZEN UITGEDEELD

“Mij lijkt het het moment om uw verontwaardiging, al dan niet met gebalde vuist, uit te drukken over een verontrustend splitsingsdossier dat ons land bedreigt: de armoede. Ongeveer 15 procent van de Belgen, ruim anderhalf miljoen mensen leeft onder de armoedegrens. Mensen die niet met vakantie kunnen gaan, hun raadplegingen bij de dokter moeten uitstellen, problemen hebben met hun energiefactuur… Ook op 21 juli weten zij niet waar eerst te beginnen.”

 

Of koning Philippe/Filip (foto 1) bovenstaande raad van Jos Geysels (in Knack, 10 juli 2013) ter harte gaat nemen bij de korte toespraak die hij zou houden na zijn eedaflegging morgen, moeten we afwachten. Bij Democratie 2000 en vzw Trefpunt zetten ze de armoede, en vooral dan het verzet ertegen, morgen alleszins in de kijker. De 22ste Prijs voor de Democratie wordt morgen in Gent (Bij Sint-Jacobs, om 19u30 op het Groot Podium) uitgereikt aan het Netwerk tegen Armoede en Manuel Chiguero (foto 2), mede-oprichter van het Brussels Platform Armoede. De Prijs voor de Democratie werd ingesteld na de ‘zwarte zondag’ van 24 november 1991 toen het Vlaams Blok in Vlaanderen 10,3 % van de stemmen behaalde.

 

Tegenwoordig is men al blij als het VB maar rond de 10 % van de stemmen behaalt in Vlaanderen, maar in 1991 leidde dat nog tot verontwaardiging en initiatieven als Charta 91, Objectief 479.917 (naar het aantal stemmen dat het Vlaams Blok behaalde, nvdr.) en de aanstelling van Paula D’Hondt als Koninklijk Commissaris voor het Migrantenbeleid. En er werd dus ook de Prijs voor de Democratie ingesteld. Omdat de democratie zeer broos is en verdedigd moet worden tegen extreem-rechtse, populistische en anti-politieke stromingen.

 

Het Netwerk tegen Armoede bestaat 10 jaar, en telt tegenwoordig 58 verenigingen waar armen het woord nemen. Ze hebben intussen meer ‘guts’ gekregen, maken regelmatig een stevige vuist, en zijn actief op alle fronten waar het er toe doet voor armen. De leden worden combattiever: kritisch ten aanzien van het beleid, meer politiek georiënteerd, en ook kritischer tegenover hun eigen organisatie. En dat is nodig, want spijts alle beloftes om de armoede te verminderen, stijgt de armoede in ons land. Met de economische crisis en de neoliberale ‘oplossingen’ krimpt de verzorgingsstaat en staan de armsten op de eerste rij om te delen in de klappen. Met de Prijs voor de Democratie 2013 kan hun stem hopelijk wat luider klinken.

 

Maar er moet op vele fronten strijd geleverd worden: we worden opgelicht met onze energiefactuur, speculatieve banken hebben ons in een diepe crisis gestort, het loopt in vele landen mis… Gelukkig wordt er ook op vele fronten strijd geleverd. Voor de Prijs voor de Democratie 2013 werden alvast zeventien organisaties genomineerd, waarbij de volgende tien de eerste stemronde overleefden: Tom De Meester, New B-bank, Mo* magazine, het Internationaal Vakverbond, het buurtcomité dat een volksfeest opzette als antwoord op de aangekondigde N-SA-betoging in Borgerhout, Wervel, Fairfin, het al genoemde ‘Netwerk tegen Armoede’ en straathoekwerker Manuel Chiguero, Occupy Antwerp en de daarbij actieve Jeroen Olyslaegers, en De Witte Woede.

 

Vijf jaar geleden werd ook een Prijs Jaap Kruithof ingesteld omdat een kritische kijk op het kapitalistische maatschappijmodel meer dan ooit nodig is. De prijs gaat dit jaar naar de Beweging voor Recht op Wonen Gent en naar de Brusselse Bond Recht op Wonen. Alhoewel het recht op wonen grondwettelijk verankerd is, wordt het vinden van een woning voor de zwakkeren in onze samenleving een steeds grotere probleem. De vrije woningmarkt, die gebaseerd is op het absoluut eigendomsrecht, ontneemt aan steeds meer mensen de mogelijkheid om te wonen. Door hun verdediging van het recht op kraken als tijdelijke oplossing voor de wooncrisis, stellen de laureaten de grondslag van het marktdenken – het absoluut eigendomsrecht – in vraag. Voeg daarbij het gebruik van alternatieve, directe actiemiddelen en hun emancipatorisch werken met en tussen de zwakken en rechtlozen, zo geven de laureaten op exemplarische wijze gestalte aan de denkbeelden van Jaap Kruithof.

 

Voor de Prijs Jaap Kruithof waren er dit jaar elf genomineerden. Na de laureaten kregen ‘de strijd tegen de GAS-boetes’ en Eric Corijn de meeste stemmen van de jury. AFF/Verzet wenst niet alleen de laureaten maar alle genomineerden van harte proficiat. Voor iedereen die strijdt voor maatschappelijke veranderingen in sociale zin is er in deze benarde tijden één richtpunt: el pueblo unido jamás será vencido.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.