13-07-13

VAN ONGEÏNSPIREERD OVER BEVLOGEN TOT MEER DAN GÊNANT

Naast vlaggengezwaai over een Vlaamse feestdag die niet zo Vlaams is, een van de vele mythen in Vlaanderen, krijgt een mens op 11 juli ook toespraken te slikken. En die zijn er in alle soorten.

 

De prijs voor de meest ongeïnspireerde toespraak gaat naar de Deurnese districts'burgemeester' Peter Wouters (N-VA). In het openluchttheater in het Rivierenhof in Deurne was er op de vooravond van 11 juli een optreden van Jan De Wilde, en dat werd ingeleid door de districts’burgemeester’. Een man die vanuit het niets de politiek in gekatapulteerd is en pardoes 'voorzitter van het districtscollege' werd. In mensentermen is dat de plaatselijke burgemeester, in dit geval dus de districtsburgemeester. Maar die term mag van Bart De Wever niet meer gebruikt worden. In Antwerpen is er maar één burgemeester, en dus schrijven wij maar districts’burgemeester’.

 

De brave man, Peter Wouters bedoelen we, begon aan zijn toespraak met zijn spijt uit te drukken dat de presentatrice voor hem al had verteld dat de toeschouwers de uitgedeelde kussentjes na het optreden mee naar huis mogen nemen. “Anders had ik ook eens applaus kunnen krijgen.” De N-VA-vrienden op de ruim uitgemeten voorbehouden plaatsen konden de grap wel smaken. Van gemeenplaats naar gemeenplaats ging het daarna verder, om te eindigen met: “Vlaanderen feest!, Antwerpen feest! Deurne feest!”. We hebben in het Rivierenhof al betere 11-julitoespraken gehoord.

 

Jan Peumans, de voorzitter van het Vlaams Parlement, was ook niet in zijn doen. Met de live verslaggeving van de VRT-televisie konden we zijn toespraak op het Brussels stadhuis volgen. Vorig jaar ging zijn 11-julitoespraak over… Wallonië. Jan Peumans is dan wel N-VA’er maar het siert hem dat hij een groot liefhebber is van Wallonië. Toen men verbaasd reageerde op de inhoud van zijn toespraak zei Peumans dat hij het volgend jaar (dit jaar dus, nvdr.) over Europa zou spreken. Daar valt inderdaad wat over te vertellen, maar Jan Peumans beperkte zich dit jaar tot zijn eigen navel: de werking van het Vlaams Parlement.

 

Wat een verschil met Ans Persoons (SP.A), schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden, Wijkcontracten en Participatie in Brussel. “Zij bracht frisheid, idealisme en passie”, noteerde De Standaard die vandaag een groot interview met Ans Persoons publiceert. Tot verbazing van 'de (on)gestelde lichamen' loofde zij op 11 juli de Rode Duivels, toch Belgisch symbool bij uitstek. Maar het was slechts een aanloop om te spreken over Vincent Kompany en Romelu Lukaku als voorbeelden van Brusselse jongeren die het letterlijke en figuurlijk ver geschopt hebben. Met het nodige geloof en vooral ondersteuning winnen we een vat aan talent.

 

Op het Antwerps stadhuis waren wij niet uitgenodigd, terwijl sommigen die uitgenodigd waren er niet naartoe wilden gaan. Het is zo moeilijk zicht te krijgen op de toespraken, te meer de ene krant meent dat het met Bart De Wever en Kris Peeters een “feest van Vlaams gekibbel” werd (Het Nieuwsblad) en een andere krant titelde “De Wever en Peeters houden het beleefd”  (Gazet van Antwerpen). Iedereen is het er wel over eens dat het een beestenboel werd op het Antwerps stadhuis. Bart De Wever: “Er staat wel een olifant in de kamer: de zesde staatshervorming.”; Kris Peeters: “Als peter van Kai-Mook ken ik wel iets van olifanten. Deze zesde staatshervorming…”. Hoe graag hadden we nu niet geschreven: “En toen kwam een olifant met een lange snuit en blies het verhaal uit.”

 

’s Morgens was er op de begraafplaats Schoonselhof ook nog een Vlaamse plechtigheid “alleen voor genodigden”. Al waren er volgens een krant weinig andere politiek genodigden dan N-VA’ers. Politici van andere partijen waren wel uitgenodigd, maar stuurden (inderdaad, daar komt de volgende dierenmetafoor) hun kat. Michael Freilich (Joods Actueel) was er wel en haalde met de overhandiging van een mezuzah (foto, een kokertje met twee passages uit de Thora die joden aan hun deurpost bevestigen, nvdr.) meerdere kranten. Dat Freilich op goede voet wil staan met De Wever is zijn goed recht, maar het wordt wel meer dan gênant als daarbij de waarheid geweld aan gedaan wordt.

 

“De relatie van onze gemeenschap met de stad was wat verzuurd, maar nu is ze weer goed. Dat is mede te danken aan de inspanningen van de N-VA en de andere partijen van het stadsbestuur om ons beter te leren kennen. Wij waarderen ook de diversiteit van de nieuwe ploeg, met de eerste allochtone schepen Nabilla Ait Daoud, de joodse schepen Claude Marinower en de eerste allochtone districtsvoorzitter Zuhal Demir”, zo citeert Gazet van Antwerpen Michael Freilich. Hoezo “de relatie van onze gemeenschap met de stad was wat verzuurd”? In Joods Actueel lazen we onder het vorig stadsbestuur, met burgemeester Patrick Janssens (SP.A), niets anders dan dat de relatie van de joodse gemeenschap met het stadsbestuur bijzonder goed was. De relatie met Bart De Wever was niet goed nadat die tot tweemaal toe zei excuses niet nodig te vinden voor de rol van het stadsbestuur en de Antwerpse politie bij de razzia’s op joden in 1942. Dat is wat anders dan dat de relatie met de stad wat verzuurd was.

 

Michael Freilich vergeet nog meer uit opportuniteit de geschiedenis. Nabilla Ait Daoud is niet de eerste allochtone Antwerpse schepen, dat is de SP.A-schepen van Turkse oorsprong Güler Turan – eind vorige legislatuur schepen nadat Monica De Coninck naar Brussel werd geroepen voor een ministerspost. En al vinden wij Claude Marinower stukken sympathieker dan André Gantman, die laatste was nog vóór Marinower Antwerps schepen met joodse roots. Van 1995 tot 2000 toen hij opstapte wegens verdenking van betrokkenheid bij een fraudezaak, waarvoor hij later ook effectief veroordeeld werd. Het is gebruikelijk dat op feestelijke momenten met zalf gesmeerd wordt, maar teveel zalf maakt vettig.

 

 

·         Update. Intussen zegt Michael Freillich verkeerd geciteerd te zijn door Gazet van Antwerpen. Hij zou gesproken hebben over de relatie tussen de Vlaamse beweging en de Joodse gemenschap die niet altijd probleemloos was, maar die periode gelukkig achter ons is. Dat is al een stuk dichter bij de waarheid, maar blijft hangen in een flou artistique. Er was een probleem met Bart De Wever, maar zowel de nieuwe burgemeester als de Joodse gemeenschap hebben zich gehaast de plooien glad te strijken. Blijft dat er in de onderste regionen van de Vlaamse beweging nog een hevig antisemitisme woekert.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaanderen, antwerpen, vlaams-nationalisme |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.