25-07-13

BARTJE OP DE PRAATSTOEL BIJ 'T PALLIETERKE

Gerenommeerde buitenlandse bladen die om een interview met Bart De Wever vroegen, werden wandelen gestuurd. Maar voor ’t Pallieterke stond de deur op ’t Schoon Verdiep wagenwijd open. Het weekblad voor mensen met een goed hart maar een slecht karakter publiceert deze week een interview met Bart De Wever onder de kop “Wij moeten beletten dat Di Rupo in 2014 de Vlaamse regering vormt.”

 

“Hier zaten bijna honderd jaar lang socialisten”, zegt Bart De Wever als ’t Pallieterke zijn burgemeesterskabinet binnenstapt. “Ik ben de eerste verkozen Vlaams-nationalist achter deze burgemeesterstafel.”  Ook van het vele volk op de 11 juli-viering op de Antwerpse Grote Markt geniet Bart De Wever nog na. “Dit succesverhaal past natuurlijk niet in het plaatje van de traditionele partijen. Die willen het laten uitschijnen alsof de N-VA een verzuurde groep is, een partij die zo’n beetje lijkt op het Vlaams Belang.”

 

“We gaan een harde strijd tegemoet”, zegt Bart De Wever als hij gepolst wordt naar de verkiezingen op 25 mei 2014. “De vrees bestaat dat ze na de verkiezingen alle kreupelen in één bed gooien om een regering-Di Rupo II op de been te helpen. Om van Vlaanderen een vazalstaat te maken. We moeten beletten dat Di Rupo de Vlaamse regering samenstelt. Voorzitter Wouter Beke van de CD&V heeft het al gezegd: ‘We gaan eerst een Belgische regering maken.’ Je moet maar durven.” Bart De Wever rekent er daarom op met een sterk mandaat van de kiezer eerst de Vlaamse regering te vormen, en dan pas te denken aan de Belgische regering.

 

Maar is er intussen al wat veranderd in Antwerpen? “Ja, bijvoorbeeld op het gebied van subsidies. Voorheen is er nooit globaal gekeken naar die subsidiepolitiek en kregen sommige verenigingen gemakkelijk hun jaarlijkse toelage. Nu hebben we dat gesaneerd, tot groot ongenoegen van degenen die van het systeem genoten.”

 

Zoekt De Wever nog Vlaams Belang’ers aan te trekken. “Ik heb dat nooit gedaan. Niet bij Vlaams Belang en evenmin bij andere partijen. Mensen die wel eens in een gesprek zeggen: ‘Ik ben niet meer gelukkig in mijn partij’, die zal ik niet beletten over te stappen als we in de betrokkene geloven. Wij hebben ongeveer 1.700 mandatarissen. 60 tot 70 komen uit andere partijen, van wie ongeveer 25 uit het VB.”

 

Ter rechterzijde blijft het Vlaams Belang De Wever bekampen. “N-VA is een centrumrechtse partij die streeft naar autonomie. Ik houd me niet bezig met hen die nu nog voor Filip Dewinter kiezen. Ik denk dat het voor iedereen toch wel duidelijk is dat N-VA en Vlaams Belang twee verschillende partijen zijn. Zowel qua stijl als qua inhoud.” Inderdaad. We hebben nog geen VB-schepen gezien, laat staan een VB-schepen die op een podium in een zaal met enkele honderden mensen zijn broek laat zakken.

 

Bart De Wever vervolgt: “Wij zijn een aanbodpartij. Wij willen met ons programma brede lagen van de bevolking aantrekken. Wij hebben daarvoor geen marketingmensen nodig. Wij gaan voort op onze intuïtie. Wij willen de Vlaamse mensen een identiteit aanbieden. Waar voel ik me goed? Waar ben ik veilig? Waar kan ik mijn kost verdienen? Wij spelen ook op de behoeften van de nieuwe generaties.”

 

Wat met de Vlaamse beweging? “De Vlaamse beweging moet voor mij antwoorden bieden over economie, jobs, veiligheid, strijd tegen de criminaliteit, kortom over een beter Vlaanderen. Ik word vaak uitgenodigd op bijeenkomsten van ‘captains of industrie’. Daar zitten dikwijls ook Franstaligen bij, maar zij staan open voor de N-VA en haar programma. Ook in die kringen begrijpt men dat er verandering nodig is.”

 

“Is de Vlaamse beweging nog nodig? Zij is te veel blijven hangen in de culturele kloof. De strijd voor ‘Vlaanderen Vlaams’ is gewonnen. Men kan perfect Vlaming zijn in Vlaanderen. Maar niet in Brussel en nog niet in de Rand. (…) Onze kernstrijd gaat niet om een frietkot dat ze ‘Grand Place’ willen noemen, zoals in Kortrijk. Zo’n feit wordt dan in de pers torenhoog uitvergroot, precies of dat dit het enige is aan beleid dat de N-VA kan voorleggen.”

 

Of het nodig is dat een schepen van Ondernemen en economie ‘suggereert’ een zaak niet Grand Place maar Frituur Grote Markt te noemen, is natuurlijk een vraag die niet opkomt bij ’t Pallieterke.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wever |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.