29-07-13

NOG TWEE EXTREEMRECHTSE ORGANISATIES ONTBONDEN

Voorbije woensdag heeft de Franse regering opnieuw twee extreemrechtse organisaties ontbonden: l’Oeuvre française en Jeunesses nationalistes.

 

Minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls omschrijft l’Oeuvre française als “een vereniging die een xenofobe en antisemitische ideologie verspreidt, racistische en negationistische stellingen onderhoudt en eer betuigt aan collaborateurs”. Ze is “georganiseerd als een privé-militie en richt paramilitaire kampen in”. L’Oeuvre française is in 1968 opgericht (zie hieronder) en is altijd al racistisch geweest. Nieuw is dat ze meer en meer media-aandacht kreeg, in het zog van haar jongerenorganisatie Jeunesses  nationalistes (foto 1: L’Oeuvre française-voorzitter Yvan Benedetti en Jeunesses nationalistes-voorzitter Alexandre Gabriac op een persconferentie in juni 2012).

 

De Jeunesses nationalistes is in oktober 2011 opgericht door huidig l’Oeuvre française-voorzitter Yvan Benedetti en door Alexandre Gabriac die een half jaar eerder door Marine Le Pen uit het Front national (FN) werd gezet. Tussen twee stemrondes voor de parlementsverkiezingen in lekte immers een foto uit waarop Alexandre Gabriac, lijsttrekker voor het FN in Grenoble, de nazigroet brengt tegen de achtergrond van een nazivlag. De Jeunesses nationalistes (foto 2: stand van de Jeunesses nationalistes op een bijeenkomst van extreemrechts in 2011) liet zich opmerken door meerdere gewelddadige acties bij het protest de voorbije maanden tegen het homohuwelijk… die Alexandre Gabriac de deuren openden voor talloze interviews bij meerdere Franse televisiezenders.

 

Yvan Benedetti en Alexandre Gabriac kondigden aan bij de Raad van State beroep aan te tekenen tegen de beslissing om hun organisaties te ontbinden.

00:15 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.