29-07-13

‘VERDIENSTE’: KELTISCH KRUIS ALS SYMBOOL VAN EXTREEMRECHTS

Met de ontbinding van l’Oeuvre française (zie hierboven) wordt de club ontmanteld die er (mee) voor zorgde dat het Keltisch kruis een symbool werd van extreemrechts, zoals de hamer en sikkel in communistische kringen. 

 

L’Oeuvre française werd opgericht door Pierre Sidos, zoon van een Franse collaborateur gefusilleerd na de bevrijding van het nazisme. Samen met zijn twee broers en enkele andere fascisten richt hij in 1949 eerst de groep Jeune Nation op. Het is vanaf dan dat het Keltisch kruis als symbool van extreemrechts verschijnt, als opvolger van de swastika dat een verboden symbool werd. Het Keltisch kruis werd al gebruikt onder het Vichy-regime dat collaboreerde met de Duitse nazi’s en Italiaanse fascisten. Maar het is Jeune Nation die het symbool na de Tweede Wereldoorlog populariseerde voor gebruik door extreemrechts in Europa.

 

Jeune Nation werd in 1958 ontbonden door de regering als gevolg van een poging tot staatsgreep om Algerije bij Frankrijk te houden. Pierre Sidos richt vervolgens de Parti nationaliste op, die op haar beurt ontbonden wordt. Sidos is vervolgens mede-stichter van Occident, organisatie waar hij nadien buiten gegooid wordt. Nadat hij actief is bij de Organisation de l’Armée Sécrète (OAS), een gewelddadige geheime rechts-extremistische terreurorganisatie gericht tegen de onafhankelijkheid van Algerije, sticht Sidos in 1968 l’Oeuvre française die het Keltisch kruis als symbool gebruikt, samen met het blauw, wit en rood van de Franse vlag.

 

Volgens andere bronnen is het Keltisch kruis voor het eerst gebruikt door de Amerikaanse Ku Klux Klan die eind negentiende eeuw opgericht werd en volgens hun eigen telling intussen al toe is aan haar ‘tiende tijdperk’. Begin jaren tachtig, meer dan tien jaar na de oprichting van l’Oeuvre française, wordt het Keltisch kruis als symbool gebruikt door het Britse National Front (NF) en de aan hen gelieerde skinheads. Het wordt overgenomen door Blood and Honour dat ontstaan is als gevolg van onenigheid over het geld dat verdiend werd met de Rock Against Communism van het NF. Met de internationale uitbouw van Blood and Honour wordt het Keltisch kruis verder verspreid als symbool van White power en extreemrechts. In 2008 hangt, na schilderwerken aan de zaak, een Keltisch kruis aan de deur van Antwerpens donkerbruinste kroeg, café De Leeuw van Vlaanderen. Tegenwoordig zijn het vooral de Autonome Nationalisten die in ons land uitpakken met het Keltisch kruis.

 

In Nederland was er discussie of het Keltisch kruis een strafbaar symbool is of niet. De zaak werd aan een rechtbank voorgelegd, en die veroordeelde meermaals dragers van het Keltisch kruis bij extreemrechtse manifestaties. In Ierland, Schotland en Wales komen Keltische kruizen veelvuldig voor als cultureel-religieus symbool, maar het is uiteraard niet om die reden dat extreemrechts en neonazi’s pronken met het Keltisch kruis.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, neonazi's, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.