28-07-13

LEVE DE KONING - VIVE LE ROI - LEBE DER KÖNIG

Het is nauwelijks te geloven, maar het is dag op dag nog maar een week geleden dat Filip/Philippe zijn eed als zevende koning van België aflegde. Heeft iemand dit weekend nog een vleugje koningsgezindheid gezien?

 

Het Vlaams Belang bleef weg van de eedaflegging alhoewel de partij onder haar kiezers in verhouding meer royalisten telt dan andere partijen. De N-VA, als Vlaams-nationalistische en republikeinse partij niet echt tuk op het koningshuis, vaardigde een beperkte delegatie af naar de eedaflegging. Alleen de parlementsleden die een bijzondere functie vervullen zouden naar de eedaflegging gaan. Jan Peumans zou als Vlaams parlementsvoorzitter zelfs op de eerste rij de eedaflegging bijwonen, en verder waren er al diegenen die een extra vergoeding krijgen voor hun parlementair werk: de fractievoorzitters, de voorzitters van commissies… In totaal negen N-VA’ers.

 

Toen geapplaudisseerd werd voor Koning Filip (foto) hield N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon de armen stevig om zijn lijf. “Een applaus houdt een ondersteuning is. Dat kan ik niet. Je moet consequent blijven”, zei Jan Jambon achteraf aan Het Nieuwsblad. Maar als we alle krantenverslagen samenleggen, applaudisseerde toch nog een derde van de N-VA-delegatie. Jan Peumans met zijn beleefdheidsapplaus als Vlaams parlementsvoorzitter niet meegerekend. Misschien maar even, tot ze de norse blik van Jan Jambon zagen. Maar volgden hun hart eerder dan hun verstand: Huub Broers (fractieleider van de N-VA in de Senaat), Siegfried Bracke (voorzitter van de Kamercommissie Binnenlandse zaken, algemene zaken en openbaar ambt) en Kristien Van Vaerenbergh (voorzitter van de Kamercommissie voor Justitie).

 

Als we ’t Pallieterke mogen geloven was de koningsgezindheid bij de N-VA, minstens de drang om aanwezig te zijn bij deze historische gebeurtenis, groter dan men zou vermoeden aan de hand van het aantal applaudisserende N-VA’ers. Eén N-VA’er – ’t Pallieterke noemt geen naam – vond het zo spijtig door de samenstelling van de N-VA-delegatie niet aanwezig te kunnen zijn bij de eedaflegging, dat hij of zij vervolgens de negen die wel mochten gaan aansprak met de vraag of ze écht naar de eedaflegging wilden gaan, of ze niet verhinderd waren… In dat laatste geval zou het parlementslid wel in hun plaats naar de eedaflegging gaan. Maar neen, niemand van de negen wilde zijn of haar plaats afstaan. Het zegt iets over het ene N-VA-parlementslid dat per se naar de eedaflegging wilde gaan, maar natuurlijk ook over de negen die hun plaats niet wilden afstaan.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.