31-07-13

DISCRIMINATIE OF RACISME: WAT TE DOEN ?

Vandaag erkent België negentien verschillende discriminatiegronden, en voor bijna alle gronden is het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) bevoegd.

 

Waarover praten we dan? Racisme naar nationaliteit, zogenaamd ras, huidskleur, afkomst, nationale of etnische afstamming. Discriminatie naar leeftijd, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, vermogen, geloof of levensbeschouwing, politieke overtuiging, huidige of toekomstige gezondheidstoestand, handicap, fysieke of genetische eigenschap, sociale afkomst…

 

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding is (alsnog) niet bevoegd om op te treden inzake taal, een nog aan te wijzen orgaan moet hierover oordelen; syndicale overtuiging, het CGKR wordt hiervoor bevoegd maar daarvoor moet eerst de oprichtingswet van het CGKR gewijzigd worden; en geslacht, het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen is hiervoor bevoegd.

 

Probleem is dat racisme of discriminatie dikwijls anders ingekleed wordt. Men discrimineert bijvoorbeeld op leeftijd maar legt het uit als een reorganisatie om andere redenen. Soms is discriminerend optreden toegelaten. Het Vlaams Belang bijvoorbeeld kan niet aangeklaagd worden omdat het voor een functie als kaderlid iemand met een socialistische overtuiging weigert, omdat die socialistische overtuiging nu eenmaal onverzoenbaar is met het politiek project van het Vlaams Belang.

 

Melden van racisme of discriminatie kan met dit formulier. Je kan je probleem ook voorleggen bij een van de meld- en contactpunten.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, discriminatie, actie |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.