04-08-13

BEPROEFD RECEPT: ROEPEN OM NIETS. EN VERDACHTMAKINGEN

Het zijn vaak dezelfde opiniemakers die toegang krijgen tot de massamedia, en meestal rechtse opiniemakers. Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt bijvoorbeeld. En de hoofdeconoom van het zogenaamd neutrale, in feite een door het bedrijfsleven betaalde neoliberale lobbymachine, Itinera. Ivan Van de Cloot (foto 1). Het hoofdinterview in Knack deze week is een interview met Johan Van Overtveldt én Ivan Van de Cloot.

 

Die laatste vertelt in Knack: “Onlangs reisde een belangrijke Vlaamse handelsmissie naar de Verenigde Staten. Ik was er niet bij, maar achteraf kreeg ik volgend bericht van wat er gezegd is. (neemt een papier en schraapt de keel): ‘Op de exportmissie in Houston vertelde een topminister aan de journalisten dat iedereen die kritiek had gegeven op het ACW één voor één zouden worden aangepakt. En terwijl hij dat vertelde, maakte hij van zijn hand een revolver en schoot hij.’ Ik ken de context van die uitspraak niet. Ik weet niet of de politicus in kwestie iets had gedronken of niet. Ik weet wel dat ik het er ver over vind.” Op die missie waren maar twee ministers, waarvan maar één mannelijke: Vlaams minister-president Kris Peeters. Een man met anders absoluut geen affiniteit met het ACW, wel met de middenstandersorganisatie Unizo.

 

Voor N-VA’er Stephane Rummens (wanneer dit artikeltje online gaat 54.897 tweets, 1.994 twitteraars volgend en zelf gevolgd door 1.828 twitteraars) een passus in Knack goed voor de oproep op Twitter en Facebook: “Wij willen Ivan Van de Cloot en Johan Overtveldt in #TerzakeTV over hun artikel in Knack – Wie nog ?” Het Vlaams Belang bleef niet achter. In een artikel, met als illustratie de foto van een pistool, becommentarieerde het Vlaams Belang die passus in Knack met: “Ongeoorloofd en schokkend, zoveel is duidelijk. Maar echt nieuw is dit soort optreden niet te noemen. Het criminaliseren en intimideren van tegenstanders en taboebrekers behoort immers al jaren tot het arsenaal waarvan de politieke klasse in dit land zich bedient. We kunnen daar een aardig woordje over meespreken…”

 

Maar heeft “hij” dat verteld? Heeft “hij” dat revolvergebaar gemaakt? De Standaard onderzocht de zaak en het besluit van de krant (De Standaard voorbije donderdag) is: “Een zware beschuldiging geuit in het weekblad Knack. Beetje vervelend voor het verhaal van Van de Cloot: geen enkele aanwezige journalist kan zich een dergelijk gesprek herinneren.” Vlaams-nationalist Peter De Roover (foto 2), nog zo’n habitué van de opinierubrieken en televisieprogramma’s als Terzake, contacteerde voor Doorbraak  vijf journalisten en niemand kon bevestigen dat een minister dat zou gezegd hebben. Maar als Kris Peeters het niet gezegd heeft, hij zou het kunnen gezegd hebben, schrijft Peter De Roover. “Opvallend is dat alle vijf onze gespreksgenoten zich kunnen voorstellen dat Peeters zo’n intimiderende bedreiging heeft uitgesproken, hoewel niemand bevestigt dat hij dat in Houston ook daadwerkelijk heeft gedaan.”

 

Dat Kris Peeters niet reageert op de uitspraak van Ivan Van de Cloot heeft volgens Peter De Roover zijn reden: “Als hij nu zwaar op het gaspedaal drukt, zal blijken dat Van de Cloots verhaal niet kan bewezen worden. Maar Peeters loopt dan wel het risico dat andere verhalen bovenkomen die zware krassen trekken op zijn imago van de afgeborstelde mister Proper.” Krijg je niet de bevestiging die je zocht, spui dan maar wat anders evenmin bewezen. Er zal wel iets verdacht blijven hangen. Dat is de mentaliteit van dé intellectueel van de Vlaamse beweging. Onder pseudoniem overigens ook een van de medewerkers van 't Pallieterke.

 

VRT-journaliste Kathleen Cools (Terzake) heeft een boontje voor Peter De Roover. “Kan Kathleen Cools a.u.b. uit de anus van Peter De Roover kruipen?”, reageerde een twitteraar. Wij willen ons niet voorstellen hoe de anus van Peter De Roover eruit ziet. Of die van Ivan Van de Cloot. Maar geef ons minder opiniemakers, en meer feiten. Pas dan kan een goede opinie volgen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, vlaanderen, de roover |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.