05-08-13

INTUSSEN BIJ HET VLAAMS BELANG IN DE WESTHOEK

Het voorbije weekend lokte het Festival Dranouter weer tienduizenden muziekliefhebbers naar de Westhoek. Het is in de regio echter niet altijd love and peace zoals bij het Festival Dranouter. Met name niet bij het Vlaams Belang.

 

Nancy Six (46 j., op de foto samen met Filip Dewinter) is een bezige bij, de sterkhouder van de plaatselijke partijwerking. Gemeenteraadslid in Ieper, maar ook actief  partijbestuurslid en  niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken als een nieuwjaarsreceptie, Breugelmaaltijd of halloweentocht georganiseerd wordt. Meer zelfs: initiatiefneemster voor die ‘randactiviteiten’ die de sfeer in de partij hoog moeten houden. Die partij is het Vlaams Belang, en dat is niet vreemd als je als 13-jarige in het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ) gedropt wordt, vervolgens lid wordt van het Nationalistisch Jong Studenten Verbond (NJSV), de Nationalistische Studenten Vereniging (NSV) en van Jongerenactief, de jongerenwerking van het Vlaams Blok.

 

Beroepshalve is Nancy Six ‘parlementair medewerkster’, in de praktijk VB-personeelslid voor de Westhoek. Tot april dit jaar was ze ook voorzitster van het VB-Ieper. Op 24 april meldde Het Nieuwsblad: “Nancy Six, die acht jaar voorzitter was van Vlaams Belang Ieper, en haar vader Daniël Six, vijf jaar voorzitter van Vlaams Belang Langemark-Poelkapelle, dienen allebei hun ontslag in als afdelingsvoorzitter. Beiden waren in 2012 nog lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in hun gemeente. Daniël Six stapt ook uit het regiobestuur van de Westhoek. ‘Wij stellen onze functie ter beschikking van de partij, niet omdat wij niet meer achter de partijstandpunten zouden staan, maar omdat we ons niet langer kunnen vinden in de strategie van het regiobestuur’, zegt Nancy Six. Binnen de partij komt hun ontslag niet totaal onverwacht, want het werd weken geleden al aangekondigd aan enkele leden van het nationale partijbestuur. Daniël Six stapt uit de actieve politiek. Nancy Six blijft gemeenteraadslid in Ieper.”.

 

Een paar dagen later wist de Krant van West-Vlaanderen ook details. Daniël Six vertelde in de Krant van West-Vlaanderen: “De voorzitter (= VB-regiovoorzitter Marc Winderickx, nvdr.) leidt de afdeling behoorlijk dictatoriaal. De bom is ontploft op 23 maart tijdens een Breughelmaal van de partij. Daar kwam de voorzitter ‘goed geladen’ met zijn bende binnenvallen. Een deelnemer werd bijna de keel dichtgeknepen. Ik walg van geweld, voelde me bedreigd en heb klacht ingediend bij de lokale politie. De partijtop heeft nagelaten om in te grijpen. We hebben nochtans verschillende keren in ‘Brussel’ om hulp gevraagd. Acht jaar heb ik de benen van onder mijn lijf gelopen om uiteindelijk zo behandeld te worden. Dat is er ver over. We hebben hier geen enkele miserie met andere partijen, maar wel binnen onze eigen beweging”. 

 

’t Pallieterke schreef er toen een artikel over. Maar nu, drie volle maanden later, opnieuw. Het gevolg van de politieke komkommertijd, of zit de zaak héél hoog? Dat Nancy Six een fervente lezer is van ‘t Pallieterke zal misschien ook helpen. In elk geval fulmineert 't Pallieterke in haar jongste nummer: “Al geruime tijd kon ze (Nancy Six, nvdr.) zich niet meer vinden in het beleid van het regiobestuur dat haar in alles tegenwerkte. (…) Vanuit de regio stelt men nu alles in het werk om haar het leven zuur te maken. Men werkt haar nu danig tegen opdat ze ook als gemeenteraadslid ontslag zou nemen. Zo wordt ze in het lokale partijblad niet meer vermeld, wat doet vermoeden dat ze niet langer gewenst is als zowel gemeenteraadslid en als afdelingsbestuurslid. Vragen en telefoons van haar kant blijven onbeantwoord. (…) Wat denken ze daar in de regio Ieper mee bezig te zijn? Wil men er al op voorhand collectieve zelfmoord plegen? Alsof er geen verkiezingen in aantocht zijn. Verkiezingen waarbij Nancy in het verleden steeds goed scoorde. Vanuit het hoofdbestuur blijft het oorverdovend stil alsof de verre Westhoek al afgeschreven is.”

 

Eind deze maand vindt in een deelgemeente van Ieper de jaarlijkse IJzerwake plaats, waar traditioneel gepleit wordt voor eenheid binnen de Vlaamse beweging. Versta: dat de N-VA front zou vormen met het VB om samen de onafhankelijkheid van Vlaanderen uit te roepen. Maar misschien moeten ze zich dit jaar bij de IJzerwake maar eens beperken tot het Eigen Volk. Een oproep tot eenheid binnen het VB, want alvast bij het plaatselijke VB is die eenheid ver zoek.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ieper, six |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.