06-08-13

UKIP-KANDIDAAT VERDEDIGT AFHAKKEN VAN HANDEN

Sinds de British National Party (BNP) van Nick Griffin geen succes meer heeft in Groot-Brittannië supporteren ze bij het Vlaams Belang voor de United Kingdom Independence Party (UKIP) van Nigel Farage (foto 1). Een UKIP-kandidaat voor de volgende parlements-verkiezingen vindt dat de sharia – islamitische wetgeving met bijvoorbeeld als straf voor dieven het afkappen van een hand – preventief wel werkt.

 

Dean Perks (foto 2) is de UKIP-kandidaat voor de parlements-verkiezingen in Halesowen & Rowley Regis, een kiesdistrict in midden-Engeland waar Perks voor de ene te begeven parlementszetel in een nek-aan-nekrace is met de kandidaat van de conservatieve Tories. Op een UKIP-bijeenkomst zei Dean Perks: “Naar mijn mening werkt de sharia preventief, en voorkomen is beter dan genezen. Als je weet dat je hand kan afgehakt worden, ga je niet stelen.” Dat die strafmaat inhumaan is, kwam niet over Perks’ lippen. Dean Perks zei het eens te zijn met bepaalde delen van de sharia zoals het afhakken van de hand bij een dief, maar preciseerde niet met welke delen hij het nog, en met welke delen hij het niet, eens is.

 

Het is niet de eerste controversiële uitspraak van Dean Perks. Op Twitter omschreef hij iemand als “achterlijk”. De Britse conservatieve politicus Enoch Powell is volgens Perks daarentegen “visionair”. Enoch Powell is bekend om zijn ‘Rivers of Blood’-toespraak waarin hij zich niet alleen keerde tegen immigranten, maar zich ook uitsprak tegen een wetsvoorstel om rassendiscriminatie, onder andere in de huisvestingssector, tegen te gaan. Volgens Enoch Powell was het wetsvoorstel “stuitend en immoreel”. Spijts zijn appreciatie voor Enoch Powell zegt Dean Perks niet racistisch te zijn, verwijzend naar… zijn Sikh schoonbroer en moslim petekind.

 

Dean Perks kreeg de wind van voren voor zijn uitspraak over de sharia. “Het is essentieel dat iedereen die in Groot-Brittannië woont – ongeacht achtergrond, cultuur, religie of ras –  weet dat hij moet leven volgens de Britse wetten”, luidde het bij de ene. “Hij wil stemmen uit de moslimgemeenschap krijgen, maar zijn commentaar is niet geschikt en niet doordacht”, luidde het bij een ander. Nigel Farage werd opgeroepen om Dean Perks van de UKIP-kandidatenlijst te verwijderen, maar de anders altijd spraakzame Farage zweeg deze keer. Dean Perks liet intussen via Twitter weten dat hij tegen de invoering is van de sharia in het Verenigd Koninkrijk.

 

Volgens Dean Perks voeren zijn tegenstanders een smerige campagne, maar het is toch opmerkelijk dat een kandidaat van een partij die zich tegen de islam keert, sommige van de fundamentalistische uitwassen van de islam wél goedvindt. Al is het anderzijds toch niet zo verwonderlijk: autoritaire mensen vinden elkaar boven de verschillen van politiek en godsdienst heen.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ukip, verenigd koninkrijk, islam |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.