15-08-13

MARINE LE PEN EN DE FN-KIEZERS

Marine Le Pen (op de foto tweede van rechts, naast Jean-Marie Le Pen) is vorige week 45 jaar geworden en als verjaardagscadeau heeft de voorzitster van het Front national (FN) zichzelf een gloednieuwe website cadeau gedaan.

 

Bovenaan opent Le site officiel met een grafisch voorstelling van Marine Le Pen, sterk lijkend op de Marianne die je op de Franse postzegels vindt. De startpagina opent onmiddellijk daarna met over de volle breedte een video van Marine Le Pen die ontvangen wordt door de Franse (socialistische) minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. Daarna volgen video’s van de vele keren dat Marine Le Pen uitgenodigd is door een televisie- of radiostation. Kortom, het is une grande dame klaar om politiek te bedrijven in de hoogste regionen van het land. Je moet al tot helemaal beneden de startpagina scrollen om een verwijzing naar haar vermaledijde partij te vinden. Hetzelfde overigens bij de twee enige FN-verkozenen in het Franse parlement. De 23-jarige Marion Maréchal-Le Pen (links op de foto), kleindochter van Jean-Marie Le Pen en nichtje van Marine Le Pen, verwijst op haar website enkel helemaal onderaan naar het FN. De 65-jarige Gilbert Collard (tweede van links op de foto), geen lid van het FN maar wel verkozen op de lijst van het FN in de Gard, verwijst op zijn website enkel naar de beweging rond Marine Le Pen, Rassemblement Blue Marine.

 

De boodschap is duidelijk: je hoeft niet voor het FN met haar misschien wel kwalijke reputatie uit de tijd van Jean-Marie Le Pen te stemmen, stem voor Marine, Marion en Gilbert. Dat dit een koppelverkoop is met het programma van het FN wil men zoveel mogelijk verdoezelen. Gilbert Collard heeft en surplus nog dat hij de advocaat was van Pierrette Le Pen ( Lalanne) bij haar echtscheiding van Jean-Marie Le Pen. Een plezant gezelschap op de foto bij de traditionele 1 mei-optocht in Parijs dit jaar. Maar er zijn nog meer, en belangrijker, tegenstellingen te noteren bij het FN. Peilingen en vijf lokale verkiezingen sinds begin dit jaar getuigen van een groeiende populariteit van Marine Le Pen en haar acolieten. Het linkse kiespubliek is ontgoocheld over het beleid van president François Hollande. Het rechtse kiespubliek is ook ontgoocheld, door de onderlinge strijd van een aantal UMP-politici en de opeenvolgende schandalen waarbij UMP-politici genoemd worden. Dat het FN dan als derde hond met het been gaat lopen, is weinig verrassend.

 

Onderzoek in opdracht van Le Monde bij 6.000 kiezers toont aan dat het FN-electoraat verschillende profielen heeft naargelang de streek: Zuid-Oost Frankrijk (Languedoc-Roussillon, Provence-Alpes-Côte d’Azur) en Noord-Oost Frankrijk (Nord-Pas-de-Calais, Picardie, Haute-Normandie, Champagne-Ardenne en Lorraine). Over zaken als werkloosheid (“er is werk als de werklozen maar zouden willen werken”), migranten (“veel teveel”), de onveiligheid en de mondialisering denkt men in beide streken hetzelfde bij de FN-kiezers. Anders is het als de belastingsdruk en de verdeling van de rijkdom ter sprake komt. In Zuid-Oost Frankrijk vindt 60 % van de FN-kiezers dat de rijksten teveel belasting moeten betalen, in Noord-Oost Frankrijk is slechts 37 % van de FN-kiezers het hiermee eens. Omgekeerd: in Noord-Oost vindt 42 % van de FN-kiezers dat de rijksten niet genoeg belasting betalen, en hen meer belasting laten betalen een middel is om de ongelijkheid te corrigeren. In Zuid-Oost is slechts 22 % van de FN-kiezers het hiermee eens. Die verschillende meningen zijn allicht het gevolg van de verschillende sociale status van de FN-kiezers in het noorden en in het zuiden. In Noord-Oost Frankrijk is 50 % van de FN-kiezers (lagere) bediende of arbeider, in Zuid-Oost Frankrijk 36 %.  

 

In Frankrijk was er de voorbije maanden veel beroering rond het homohuwelijk, en ook daar reageerden men anders op in Zuid-Oost dan in Noord-Oost Frankrijk. In die eerste regio was 76 % van de FN-kiezers tegen het homohuwelijk, in die tweede regio 65 %. Dit liet zich ook zien in de mobilisatie van de FN-kopstukken. Marion Maréchal-Le Pen (Zuid-Oost) ging mee de straat op, Marine Le Pen (Noord-Oost) betoogde niet mee alhoewel ze ook tegen het homohuwelijk is. Het probleem van het verschillend kiespubliek wordt ‘opgelost’ door Jean-Marie Le Pen in al zijn boersheid verklaringen te laten afleggen in Zuid-Oost Frankrijk (deze week nog over Roma's in Nice), en Marine Le Pen het socialer te spelen in het Noord-Oost Frankrijk. Maar Marine Le Pen kan als nationaal boegbeeld en FN-voorzitter niet té sociaal zijn of ze stoot haar kiezers in Noord-Oost Frankrijk tegen de borst.

 

Vandaar onder andere dat Marine Le Pen nooit echt sociaal zal zijn, en uiteindelijk terugplooit op ‘gemeenschappelijke waarden’ van de FN-kiezers zoals het verzet tegen de immigratie en de globalisering.

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, le pen |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.