11-08-13

PAS ONTBONDEN EXTREEMRECHTSE GROEP HEROPGERICHT

Op 24 juli heeft de Franse regering twee extreemrechtse organisaties ontbonden: het aloude l'Oeuvre française en haar jongerenorganisatie Jeunesses nationalisters. Die laatste had zich laten opmerken met gewelddaden in de rand van de betogingen tegen het homohuwelijk en kreeg daardoor meer media-aandacht dan ze verdiende. 'Jeunesses nationalistes' is nu heropgericht als 'Jeune nation'.

 

De voorbije dagen is de eerder al in reserve  gehouden website van Jeune nation geactiveerd en is een Facebook-pagina en Twitter-account geopend door Jeune nation. Dat dit de voortzetting is van Jeunesses nationalistes kan niet betwijfeld worden. Een van de rubrieken op de nieuwe website is de agenda van Alexandre Gabriac en Yvan Benedetti (foto), de oprichters van Jeunesses nationalistes; een van de eerste en grotere artikels op de website is een artikel onder de kop Ontbinding? Neen! Nationale revolutie.

 

Een citaat van de neofascist en negationist Maurice Bardèche vat de geest van de nieuwe website goed samen: “Alles blijft zoals voorheen: de permissiviteit, de onnozelheid, de sentimentaliteit, het antiracisme, het antifascisme, de rassenvermenging, stakingen, de syndicale tegenmacht, geweld, anarchie, de onaanraakbaren, het gif van de enige macht: het geld.” Ook wordt uitgehaald naar de plutocratie (de rijksten die alle macht bezitten) en de “judéocrature internationale” (de Joodse wereldmacht).

 

Een heel programma dus voor Jeune nation die zich voorlopig wel lijkt te beperken tot informeren. De baseline van Jeune nation is ‘Informatie zonder concessie’, terwijl de baseline van Jeunesses nationalistes ‘Actie zonder concessie’ was. Vooral voor onze Franstalige landgenoten wordt het allemaal wat verwarrend omdat naast het nieuwe Franse Jeune nation al langer Jeune Nation bestaat als jongerengroep van de Franstalige Belgische extreemrechtse groupuscule Nation.

 

Het is niet voor het eerst dat in Frankrijk de naam ‘Jeune nation’ opduikt. Een organisatie met die naam werd reeds in 1949 opgericht. Ze bereikt de top van haar roem in 1956 met betogingen tegen de Franse communistische partij en het in brand steken van de lokalen van de krant l’Humanité. Twee jaar later werd Jeune nation ontbonden door de Franse regering. Het lukte de leiders van Jeune nation niet een nieuwe organisatie uit de grond te stampen, waarna dan maar een tijdschrift onder de naam Jeune nation opgericht werd. De geschiedenis herhaalt zich dus.

 

Het ontbinden van een organisatie heeft een effect, maar dat effect is beperkt. Beter dan het ontbinden van organisaties, en minder voor discussie vatbaar, lijkt dan ook het vervolgen van de leiders van die organisaties voor de door hen gepleegde strafbare feiten. Sinds de veroordeling van Chris Moorkens (Veurne, 2011) en Eddy Hermy (Brugge, 2011) stellen respectievelijk Blood and Honour Vlaanderen en het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) niets tot niet veel meer voor. Al is hun veroordeling ook niet de enige reden voor de terugval. 

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: frankrijk, jeune nation |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.