18-08-13

“RACISME? JULLIE DOEN ALSOF HET EEN GRUWEL IS”

Op kosten van dS Weekblad te gast in Villa Hellebosch voor een avondje mijmeren samen met Echt Antwaarps Theater-acteur Sven De Ridder (foto's), vond Liesbeth Homans (N-VA) het nodig om het probleem van racisme te bagatelliseren. “Jullie doen alsof het een gruwel is, een misdaad tegen de menselijkheid.”

 

“Racisme is een relatief begrip”, stelt Liesbeth Homans in ds Weekblad dit weekend. “Ik vind het jammer dat het woord tegenwoordig zo snel in de mond wordt genomen. Is er nog racisme? Wellicht wel. Van de autochtone naar de allochtone bevolking? Wellicht wel. Omgekeerd? Dat ook. Maar racisme wordt vandaag vooral als excuus voor persoonlijke mislukkingen gebruikt. (…) Ja, er is nog altijd een grond van racisme. Maar veel minder dan we zelf denken. Hoe meer we spreken over racisme, hoe meer we het voeden.” dS Weekblad merkt op dat steeds opnieuw blijkt dat Mohammed moeilijker een huis kan huren dan Sven of Liesbeth. Ruud De Ridder fietst om het probleem heen: “Die kopen meestal een huis, die huren doorgaans niet”, waarna Liesbeth Homans aanvult: “Ik zeg niet dat we niet meer mogen spreken over discriminatie van allochtonen. Maar we mogen vooral niet overdrijven.”

 

dS Weekblad wil weten of Sven De Ridder en Liesbeth Homans al getuige zijn geweest van racisme. Liesbeth Homans antwoordt bevestigend noch ontkennend, maar haalt uit: “’Getuige van racisme?’ Jullie doen alsof het een gruwel is, een misdaad tegen de menselijkheid.” Waarna ze doordramt: “De Vlaming is soms beschaamd over de eigen taal of cultuur. Als je andere partijen hoort over de cursus Nederlands, dan lijkt het wel alsof het een lijfstraf is. ‘Nederlands leren? Zot! Gij vuile fascist!’.” Waarna la Homans nog even verder doorgaat over het belang van het Nederlands als voertaal.

 

Wij betwisten niet dat sommigen racisme als excuus gebruiken, maar het is de verdomde plicht van de overheid en samenleving om racisme te bannen. Zodat elke mens evenwaardige kansen heeft op de arbeidsmarkt, op de woningenmarkt, enzoverder. Met als aangenaam neveneffect dat racisme niet als excuus kan gebruikt worden. 

Liesbeth Homans heeft in haar bevoegdheidsportefeuille ook het woonbeleid in Antwerpen. Ze zou moeten weten dat volgens recent onderzoek op de woningmarkt in Antwerpen (!) en Gent een migrant van de eerste generatie bij een kwart van de keren dat gebeld werd om een huurwoning hij/zij ongelijk behandeld werd, en een migrant van de tweede generatie nog altijd bij een vijfde van de keren dat gebeld werd om een huurwoning. Dit is nog vóór er gevraagd werd naar inkomen of werksituatie (voor meer gegevens: hier het rapport van de Universiteit Gent).

 

Liesbeth Homans gaat in dS Weekblad er prat op zich goed voor te bereiden op vragen in de gemeenteraad. “Ik wil elk dossier kennen. Dat is heel arbeidsintensief, maar liever dat dan één vraag krijgen waarop je afgaat als een gieter.” Omdat Liesbeth Homans afgaat als een gieter als het over racisme gaat – alle online media merkten gisteren haar uitspraken op – nog een paar andere rapporten. Het rapport van ENAR over racisme in België op de arbeidsmarkt, in het onderwijs, bij justitie, huisvesting en media; het ECRI-rapport over segregatie in het onderwijs, discriminatie op de arbeidsmarkt en het falend integratiebeleid; het rapport van Amnesty International over de discriminatie van moslims in Europa, en ook België… En als het Liesbeth Homans te dol wordt met al die cijfertjes, is er nog altijd het persoonlijk verhaal van de uit Antwerpen gevluchte Ted Bwatu.

 

“Ik ga dit jaar kerstavond vieren bij Kamiano, een vereniging die daklozen opvangt, die vaak met een verslaving kampen”, meldt Liesbeth Homans in hetzelfde weekendinterview. “Je moet het onderste uit de kan halen om die mensen alle kansen te geven. Verknoeien ze die kansen? Vaak wel. Maar als schepen voor Sociale Zaken moet je blijven proberen om die mensen terug te halen.” Waarom wil Liesbeth Homans niet “het onderste uit de kan halen” om allochtonen “alle kansen te geven”? Spijts daklozen “vaak kansen verknoeien” wil Liesbeth Homans “blijven proberen om die mensen terug te halen”. Over allochtonen horen we Liesbeth Homans niet hetzelfde zeggen. Daar is het: “Ik zeg niet dat we niet meer mogen spreken over discriminatie van allochtonen. Maar we mogen vooral niet overdrijven” en “Is er nog racisme? Wellicht wel. (…) Maar racisme wordt vandaag vooral als een excuus voor persoonlijke mislukkingen gebruikt.”

 

Waarom het verschil tussen de kijk op en de hand reiken naar daklozen, en het bagatelliseren van racisme en wijzen op de eigen verantwoordelijkheid van allochtonen? Daar bestaat een woord voor. Zeven letters. Het begint met de letter R en eindigt met CISME. Nog één letter te zoeken. Toevallig ook de letter die symbool staat voor de stad die Liesbeth Homans mee bestuurt. Bij Liesbeth Homans is het inderdaad niet het brute racisme van het VB, maar is subtieler racisme beter? Om electoraal mee te scoren misschien wel, maar voor het vorm geven aan een duurzame en warme samenleving?

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: racisme, homans |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.