31-08-13

MOLOKO (VROEGER: DE KASTELEIN) STAAT TE KOOP

Een ‘monument’ in de geschiedenis van de extreemrechtse tot neonazistische beweging in Vlaanderen staat te koop. De ‘Moloko’ (foto 1), vroeger ‘De Kastelein’, was vanaf 1999 hét trefpunt voor extreemrechtse en neonazistische skinheads in Brugge en verre omstreken.

 

In de periode 1997-1999 wordt Brugge geplaagd door extreemrechts geweld: Jeroen Mol pleegt een aanslag op zichzelf om de schuld op radicaal links te kunnen afschuiven; meerdere linkse café’s worden kort en klein geslagen door extreemrechtse skinheads. De Kastelein is aanvankelijk een apolitiek café, waar regelmatig Oi!-groepen (= genre binnen de punkmuziek) spelen. Extreemrechtse militanten treffen elkaar in Het Zonnewiel, het toenmalig stamcafé van het Odal Aktiekomitee (waar met heimwee aan teruggedacht wordt door de dit jaar opgerichte Autonome Nationalisten). De Kastelein trekt een extreemrechts publiek zodra ‘Suck’ de zaak begin 1999 overneemt. ‘Suck’ is het pseudoniem voor Fabian Davidts, een Franstalige skinhead uit Brussel.

 

Niet iedereen die in De Kastelein over de vloer komt is extreemrechts, en niet alle groepen die er optreden hebben een extreemrechts label, maar extreemrechts is er hoe langer hoe meer thuis. Suck zegt in Vlaamse media dat hij “geen racist” is en in zijn café “niet aan politiek wordt gedaan”. Maar Suck is ook zanger van de muziekgroep Les Vilains. In het magazine Boots & Braces laat een anoniem lid van Les Vilains, hoogstwaarschijnlijk Suck, zich erg negatief uit over mensen van Noord-Afrikaanse origine: “bougnoules” die meestal “idioten” en “profiteurs” zijn. Skinheads die zich afzetten tegen racisme zijn volgens de geïnterviewde “clowns”. Les Vilains staat een nummer af voor de verzamel-cd Tribute to Skrewdriver, de muziekgroep van Blood and Honour-stichter Ian Stuart Donaldson. Les Vilains is ook te horen op Tribute to Legion 88 en Tribute to Bunker 84, een eerbetoon aan twee oude Franse fascistische muziekgroepen.

 

Les Vilains speelt meerdere keren op concerten van Blood and Honour, wat niet verwonderlijk is met groepsleden als Dieter Samoy en Dominiek Vandekeere die in die periode actief zijn bij Blood and Honour Vlaanderen. Op 14 juni 2003 wordt in De Kastelein een optreden ingericht met Stigger & Sisco. Op de website van De Kastelein schrijft Suck dat het een grote eer was de beste gitarist van Skrewdriver in zijn café te mogen ontvangen. Stigger & Sisco traden op in een T-shirt van Blood and Honour Vlaanderen.

 

Op 6 mei 2006 is er in De Kastelein een trouwfeest. Als vijf skinheads naar eigen zeggen even naar buiten gaan om de hond van een van hen even buiten te laten, zien ze een paar honderd meter verder een zwarte Parijzenaar en een Vlaming met rastakapsel. De twee worden in elkaar geklopt. De Parijzenaar zal als gevolg daarvan meer dan een maand in coma liggen, en daarna nog eens zeven maanden vastgekluisterd aan een ziekenhuisbed. Een getuige ziet het molesteren en verwittigt de politie. Die treft de daders in De Kastelein, met nog bloed op hun kleren en schoenen. Suck zegt de daders nauwelijks te kennen, maar een van de hoofdverdachten is gitarist van Les Vilains Dieter Samoy. De drie hoofdverdachten krijgen respectievelijk een gevangenisstraf van vier, drie en twee jaar, twee anderen krijgen een werkstraf. Bij die twee laatsten de drummer van de Turnhoutse extreemrechtse muziekgroep Short Cropped die nu nog rondtoert en onder andere nog optrad in De Kastelein nieuwe versie, Moloko (foto 2). Een paar dagen na zijn veroordeling tot twee jaar gevangenisstraf stapt Dieter Samoy uit het leven. Een van de andere veroordeelden maakt later ook een einde aan zijn leven.

 

Na de racistische aanval op 6 mei 2006 laat de burgemeester van Brugge De Kastelein een aantal weken sluiten. Bij een huiszoeking wordt heel wat nazistische lectuur gevonden. Suck zoekt en vindt een overnemer voor zijn café, maar het is de overheid niet duidelijk wie eigenlijk de touwtjes in handen houdt. Na klachten moet het café voorjaar 2007 opnieuw voor een maand dicht. Op 26 mei 2007 wordt het café heropend onder een nieuwe naam, Moloko. Moloko is de melk die de hoofdpersonages in de extreem gewelddadige film A Clockwork Orange drinken om zich op te peppen alvorens ze de straat opgaan om mensen in elkaar te slaan.

 

De Moloko verruimt het muziekgenre dat er gespeeld wordt om een jonger publiek aan te trekken, maar ook na een vierde nieuwe uitbater blijven er (door derden georganiseerde) extreemrechtse concerten doorgaan in de Moloko. Het laatste publiek evenement was een concert met Pitbullfarm en The Firm op 23 november 2012 waar een extreemrechts tot neonazistisch publiek naartoe kwam (onder andere enkele Autonome Nationalisten). Sinds deze maand staat de Moloko te koop, maar de voorgaande maanden was de zaak al met een plank aan de voordeur dichtgetimmerd.

 

De buurtbewoners zijn opgelucht. Aan Het Nieuwsblad vertelde een van hen over de klanten: “Als ze op straat stonden, deden ze vaak racistische uitspraken. Ze plasten tegen mijn deur tot de urine in mijn zaak stond en bekrasten de wagens in de straat.” En over de cafébaas: “Hij had twee grote honden die hij losliet. Ze beten een oor van mijn hond aan stukken, en de hond van twee toeristen, die er nog erger aan toe was, heb ik toen 's nachts nog naar de dierenarts moeten brengen.” Je zal maar zo’n café als buur hebben. Een deel van het vaste pubiek (video: het publiek en de optredens in De Kastelein) hangt nu rond in café Barock in Brugge dat uitgebaat wordt door… Suck.

De commentaren zijn gesloten.