20-08-13

ANTISEMITISME IN OEKRAÏNE, POLEN EN BELGIË

Rusland heeft niet alleen een kwalijke reputatie inzake homofobie, het zendt nu ook haar zonen uit die het antisemitisme verspreiden. In Lviv (Oekraïne) heeft de Russische ‘artiest’ Umka de graffiti hiernaast op een muur achtergelaten (grotere afbeelding, let ook op de Keltische kruisen rechts). De graffiti heet ‘Shalom’, wat Israëlisch is voor ‘vrede’. In de letter O is een drinkbus getekend die Cyclone B bevat, het gas dat de nazi’s in de vernietigingskampen gebruikten.

 

Umka is een Russische graffiteur die zich laat inspireren door het nationalisme en nazisme. Eerder kladde hij op muren onder andere Wees blank en, in de Oekraïense hoofdstad Kiev, Stop islam. In Polen besloot de Pools-joodse filosoof Zygmunt Bauman om af te zien van het eredoctoraat dat hem zou uitgereikt worden aan de universiteit van Wroclaw/Breslau nadat hij al weken lang belaagd wordt met protesten van Poolse ultranationalisten. Hallo Europese Unie? Is er iemand die protesteert tegen het laten betijen van het antisemitisch protest in deze EU-lidstaat, dat zelfs een gelauwerde aan een universiteit weerhoudt zijn erkenning te krijgen?

 

Maar ook ons land is niet vrij van antisemitisme. Volgens Israëlische kranten werden vorig jaar tachtig antisemitische incidenten genoteerd in België, wat het hoogste aantal is sinds 2009 toen een Israëlische militaire campagne tegen Hamas aanleiding was voor een verhoogd antisemitisme in ons land. De stijging met bijna een vierde meer incidenten dan in 2011 is vooral te situeren in de nasleep van de moslimextremist Mohamed Merah die in maart vorig jaar vier mensen doodde in een joodse school in Toulouse (Frankrijk). Vijf incidenten waren fysieke aanvallen op joodse mensen, waarvan drie in Antwerpen. Dertien incidenten waren vandalenstreken bij gebouwen van joodse instellingen, en dertig waren onheuse uitlatingen op het internet.

 

Zou Liesbeth Homans – die liet weten geen woord terug te nemen van haar uitlatingen vorige zaterdag – dit ook relativeren? Ze zal toch geen onderscheid maken naargelang welke groep mensen getroffen wordt door racisme?!

00:10 Gepost door AFF/Verzet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oekraine, polen, racisme |  Facebook | | |  Print

De commentaren zijn gesloten.